Το θέμα της πρόσβασης σε στρατιωτικές περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) και της ΕΛΔΥΚ επαναφέρει η τουρκική πλευρά, ώστε να γίνουν έρευνες για αγνοούμενους, εκφράζοντας παράλληλα τον ισχυρισμό ότι ανάλογο αίτημα της ΔΕΑ εκκρεμεί εδώ και 7 μήνες. Το Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι τέτοιο αίτημα κατατέθηκε μόλις τον περασμένο Ιούλιο και ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ έκανε παράλληλα λόγο για σκοπιμότητες.
Η Τουρκία απέστειλε στα τέλη Νοεμβρίου έγγραφο προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), εν όψει της συζήτησης για τους αγνοούμενους και τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, που ολοκληρώνεται στις 8 Δεκεμβρίου, στο Στρασβούργο.
Στο έγγραφο, που συντάχθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία, η τουρκική πλευρά αναφέρει ότι «αιτήματα της ΔΕΑ για πρόσβαση σε στρατιωτικές περιοχές υπό τον έλεγχο της αιτήτριας χώρας [σσ. της Κυπριακής Δημοκρατίας] και της Ελλάδας στην Κύπρο, εκκρεμούν ήδη για περίπου επτά μήνες». Ζητεί παράλληλα από τα κράτη μέλη του ΣτΕ «να ενθαρρύνουν την αιτήτρια χώρα και την Ελλάδα να δώσουν πρόσβαση στις ανασκαφικές ομάδες της ΔΕΑ σε στρατιωτικές περιοχές υπό τον έλεγχό τους, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».
Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με τον κ. Νέστορος, ο οποίος δήλωσε ότι στις 21 Ιουλίου 2016 κατατέθηκε αίτημα από την τ/κ πλευρά για παραχώρηση άδειας για ανασκαφή σε δύο χώρους. Όπως είπε, πρόκειται για ένα στρατόπεδο της ΕΦ και ένα της ΕΛΔΥΚ, στην Αθαλάσσα. Σύμφωνα με τον κ. Νέστορος, το αίτημα φαίνεται ότι κατατέθηκε σκόπιμα, καθώς «δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε αναζητάμε σε αυτές τις περιοχές αγνοούμενους».
Ωστόσο, είπε ότι ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία ζητήθηκε άδεια από τις αρχές του στρατοπέδου για να γίνει έρευνα με επιτόπια παρουσία των μαρτύρων που παραχώρησαν τις πληροφορίες. Στην πορεία, συνέχισε, η τ/κ πλευρά φάνηκε πως αδυνατεί να παρουσιάσει τον μάρτυρα από τον οποίο προήλθε η πρωτογενής μαρτυρία και ενημέρωσε πληροφορικά ότι ο μάρτυρας δεν θέλει να εμφανιστεί.
Σύμφωνα με τον κ. Νέστορος, η άδεια για πρόσβαση παραχωρήθηκε πρόσφατα, ώστε να διεξαχθεί έρευνα και εναπόκειται πλέον στη ΔΕΑ να αποφασίσει κατά πόσο θα προχωρήσει με την ανασκαφή. «Θα πρέπει να γίνει μια σωστή διερεύνηση», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «μπορεί να κρίνουμε στο τέλος της ημέρας ως αναξιόπιστη την πληροφορία» και να μην γίνει εκταφή.
Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, για ποιόν λόγο γίνεται αναφορά στο διάστημα των επτά μηνών στο τουρκικό έγγραφο, το Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ απάντησε «επειδή η Τουρκία είναι αδιάβαστη».
Τα τέσσερα σημεία που έγιναν μετακινήσεις οστών στα κατεχόμενα
Ο κ. Νέστορος ρωτήθηκε εξάλλου από το ΚΥΠΕ σχετικά με την αναφορά σε πρόσφατο κυβερνητικό υπόμνημα προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, ότι έγιναν μετακινήσεις οστών σε τουλάχιστον τέσσερα σημεία στα κατεχόμενα.
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τα επιστημονικά ευρήματα της ΔΕΑ, επιβεβαίωσε ο κ. Νέστορος και είπε ότι πρόκειται για μετακινήσεις που έγιναν σε δύο πηγάδια στην Άσσια, στον Κορνόκηπο, στον Στρογγυλό – Σίντα και στον Άγιο Ιλαρίωνα. Συνολικά πρόκειται για 126 αγνοούμενους, είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Νέστορος, υπάρχουν και άλλες τοποθεσίες στα κατεχόμενα όπου εντοπίζεται περιορισμένος αριθμός οστών, όμως ελλείψει επιστημονικών ευρημάτων, η ΔΕΑ δεν μπορεί να μιλήσει για σκόπιμη μετακίνηση οστών.
Κληθείς, τέλος, να πει πώς μπορεί να υποβοηθηθεί άμεσα το έργο της ΔΕΑ, ο κ. Νέστορος στάθηκε ιδιαίτερα στην παραχώρηση πληροφοριών από την Τουρκία αναφορικά με τα σημεία ταφής νεκρών που περισυλλέχτηκαν από τα πεδία των μαχών, όπως προνοούσε η σχετική συμφωνία του 1997 μεταξύ Κληρίδη, Ντενκτάς και ΓΓ ΟΗΕ.
Πηγή: ΚΥΠΕ