Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα συνεχίστηκε στην Ουάσινγκτον η εκστρατεία προώθησης της νομοθετικής ατζέντας της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο (CHIA).
Οι διάδρομοι του Καπιτωλίου γέμισαν την Τρίτη με νέους Ελληνοαμερικανούς επαγγελματίες, καθώς τα μέλη του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), μαζί με τους συναδέλφους τους από την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC), επιδόθηκαν σε έναν μαραθώνιο επαφών με βουλευτές και γερουσιαστές με σκοπό να τους ενημερώσουν για μια σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Τα τρία βασικά ζητήματα στα οποία εστίασαν οι εκπρόσωποι του HALC και της AJC ήταν η άρση του εμπάργκο για την πώληση αμερικανικών όπλων στην Κύπρο, το πάγωμα της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη των διπλωματικών σχέσεων του Ισραήλ με άλλες χώρες, με αφορμή την 70η επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας.
Στην πλειοψηφία τους τα μέλη του Κογκρέσου φάνηκαν να συμφωνούν ότι η Τουρκία διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ότι είναι ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη των διπλωματικών σχέσεων του Ισραήλ, δεδομένου ότι ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός χωρών εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την ύπαρξη του. Ωστόσο, μια μικρή μειοψηφία εξέφρασε επιφυλάξεις για την άρση του εμπάργκο στην Κύπρο υποστηρίζοντας πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να διαταράξει ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.
Σε αυτή την άποψη τα μέλη του HALC και της AJC αντέτειναν πως η Κύπρος αναγκάζεται να καταφύγει στην αγορά όπλων από την ρωσική αμυντική βιομηχανία, γεγονός που οδηγεί στην αύξηση της ρωσικής επιρροής στο νησί, και υπενθύμισαν την σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει η χώρα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, κάτι που φάνηκε να κεντρίζει το ενδιαφέρον ιδίως των Ρεπουμπλικανών πολιτικών.
Οι διάφορες ομάδες που πραγματοποίησαν τις επαφές στο Κογκρέσο ήταν μικτές υπό την έννοια ότι συμπεριλάμβαναν τόσο μέλη του HALC όσο και της AJC. Κατά την διάρκεια των συζητήσεων οι γερουσιαστές και οι βουλευτές δεν γνώριζαν ποιος εκπροσωπεί την κάθε πλευρά, γεγονός που οδήγησε σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα μέλη του HALC να υπερασπίζονται τα ισραηλινά θέματα και αντιστοίχως τα μέλη της AJC να συνηγορούν υπέρ των ελληνικών θέσεων.
Αξίζει να σημειωθεί πως η κάθε πλευρά εμφανίστηκε πολύ καλά ενημερωμένη για τα αντίστοιχα θέματα της άλλης, τα όποια τα υπερασπίστηκε σαν να ήταν δικά της στις περιπτώσεις που χρειάστηκε. Μάλιστα τα μέλη της AJC υπενθύμισαν επανειλημμένα στους Αμερικανούς πολιτικούς τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η Κύπρος στο να αναγνωρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση.
Η CHIA είναι μια ομάδα βουλευτών που δημιουργήθηκε το 2013 για να αναπτύξει ακόμα περαιτέρω την συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο, και το Ισραήλ μέσα από τις δραστηριότητες του αμερικανικού Κογκρέσου. Η διήμερη διάσκεψη που οργάνωσε το HALC και η AJC, 7 και 8 Μαΐου, έγινε με αφορμή τον εορτασμό για την 5η επέτειο της ίδρυσης της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο (CHIA).
Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης εξήγησε πως η Ελληνο-Ισραηλινή Συμμαχία στο Κογκρέσο τοποθετεί πλέον τα ελληνικά θέματα σε μια πιο διευρυμένη βάση, συνδέοντας τα άμεσα με ζητήματα εθνικής ασφαλείας που βρίσκονται στο επίκεντρο του αμερικανικού πολιτικού ενδιαφέροντος.
«Η συνεργασία και οι κοινές πρωτοβουλίες του AJC και του HALC είναι σημαντικές, διότι τοποθετούν τα εθνικά μας θέματα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Δεν τα θεωρούμε μόνο ως ελληνικά θέματα. Και σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, η σημασία τους για την αμερικανική εθνική ασφάλεια γίνεται ακόμα πιο προφανής. Όπως είδαμε σήμερα στα πάνελ μας, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ στην περιοχή πιθανότατα δεν μπορούν να λυθούν εάν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ δεν παίξουν κάποιο ρόλο» τόνισε ο Έντι Ζεμενίδης.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ.