Το Οχυρό Ιστίμπεη απέχει 16 χιλιόμετρα από το Νέο Πετρίτσι και βρίσκεται στο ύψωμα Κερκίνη (Μπέλες). Απέχει 250 περίπου μέτρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.339 μέτρων.
Το Οχυρό είχε ως αποστολή την απαγόρευση της οδού από Πετρίτσι δια Τραπέσκας (Τραπέζι) Λέτσιτσας (Γέρακα) προς Νέο Πετρίτσι, σε συνδυασμό με τα οχυρά Άσπρη Πέτρα και Στήριγμα και την υποστήριξη για κατάληψη των υψωμάτων πυραμίδας 36 για να χρησιμοποιηθούν ως βάση εξόρμησης για επιθετική ενέργεια προς Πετρίτσι (Βουλγαρίας). Διοικητής ήταν ο Ταγματάρχης Πεζικού Ξανθός Πικουλάκης.
Το Oχυρό Ιστίμπεη αποτελούσε τµήµα του συγκροτήµατος των Οχυρών της Μακεδονίας. Διέθετε 10 αξιωματικοί και 300 στρατιώτες. Ο διαθέσιµος οπλισµός ήταν 2 πυροβόλα των 75 χιλ. , 1 αντιαρµατικό των 37 χιλ. , 1 αντιαεροπορικό των 20 χιλ., 2 όλ µ οι των 81 χιλ. , 26 πολυβόλα, 9 οπλοπολυβόλα και 17 βοµβιδοβόλα. Επιπλέον, υπήρχε και ο ατοµικός οπλισός των ανδρών. Το Οχυρό Ιστίμπεη είχε 30 επιφανειακά έργα και 2.297 µ. υπογείων στοών, που αποτελούσαν ένα στεγανό σύνολο.
Οι Γερμανοί εισβάλλουν στο Οχυρό Ιστίμπεη
Στις 05:15 της 6ης Απριλίου 1941, τα γερµανικά στρατεύµατα που βρίσκονταν στη Βουλγαρία, εισβάλουν στο οχυρό Ιστίμπεη χωρίς να τηρηθούν τα συνήθη διπλωµατικά έθιµα του τελεσιγράφου και της παροχής προθεσµίας προς απάντηση.
Φωτογραφία: Πρωτοσέλιδο εφημερίδας που γράφει για την επίθεση στο Οχυρό
Στις 06:00 ώρα, πολυάριθµοι σχηματισμοί αεροπλάνων άρχισαν να σφυροκοπούν την επιφάνεια του Οχυρού. Με αυτον τον τρόπο κατέστρεψαν το µοναδικό αντιαεροπορικό πολυβολείο, που µέχρι τη στιγµή εκείνη είχε καταφέρει να καταρρίψει 4 εχθρικά αεροπλάνα.
Στις 07:00 ώρα, αφού σταµάτησε ο βοµβαρδισµός, ο εχθρός επιτίθεται µε πυκνά κύµατα πεζικού. Σφοδρές μάχες διεξάγονται και ολόκληρα εχθρικά τµήµατα αποδεκατίζονται.
Περί και τις 08 00 ώρα ο εχθρός κατορθώνει να θέσει πόδα επί της επιφανείας του Οχυρού. Προς ανακούφιση των αµυνοµένων, διετάχθη αντεπίθεση το μεσημέρι, η οποία τελικά απέτυχε λόγω της τεράστιας υπεροχής του εχθρού σε πυροβολικό και αεροπορία. Κατά τις πρώτες νυκτερινές ώρες, οι Γερµανοί, εισέρχονται στο εσωτερικό του Οχυρού, αλλά µετά από σκληρές μάχες τελικά εκµηδενίζονται.
Το πρωϊ της 7ης Απριλίου, βρήκε το Οχυρό »ΙΣΤΙΜΠΕΗ» να συνεχίζει το σκληρό και επικό αγώνα του. Όλα τα επιφανειακά έργα του Οχυρού έχουν καταστραφεί.
Η παράδοση του οχυρού
Οι Γερµανοί είχαν καταφέρει να φράξουν τα φατνώµατα των πολυβολείων και των υπολοίπων έργων, και είχαν αρχίσει να διοχετεύουν αποπνικτικά αέρια και να κατορθώνουν να δηµιουργήσουν ανυπόφορη κατάσταση Οι άνδρες δυσχεραίνονται να αναπνεύσουν και προ της απειλής του θανάτου από ασφυξία, ο ∆ιοικητής του Οχυρού Ταγµατάρχης Πικουλάκης Ξάνθος , περί την 16:00 ώρα διατάσσει την παράδοσή του.
Αξιωματικοί και οπλίτες κατάκοποι, λυπημένοι, εξαντλημένοι από το διήμερο αγώνα, αλλά υπερήφανοι, γιατί έκαναν το καθήκον τους συλλαμβάνονται και οδηγούνται αιχμάλωτοι στο βουλγαρικό έδαφος, (Πετρίτσι, Άνω Τζουμαγιά), όπου παρέμειναν κάτω από άθλιες συνθήκες. Αργότερα, μετά το Πρωτόκολλο Συνθηκολόγησης (9 Απριλίου 1941), οδηγήθηκαν στη μεθόριο και αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι απώλειες της φρουράς του Οχυρού ανήλθαν σε 25 νεκρούς και 70 τραυματίες, και των Γερμανών ήταν πολλαπλάσιες.
Οι Γερμανοί μίλησαν για τον ηρωισµό και τη γενναιότητα των υπερασπιστών του Οχυρού Ιστίμπεη. Έαν δεν διέθεταν συντριπτική υπεροχή σε αεροπλάνα, άρµατα και αντιαρµατικά πυροβόλα, η πτώση του Οχυρού θα ήταν αδύνατη.
Διαβαστε επίσης: Μάχη Ρούπελ 1941: Ζήστε τη μάχη που »αναβιώνει» στις Σέρρες – ΒΙΝΤΕΟ