Και τον ελληνικής καταγωγής Τζέιμς Σταυρίδη εξετάζει για τη θέση του νέου υπουργού Εξωτερικών, ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη ικανότητα και ακεραιότητα και ένας εξαιρετικός ηγέτης. Διαθέτει τα ταλέντα, την εμπειρία, την κρίση και την ιδιοσυγκρασία που χρειάζεται για να υπηρετήσει τον αμερικανικό λαό από τα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησής μας», είχε δηλώσει για τον ναύαρχο εν αποστρατεία η πρώην υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μισέλ Φλούρνοϊ μιλώντας στο Reuters το καλοκαίρι, τότε που ο ναύαρχος ήταν ενα απο τα ονόματα στην λίστα της Χίλαρι Κλίντον για αντιπρόεδρος.
Ωστόσο ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ψάχνει ακόμη για Υπουργό Εξωτερικών και φαίνεται πως βλέπει τον κορυφαίο στρατιωτικό ως επόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Τα σενάρια, λοιπόν, που θέλουν τον απόστρατο ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη, πρώην Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητή του ΝΑΤΟ και σήμερα, κοσμήτορα της σχολής διπλωματικών και νομικών σπουδών (the Fletcher School of Law and Diplomacy) στο πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης, να γίνεται ο νέος ΥΠΕΞ, φούντωσαν ακόμη περισσότερο μετά την ανακοίνωση ότι οι δυο άντρες θα συναντηθούν την Πέμπτη.
Βέβαια, η εκπρόσωπος του Σταυρίδη, Τζούλι Χάνσκομ φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση για μία θέση στη διακυβέρνηση του Τραμπ».
Η συνεργασία με την Κλίντον ίσως να μην αφήσει μια συνεργασία Τραμπ – Σταυρίδη να καρποφορήσει.
Ο Σταυρίδης και η Κλίντον εργάστηκαν μαζί στενά όταν κατείχαν τις θέσεις διοικητή του ΝΑΤΟ και υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, αντίστοιχα, κατά την πρώτη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα. Σε εισαγωγή που έκανε για την Κλίντον σε επίσημο γεύμα το 2013, ο Σταυρίδης την χαρακτήρισε ως άτομο «που κάνει τη δουλειά δύο, είκοσι, διακοσίων ατόμων με την ενέργειά της, τον ενθουσιασμό της και την απέραντη επιμονή της να βελτιώσει τον κόσμο μας».
Σε μια ομιλία της οργάνωσης διαλέξεων TED το 2012 αφιερωμένες στην παγκόσμια ασφάλεια ο Σταυρίδης είχε ξεκινήσει τον λόγο του με την εξής πρόταση: «Η θέση μου για εμάς σήμερα είναι ότι, αντί να χτίζουμε τοίχους για να δημιουργήσουμε ασφάλεια, χρειάζεται να χτίσουμε γέφυρες». Η Κλίντον έχει χρησιμοποιήσει παρόμοιες δηλώσεις για τον ρόλο της διεθνούς διπλωματίας, στις προεκλογικές της εμφανίσεις.
Η καταγωγή του από την Σμύρνη, το παρατσούκλι Ζορμπάς και η απίστευτη ειρωνεία της ιστορίας
Ο Σταυρίδης είναι εγγονός πρόσφυγα από την καταστροφή της Σμύρνης, τον οποίο συνάδελφοί του στρατιωτικοί αποκαλούν «Ζορμπά».
Στην Αθήνα έζησε τρία από τα παιδικά του χρόνια, μεταξύ 1962 και 1964, όταν ο πατέρας του Γιώργος Ζαφείρης Σταυρίδης, επίσης στρατιωτικός, υπηρέτησε ως ναυτικός ακόλουθος στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στο βιβλίο που εξέδωσε το 2008 υπό τον τίτλο Πλοίαρχος Αντιτορπιλικού ο Τζέιμς Σταυρίδης γράφει για την «πιο απίστευτη ειρωνεία της ιστορίας».
«Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ο παππούς μου, ένας κοντός, γεροδεμένος Έλληνας δάσκαλος, ονόματι Δημήτρης Σταυρίδης, έφυγε πρόσφυγας από την Τουρκία στο πογκρόμ κατά των Ελλήνων που ζούσαν στα απομεινάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά βίας γλίτωσε περνώντας με μια βάρκα το Αιγαίο στην Αθήνα και από εκεί στην Νήσο Έλις. Ο αδελφός του δεν ήταν τόσο τυχερός, τον σκότωσαν οι Τούρκοι», αναφέρει.
Μία ΝΑΤΟϊκή άσκηση ανοιχτά των ακτών της σημερινής Τουρκίας, το 1993, «ήταν η πιο απίστευτη ειρωνεία της ιστορίας που θα μπορούσε να φανταστεί» και η οποία ώθησε τον Τζέιμς Σταυρίδη να γράψει για τον παππού του. «Ο εγγονός του, που μετά βίας μιλά λίγες λέξεις ελληνικά, επιστρέφει στη διοίκηση ενός αντιτορπιλικού δισεκατομμυρίων δολαρίων ακριβώς στην ίδια πόλη, την Σμύρνη, που αποκαλούν σήμερα Ιζμίρ, από την οποία εκείνος έφυγε με μια προσφυγική βάρκα τόσα χρόνια πριν».