Στις 13 Μαΐου 1940, ενώ η στρατιωτική μηχανή της Βέρμαχτ είχε ήδη καταλάβει την Πολωνία, την Δανία και την Νορβηγία και τα γερμανικά Πάνζερ προέλαυναν στην Γαλλική, Βελγική και Ολλανδική ενδοχώρα, o νέος Πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ δίνει την πρώτη ιστορική ομιλία του στο βρετανικό Κοινοβούλιο, όπου υπόσχεται στους συμπατριώτες του «τίποτε άλλο εκτός από αίμα, πόνο, δάκρυα και ιδρώτα».
Ο Τσόρτσιλ είχε μόλις αναλάβει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, καθώς τρεις ημέρες νωρίτερα ο Νέβιλ Τσάμπερλεϊν είχε παραιτηθεί.
Η πρώτη ομιλία του στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις 13 Μαΐου 1940:
«Χαιρετίζω την υποδοχή της Βουλής στο σχηματισμό μιας Κυβέρνησης που αντιπροσωπεύει την ενωμένη και άκαμπτη επιθυμία του έθνους να οδηγήσουμε τον πόλεμο με τη Γερμανία σε μια νικηφόρο κατάληξη.
Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής αποδέχτηκα την εντολή της Αυτού Μεγαλειότητας να σχηματίσω μια νέα Διακυβέρνηση. Είναι η αποδεδειγμένη επιθυμία και θέληση του Κοινοβουλίου και του έθνους ότι αυτή θα πρέπει να ερμηνευθεί στην ευρύτερη δυνατή βάση και ότι θα πρέπει να συμπεριλάβει όλα τα κόμματα, τόσο εκείνα που υποστήριξαν την τελευταία Κυβέρνηση και επίσης τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Έχω συμπληρώσει το πιο σημαντικό μέρος αυτού του καθήκοντος. Ένα Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο πέντε μελών έχει σχηματιστεί, που αντιπροσωπεύει, με τη συμμετοχή των Φιλελευθέρων της Αντιπολίτευσης, την ενότητα του έθνους. Οι αρχηγοί των τριών κομμάτων συμφώνησαν να συμμετάσχουν είτε στο Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο είτε σε υψηλές θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας. Οι τρεις Υπηρεσίες Μαχών έχουν συμπληρωθεί. Ήταν αναγκαίο να γίνει αυτό μέσα σε μια μόνο μέρα, εξ αιτίας του εξαιρετικά επείγοντος χαρακτήρα και της σκληρότητας των γεγονότων. Ένας αριθμός άλλων. θέσεων, θέσεις-κλειδιά, συμπληρώθηκαν χθες και υποβάλλω περαιτέρω λίστα στην Αυτού Μεγαλειότητα απόψε. Ελπίζω να ολοκληρώσω το διορισμό των βασικών Υπουργών κατά τη διάρκεια της αυριανής μέρας. Συνήθως, ο διορισμός των άλλων Υπουργών διαρκεί λίγο περισσότερο, όμως πιστεύω ότι, όταν το Κοινοβούλιο συναντηθεί ξανά, αυτό το κομμάτι του καθήκοντος μου θα έχει ολοκληρωθεί και ότι η διοίκηση θα είναι πλήρης από όλες τις απόψεις.
Θεώρησα ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος το Κοινοβούλιο θα έπρεπε να συνέλθει για να συνεδριάσει σήμερα. Ο κ. Πρόεδρος συμφώνησε και πήρε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, σύμφωνα με τις εξουσίες που του έχουν ανατεθεί από τον Κανονισμό της Βουλής. Στο τέλος των σημερινών διαδικασιών, θα προταθεί η διακοπή των συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου μέχρι την Τρίτη, 21η Μαΐου, με πρόβλεψη, φυσικά, για να συνέλθει νωρίτερα, εάν χρειαστεί. Τα μέλη του κοινοβουλίου θα ενημερωθούν με την πρώτη ευκαιρία για τα ζητήματα που τα τεθούν εκείνη την εβδομάδα. Τώρα καλώ τη Βουλή, με την Εντολή που μου έχει δοθεί, να καταγράψει την αποδοχή της για τις πράξεις που ελήφθησαν και να διακηρύξει την εμπιστοσύνη της στη νέα Κυβέρνηση.
