Με θέμα την Βόρεια Κορέα, αναγκάστηκαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι μάσκες έπεσαν και φάνηκε καθαρά ότι η κάθε χώρα, εξυπηρετώντας τα δικά της -και μόνο τα δικά της- συμφέροντα, υπολογίζει τί θα κερδίσει η ίδια από την κρίση της Κορέας. Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα και Ρωσία παίζουν τέλεια το θεατρικό τους παιχνίδι. Ωστόσο πίσω από τη διπλωματική γλώσσα φαίνεται καθαρά τι θέλει η κάθε μία.
Η Κίνα και η Ρωσία συμφώνησαν απολύτως σε μία λέξη-κλειδί που τις ενδιαφέρει και τις δύο απόλυτα: «Πάγωμα». Η πρότασή τους είναι να παγώσει η Βόρεια Κορέα το πυρηνικό της και το πυραυλικό της πρόγραμμα και σε αντάλλαγμα να παγώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή τα κοινά γυμνάσια και τους εξοπλισμούς.
Για την Κίνα, η οποία βλέπει με κακό μάτι την αμερικανική επιρροή και την αμερικανική στρατιωτική δύναμη να αυξάνονται «επικίνδυνα» στην περιοχή της «γειτονιάς» της (ως το σημείο να υπάρξουν και φωνές που θέλουν τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα να επιστρέψουν στη Νότιο Κορέα) το πάγωμα των εξοπλισμών είναι η ιδανική λύση. Και για όσους αναρωτιούνται γιατί Κίνα δεν πιέζει (ενώ μπορεί) τη Βόρεια Κορέα να «μαζευτεί», η απάντηση είναι απλή: Η Κίνα φοβάται το ενδεχόμενο να καταρρεύσει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας (οπότε υπάρχει η πιθανότητα να ενωθεί με τη Νότια Κορέα και τα στρατεύματα των ΗΠΑ να φτάσουν ως τα κινεζικά σύνορα).
Επίσης φοβάται την οικονομική κατάρρευση της Βόρειας Κορέας. Η λύση «freeze for freeze» (πάγωμα για πάγωμα) βολεύει τέλεια την Κίνα ενώ οι μεγαλύτερες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας δεν ταιριάζουν με τα σχέδια του Πεκίνου.
Η Ρωσία από την πλευρά της συμφωνεί με το «πάγωμα για πάγωμα», αλλά για τους δικούς της λόγους: Η Μόσχα φυσικά και δεν θέλει η Αμερική να απλώνει όλο και περισσότερο το «χέρι» της στην Ασία. Οι Ρώσοι συμφωνούν με το περίφημο σχέδιο για πάγωμα, αφού αυτό συνεπάγεται μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στη Νότια Κορέα καθώς και των κοινών ασκήσεων.
΄Ομως είναι και κάτι παραπάνω απ΄αυτό. Είναι η ρωσική «εκδίκηση» για την «απιστία» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οταν εξελέγη, η Ρωσία πίστεψε ότι οι σχέσεις Αμερικής-Ρωσίας, που ήταν στα όρια της αρχής ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, θα βελτιωνόταν. Στην πραγματικότητα αυτό δεν συνέβη.
Τώρα τί θέλουν οι Αμερικανοί; Δηλώνοντας προσβεβλημένοι από την πρόταση του παγώματος, της έβαλαν πάγο. Ζητούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες κυρώσεις κάθε τύπου για την Βόρεια Κορέα και απειλούν ότι αυτό είναι το τελευταίο βήμα πριν από τον πόλεμο. Η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας συνεχίζεται, το ίδιο και το διπλωματικό παζάρι…
A. Θ