Οι συνοικίες των ανταρτών στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας σφυροκοπούνται από δυνάμεις του πυροβολικού. Είναι οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί εδώ και δύο χρόνια, ένδειξη της βούλησης του συριακού καθεστώτος να ανακτήσει τον έλεγχο όλης της πόλης.
Στο Βερολίνο, οι μεγάλοι ευρωπαίοι ηγέτες και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απηύθυναν έκκληση για «άμεση διακοπή» των επιθέσεων εναντίον του τομέα που ελέγχεται από τους αντάρτες στο Χαλέπι.
Η επιχείρηση που διεξάγεται στον ανατολικό Χαλέπι άρχισε την Τρίτη και οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν αρκετές συνοικίες χθες, για τέταρτη συνεχή ημέρα.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του AFP στον τομέα που ελέγχουν οι αντάρτες, ουδέποτε τα τελευταία δύο χρόνια το πυροβολικό του συριακού στρατού δεν σφυροκόπησε με τέτοια δριμύτητα, με ρουκέτες που πέφτουν κάνοντας φοβερό θόρυβο και εκρήξεις που κάνουν το έδαφος να σείεται.
Χθες βράδυ, ένα νοσοκομείο στη συνοικία Μάαντι βομβαρδίστηκε και τέθηκε εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ιατρική πηγή ανέφερε ότι «ένα μέρος του νοσοκομείου καταστράφηκε και δύο ασθενείς σκοτώθηκαν». Άλλοι άρρωστοι τραυματίστηκαν καθώς και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού.
Όλα τα νοσοκομεία στο ανατολικό Χαλέπι που ελέγχεται από τους αντάρτες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας έπειτα από ημέρες σφοδρών βομβαρδισμών στην πολιορκούμενη αυτή περιοχή της πόλης της βόρειας Συρίας, ανακοίνωσε η Διεύθυνση Υγείας του Χαλεπίου.
«Αυτή η καταστροφή της βασικής για τη ζωή υποδομής στερεί από τους πολιορκημένους, αποφασισμένους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων όλων των παιδιών και των ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών, τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν σωτήριες για τη ζωή θεραπείες … αφήνοντάς τους να πεθάνουν», αναφέρει η ανακοίνωση που έστειλε στο Reuters αξιωματούχος της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι κάποια νοσοκομεία λειτουργούν ακόμη αλλά πολλοί κάτοικοι φοβούνται να μεταβούν εκεί εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών.
Νωρίτερα, βομβαρδισμοί κατέστρεψαν ολοσχερώς το αρχηγείο της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας στο Μπαμπ αλ-Νάιραμπ, άλλη συνοικία του τομέα που ελέγχεται από τους αντάρτες, σύμφωνα με έναν διασώστη.
Ο ανταποκριτής του AFP στο ανατολικό Χαλέπι μεταδίδει ότι τα σχολεία πιθανόν θα μείνουν κλειστά σήμερα και αύριο σε αυτή την πλευρά της πόλης, λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών.
Ελικόπτερα έριχναν χθες βαρέλια γεμάτα από εκρηκτικά εναντίον διαφόρων συνοικιών των ανταρτών στην πρώην οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας που έχει γίνει το μεγαλύτερο μέτωπο μιας σύγκρουσης η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή 300.000 και πλέον ανθρώπων από το 2011.
Οι αντάρτες από την πλευρά τους εκτόξευσαν 15 ρουκέτες στην ελεγχόμενη από τις κυβερνητικές δυνάμεις πλευρά της πόλης, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο κοριτσάκια.
Από την Τρίτη που επαναλαμβάνονται οι βομβαρδισμοί, έπειτα από μια διακοπή ενός μήνα, τουλάχιστον 65 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Οι κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπίου παραμένουν μέσα στα σπίτια τους. Πολιορκημένοι εδώ και τέσσερις μήνες, δεν μπορούν να λάβουν καμιά ανθρωπιστική βοήθεια. Οι αποθήκες των τοπικών μκο είναι άδειες και οι πολίτες που μαστίζονται από την πείνα πραγματοποίησαν επίθεση αυτή την εβδομάδα στις αποθήκες του δημοτικού συμβουλίου των ανταρτών, σύμφωνα με το AFP.
Οι ΗΠΑ έχουν παραλύσει
Οι καθεστωτικές δυνάμεις «θέλουν να συνδυάσουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τον λιμό συνεπεία της πολιορκίας για να κάνουν τους αντάρτες να παραδοθούν», εκτιμά ο Τομά Πιερέ, ειδικός για τη Συρία και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Η Ρωσία, που επεμβαίνει στη Συρία εδώ και έναν και πλέον χρόνο για να στηρίξει το καθεστώς ‘Ασαντ, δεν μετέχει στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο ανατολικό Χαλέπι. Ωστόσο από την Τρίτη πραγματοποιεί πλήγματα στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, η οποία ελέγχεται από μια συμμαχία ανταρτών και τζιχαντιστών.
Σύμφωνα με αναλυτές, η Δαμασκός και οι σύμμαχοί της θέλουν να κινηθούν γρήγορα πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου. «Είναι σαφές ότι η Ρωσία, η Δαμασκός και η Τεχεράνη θέλουν την ανακατάληψη του ανατολικού Χαλεπίου γρήγορα. Οι ΗΠΑ έχουν παραλύσει, πρέπει να θέσουν τον Τραμπ προ τετελεσμένου γεγονότος«, δήλωσε ο Φαμπρίς Μπαλάνς, ειδικός για τη Συρία στο Washingtοn Institute.
Ανατολικά της Δαμασκού, τουλάχιστον 22 άμαχοι, ανάμεσά τους 10 παιδιά, σκοτώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο από τους βομβαρδισμούς σε διάφορες πόλεις της ανατολικής Γούτα, άλλου προπυργίου των ανταρτών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.