Το να σχηματίσω μια Διακυβέρνηση αυτής της έκτασης και πολυπλοκότητας είναι από μόνο του ένα σοβαρό καθήκον, όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο μιας από τις μεγαλύτερες μάχες στην ιστορία, ότι δρούμε σε πολλά, διαφορετικά σημεία στη Νορβηγία και στην Ολλανδία, ότι πρέπει να προετοιμαστούμε στη Μεσόγειο, ότι οι αερομαχίες είναι διαρκείς και ότι πολλές προετοιμασίες, όπως αυτές που υποδείχθηκαν από τον αξιότιμο Φίλο μου από την Αντιπολίτευση, πρέπει να ληφθούν εδώ στο σπίτι μας. Σ’ αυτήν την κρίση ελπίζω ότι μπορεί να μου συγχωρεθεί αν δεν απευθυνθώ για πολλή ώρα στο Κοινοβούλιο σήμερα. Ελπίζω ότι όποιος από τους φίλους ή τους συναδέλφους μου, ή πρώην συναδέλφους μου, που επηρεάζονται από την πολιτική ανοικοδόμηση, θα φανούν απολύτως επιεικείς σε οποιαδήποτε παράλειψη πρωτοκόλλου, με την οποία είναι απαραίτητο να ενεργήσουμε. Θα έλεγα στο Κοινοβούλιο, όπως είπα σε όσους συμμετέχουν σ’ αυτήν την κυβέρνηση: Δεν έχω τίποτε να σας προσφέρω εκτός από αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα.
Έχουμε μπροστά μας ένα μαρτύριο της πιο οδυνηρής μορφής. Έχουμε μπροστά μας πολλούς, πολλούς μήνες αγώνα και πόνου. Ρωτάτε, “ποια είναι η πολιτική μας;”. Μπορώ να πω ότι είναι το να διεξαγάγουμε πόλεμο από θαλάσσης, ξηράς και αέρος, με όλες τις εσωτερικές μας δυνάμεις και μ’ όλη τη δύναμη που μπορεί να μας δώσει ο Θεός. Να διεξαγάγουμε πόλεμο εναντίον μιας τερατώδους τυραννίας, που κανείς ποτέ δεν την έχει υπερβεί στο σκοτεινό, αξιολύπητο κατάλογο της ανθρώπινης εγκληματικότητας. Αυτή είναι η πολιτική μας.
Ρωτάτε, “ποιος είναι ο σκοπός;”. Μπορώ ν’ απαντήσω με μια λέξη. Είναι η νίκη. Νίκη με κάθε κόστος, νίκη παρ’όλο τον τρόμο, νίκη, όσο μακρύς και σκληρός κι αν είναι ο δρόμος. Γιατί χωρίς νίκη, δεν υπάρχει επιβίωση. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Καμία επιβίωση για τη Βρετανική Αυτοκρατορία, καμία επιβίωση για όλα όσα αντιπροσωπεύει η Βρετανική Αυτοκρατορία, καμία επιβίωση για την επιθυμία και την παρότρυνση των γενεών, ότι η ανθρωπότητα θα προχωρήσει προς το στόχο της. Όμως αναλαμβάνω το χρέος μου με αισιοδοξία και ελπίδα. Αισθάνομαι σίγουρος ότι ο σκοπός μας δεν είναι προορισμένος ν’ αποτύχει μεταξύ των ανθρώπων. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι υποχρεωμένος να ζητήσω τη βοήθεια όλων και να πω, ελάτε, ας προχωρήσουμε μπροστά μαζί με την ενωμένη δύναμη μας»
Η ιστορική ομιλία:
Ο ρόλος του Βρετανού πολιτικού στην ήττα του Ναζισμού στην Ευρώπη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν αποφασιστικός. Η επικράτηση των Συμμαχικών Δυνάμεων κατά της Ναζιστικής Γερμανίας του Χίτλερ, μπορεί να αποδοθεί σε τρεις κύριους λόγους: στην αμερικανική βιομηχανία που συνέδραμε τόσο τους συμμάχους, όσο και τους Σοβιετικούς, στους αριθμούς του σκληροτράχηλου Κόκκινου Στρατού και στην θέληση, στην επιμονή και την διπλωματία του Τσόρτσιλ.
Βέβαια, η μονοδιάστατη αφοσίωση του Τσόρτσιλ στον στόχο της επικράτησης κατά του 3ου Ράιχ, τον εμπόδισε να δει την απειλή που θα προερχόταν από την Σοβιετική Ένωση μεταπολεμικά. Όταν, ο ίδιος διαπίστωσε το λάθος του, ήταν ήδη πολύ αργα.