Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον έδωσε ένα νέο παράδειγμα του απρόβλεπτου στυλ του καταγγέλλοντας με ελάχιστα διπλωματικούς τόνους τους «πολέμους δι’ αντιπροσώπων» που διεξάγονται από το συμμαχικό Ριάντ και από την Τεχεράνη, αναφέρει σήμερα η βρετανική εφημερίδα The Guardian. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Τζόνσον έφερε ως θετικό παράδειγμα τις συνομιλίες που γίνονται για την λύση του Κυπριακού.
Σ’ αυτή την ηχογράφηση που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας διατυπώνει μερικά σχόλια στη διάρκεια διάσκεψης που οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη για τον μεσογειακό διάλογο.
«Υπάρχουν πολιτικοί αξιωματούχοι που διαστρεβλώνουν και καταχρώνται της θρησκείας και των διαφόρων κλάδων της ίδιας θρησκείας με στόχο να επιτύχουν τους πολιτικούς στόχους τους. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ολόκληρης της περιοχής», δηλώνει ο Μπόρις Τζόνσον.
«Η τραγωδία για μένα (…) είναι ότι δεν υπάρχει αρκετά ισχυρή ηγεσία», «δεν υπάρχουν αρκετοί αξιωματούχοι με ανάστημα» που να είναι έτοιμοι να «προχωρήσουν πέρα από την ομάδα τους, σουνιτική ή σιιτική», προσθέτει πριν καταφερθεί πιο συγκεκριμένα εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, συμμάχου της Βρετανίας στην περιοχή, και του Ιράν.
Κατά τη διάσκεψη, ο Johnson σύγκρινε την κατάσταση στην Μέση Ανατολή με τις τρέχουσες προσπάθειες που γίνονται από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους για μια λύση στο Κυπριακό.
Συγκεκριμένα δήλωσε οτι, «Έχω μόλις έρθει από την Κύπρο, όπου έχω δει πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτο», είπε. «Δεν υπάρχει ακόμα. Είναι ακόμα πολύ δύσκολο. Αλλά βλέπουμε δύο ηγέτες, από την ελληνική κοινότητα και την τουρκική κοινότητα, οι οποίοι προσπαθούν και παίρνουν ρίσκα, ο καθένας παίρνει το ρίσκο με δική του ευθύνη για τη δική του κοινότητα, για να προσπαθήσει να φέρει μαζί το νησί και να ενώσει τις δυο κοινότητες. Αυτο το βλέπω στην Κύπρο και έχω να σας πω οτι εγώ δεν το βλέπω πουθενά αλλού στην περιοχή.»
«Γι’ αυτό έχουμε τους Σαουδάραβες, το Ιράν, που εγκαθίστανται, παίζουν τους μαριονετίστες και διεξάγουν πολέμους δι’ αντιπροσώπων», δηλώνει.
Αν και ειναι εν γένει παραδεκτό ότι το σιιτικό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία επιδίδονται σε πολέμους δι’ αντιπροσώπων στην περιοχή, στη Συρία και την Υεμένη, δεν είναι συνηθισμένο να το λέει ένας δυτικός διπλωμάτης.
Ερωτηθείς σχετικά, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επιχείρησε να μειώσει τη σημασία των δηλώσεων του Τζόνσον.
«Είμαστε σύμμαχοι με τη Σαουδική Ααβία και την υποστηρίζουμε στις προσπάθειές της να καταστήσει ασφαλή τα σύνορά της», δήλωσε. «Το να ισχυριστεί κανείς το αντίθετο θα ήταν ψευδές και θα αποτελούσε κακή ερμηνεία των γεγονότων».