Πέντε ονόματα φέρεται να κατέθεσε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδος και ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στη Σκοπιανή ιστοσελίδα «www.MKD.mk», τα ονόματα, που δεν αποκλείεται να είναι κυβερνητικές διαρροές, είναι στα Σλαβικά και είναι τα ακόλουθα:
- Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
- Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
- Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
- Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
- Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]
Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο tovima.gr σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και Makedonija (Skopje).
Ζήτημα ταυτότητας δεν φαίνεται να υπάρχει στη δέσμη ιδεών Νίμιτς. Υπάρχει φυσικά αναφορά στη γλώσσα όπου προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, π.χ. «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας». Ανάλογη τακτική ακολουθείται και στο ζήτημα της υπηκοότητας, όπου προτείνεται είτε η Σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή πχ «nationality of the Republic on Nova Makedonija».
Πάντως σημαντικό ρόλο θα έχει το αλβανικό κόμμα DUI όσο αφορά την ονομασία. Ο Αλί Αχμέτι, επικεφαλής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, δήλωσε χθες οτι «Η αλβανική κοινότητα ανέκαθεν ενδιαφέρονταν να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Έχοντας υπόψη τα συναισθήματα των “Μακεδόνων” είμαστε προσεκτικοί, όμως δεν μας είναι αδιάφορο, διότι αυτή η χώρα είναι και δική μας. Για τους Αλβανούς μοναδικό μη αποδεκτό όνομα είναι το όνομα Σλαβική ή Εθνική “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, διότι και εμείς αποτελούμε μέρος της, με ιστορία και πολιτισμό», δήλωσε.
Αξιοσημείωτο ειναι το χθεσινό άρθρο του πολιτικού αναλυτή Σάσο Ορντάνοφσκι στην εφημερίδα “SLOBODEN PECHAT» ο οποίος σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις ουσιαστικά «δεν έχουν καν ξεκινήσει» και για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με πανικό οι προτάσεις που το επόμενο διάστημα θα “διαρρεύσουν” στην κοινή γνώμη της πΓΔΜ και της Ελλάδας. Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, στην Ελλάδα οι “διαρροές” αυτές θα είναι προϊόν της ανάγκης να “καταπιεί” η κοινή γνώμη το γεγονός ότι ο όρος Μακεδονία θα περιλαμβάνεται στη λύση, ενώ στην πΓΔΜ οι “διαρροές” θα είναι αποτέλεσμα της ανάγκης να “καταπιεί” η κοινή γνώμη το γεγονός ότι «εάν και όποτε επιτευχθεί λύση, θα ζητηθεί αυτή να αναγράφεται και στο σύνταγμά μας».
Διαβάστε: Στόλτενμπεργκ: Χαιρετίζει την ανανέωση των συνομιλιών Ελλάδας – ΠΓΔΜ
Με πληροφορίες απο www.MKD.mk, tovima.gr