«Δώρο» του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη στην Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών για την συμπλήρωση των 60 ετών από τη συγκρότησή της. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του OnAlert, ο «βάτραχος»-αρχηγός «άναψε» το πράσινο φως και την Πέμπτη προωθήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης, το προσχέδιο της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία αποκαθίστανται οι περικοπές στα επιδόματα που λάμβαναν, και μάλιστα προβλέπεται η αναδρομική ισχύς της από 1/1/2018.
Με την τωρινή ΚΥΑ, για την οποία τα στελέχη της επίλεκτης υπηρεσίας είχαν προσφύγει στο ΣτΕ, υπήρξε περιορισμός, κατά πέντε εκατομμύρια, του συνολικού ποσού που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό για τα επιδόματα. Αυτό επέφερε μειώσεις στα επιδόματα των ΟΥΚ, τόσο αυτών που υπηρετούν εκτός της ΔΥΚ, για υποχρεωτικές σταδιοδρομικές και υπηρεσιακές ανάγκες, όσο και μέρους αυτών που υπηρετούν εντός της ΔΥΚ, αφού πλέον θα συντηρούν την επιχειρησιακή τους ικανότητα, αριθμητικά πολύ λιγότεροι από όσους προβλέπεται.
Μετά από διαδοχικές συσκέψεις, την κατάρτιση νέων πλάνων καθώς επίσης την απαραίτητη προβολή στοιχείων, επελέγη ένα διαφορετικό μοντέλο εξορθολογισμού. Καθοριστική ήταν η συμβολή της Πολεμικής Αεροπορίας, ύψους-σύμφωνα με πληροφορίες-τριών εκατομμυρίων ευρώ καθώς επίσης και με σημαντικές ανακατανομές στα κονδύλια του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. Έγινε επετεύχθη ένας εξορθολογισμός του συνολικού ποσού με τον οποίο λύνεται ο γόρδιος δεσμός.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του OnAlert, και με δεδομένη τη ρητή εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας για υλοποίηση της σχετικής δέσμευσης, σε πρώτο χρόνο διατυπώθηκαν προτάσεις για στοχευμένες περικοπές από από διάφορους βαθμούς, ωστόσο το «λίφτινγκ» που έκανε η Πολεμική Αεροπορία οδήγησε στην λύση της αποκατάστασης.
Σε κάθε περίπτωση στελέχη που παρακολούθησαν από κοντά όλα τα στάδια της διαδικασίας τόνιζαν ότι και ο στόχος της υφιστάμενης ΚΥΑ δεν ήταν η δημιουργία ανισοτήτων. Υπογράμμιζαν χαρακτηριστιά ότι επρόκειτο για ένα τρόπο κατανομής των χρημάτων και συμπλήρωναν: «ο τρόπος που είχε επιλεγεί αρχικά ήταν να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς που είναι στις μονάδες.» Παραδέχονταν ωστόσο ότι αυτή η επιλογή «δημιουργούσε αδικίες για αυτούς που είχαν ολοκληρώσει τη θητεία τους στις μονάδες και μετά μπαίναν σε μια διαδικασία συντήρησης.»