Στον απόηχο της πρόσφατης πυραυλικής επίθεσης των ΗΠΑ κατά της συριακής αεροπορικής βάσης στη Χομς, οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου προσπαθούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή στάση απέναντι στο πρόβλημα της Συρίας. Και να βρουν έναν τρόπο να πιέσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποστασιοποιηθεί από τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσσαντ. Μα πρώτα θα πρέπει να καταλάβουν ποιά ακριβώς είναι η πολιτική του προέδρου Τραμπ, τόσο ως προς την Συρία όσο και απέναντι στην Ρωσία.
Κι αυτό δεν είναι τόσο απλό. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος αναμένεται την Τρίτη στην Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέϊ Λαβρόφ, δήλωσε στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των G7 ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην στρατιωτική στάση των ΗΠΑ αναφορικά με την Συρία. Η “πρώτη προτεραιότητα” των ΗΠΑ είναι η ήττα του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους εκεί, είπε.
Η “βροχή” όμως των πυραύλων Tomahawk κατά της βάσης αλ Σαϋράτ -μια ευθεία παρέμβαση στρατιωτικού χαρακτήρα στον συριακό εμφύλιο πόλεμο την οποία ο προκάτοχος του προέδρου Τραμπ, Μπάρακ Ομπάμα, απέφευγε καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του- έδωσε συγκεχυμένα μηνύματα. Θα συνεχισθεί η αμερικανική πολιτική της “σιδηράς πυγμής” κατά του προέδρου Άσσαντ; Και αν ναι, πώς;
Αν όχι, αυτό δεν δείχνει ότι ο πρόεδρος Τραμπ ακολουθεί μια ευμετάβλητη και όχι συγκεκριμένη πολιτική; Υπενθυμίζεται ότι κατά την προεκλογική του εκστρατεία εξέφραζε την ανησυχία ότι τυχόν ανάληψη στρατιωτικής δράσης στην Συρία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση με την Ρωσία. Και με ποιόν τρόπο πιστεύουν οι χώρες των G7 ότι μπορεί να ασκηθεί πίεση στην Μόσχα για να εγκαταλείψει τον σύμμαχό της Άσσαντ; Ιδίως από την στιγμή που το Κρεμλίνο έχει επενδύσει πολλά, πάρα πολλά σε αυτήν την συμμαχία.
Υποτίθεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα θέσει την Τρίτη στους Ρώσους ένα “ενοποιημένο σύνολο απαιτήσεων”. Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο διπλωμάτη τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ως προς το ενδεχόμενο αλλαγής εξουσίας στην Συρία οι Ηνωμένες Πολιτείες “πλέουν ασκόπως στα τυφλά”…
Οι δηλώσεις δε της Μόνιμης Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών κάθε άλλο παρά διευκρινίζουν τα πράγματα. “Σε καμμία περίπτωση δεν βλέπουμε ειρήνη στην περιοχή με τον Άσσαντ επικεφαλής της συριακής κυβέρνησης” δήλωσε η Νίκκι Χέϊλυ στο αμερικανικό δίκτυο NBC, μόλις μια εβδομάδα μετά την δήλωσή της ότι “η απομάκρυνση του Άσσαντ δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών”.
Πηγές του Λευκού Οίκου σχολίασαν της δηλώσεις της Αμερικανίδας πρεσβευτού στον ΟΗΕ λέγοντας ότι οποιαδήποτε διαφαινόμενη διαφορά μεταξύ των λεγομένων της και της πολιτικής της Ουάσινγκτον ήταν… “εκ παραδρομής και ακούσια”. Τελικά, ποιά ακριβώς είναι η αμερικανική πολιτική στο θέμα της Συρίας; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα ενδεχομένως να έλθει από την… Μόσχα.