Υπό τον τίτλο «Χρειαζόμαστε περισσότερο από διάσωση στη Μεσόγειο», η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Tagesspiegel» φιλοξενεί άρθρο του Δημήτρη Αβραμόπουλου, στο οποίο ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση τονίζει την ανάγκη η ΕΕ να βελτιώσει την μεταναστευτική της πολιτική, καθώς, όπως αναφέρει, «η διάσωση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στη Μεσόγειο δεν μπορεί να αποτελέσει μια μακροπρόθεσμη λύση».
Η βελτίωση αυτή της ευρωπαϊκής πολιτικής έχει να κάνει, σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο με «καταπολέμηση των διακινητών και των αιτιών μετανάστευσης, συμφωνίες επαναπροώθησης με τις χώρες προέλευσης και μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού δικαίου ασύλου».
Όπως επισημαίνει ο κ. Αβραμόπουλος στο άρθρο του «η εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής σε πολλά επίπεδα – διάσωση στη θάλασσα, αντιμετώπιση των αιτιών μετανάστευσης, συνεργασία με τους εταίρους για μείωση της ροής, φύλαξη των συνόρων και άνοιγμα μόνιμων οδών μετεγκατάστασης- έχει φέρει ήδη αποτελέσματα».
Ωστόσο τονίζει ότι αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη των εταίρων στη διαχείριση της μεταναστευτικής ροής στη Μεσόγειο.
«Στην Αν. Μεσόγειο, μετά τη συμφωνία με την Τουρκία, μειώθηκε κατά 98% η προσφυγική ροή προς τα ελληνικά νησιά. Μια παρόμοια συμφωνία δεν είναι εφικτή με τη Λιβύη, αλλά μπορεί να συμφωνηθεί μεταξύ των κρατών-μελών μια κοινή προσέγγιση. Η διάσωση και η καταπολέμηση των διακινητών αποτελεί προτεραιότητα της ευρωπαϊκής αποστολής. Για τη διασφάλιση νόμιμων οδών μετανάστευσης η ΕΕ έχει ήδη διαθέσει 377 εκ. ευρώ. Σε αντίθεση, με τη μεταναστευτική ροή από την Τουρκία προς την Ελλάδα, οι περισσότεροι που διασχίζουν την κεντρική μεταναστευτική οδό είναι οικονομικοί μετανάστες, σύμφωνα με το άρθρο. Η ΕΕ πρέπει να έχει ένα λειτουργικό σύστημα πολιτικής επαναπροωθήσεων και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη θεώρηση εισόδου ως εργαλείο πίεσης για να αποδεχθούν τις επαναπροωθήσεις μη ευρωπαϊκά κράτη, όπως το Μπαγκλαντές», αναφέρει στο άρθρο του ο ευρωπαίος Επίτροπος.
Ακόμη ο κ. Αβραμόπουλος επαινεί τη Γερμανία για την αλληλεγγύη που έχει δείξει στο προσφυγικό ζήτημα, ενώ προτείνει αύξηση των εισφορών στο Ευρωπαϊκό Καταπιστευματικό Ταμείο για τις χώρες της Αφρικής, με στόχο την αντιμετώπιση των αιτιών μετανάστευσης. Σημαντική παράμετρος επίσης είναι η αύξηση του αριθμού υποδοχής προσφύγων για να ανακουφιστούν οι χώρες που επιβαρύνονται περισσότερο.
Τέλος, η πρόταση για αλλαγές στην πολιτική ασύλου θα πρέπει να είναι βασισμένη στην έννοια της αλληλεγγύης απέναντι σε κάθε κράτος-μέλος και στο συνολικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρεται –μεταξύ των άλλων- στο άρθρο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