Το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσει την προστασία των αμάχων στο Αφγανιστάν, οι απώλειες των οποίων δεν παύουν να αυξάνονται στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ενόψει της συνόδου κορυφής του διεθνούς οργανισμού στη Βαρσοβία, κατά την οποία αναμένεται να ανανεωθεί η διεθνής υποστήριξη προς τον αφγανικό στρατό.
Έπειτα από 15 χρόνια σύγκρουσης και κανένα σημάδι στον ορίζοντα για μια επάνοδο της ειρήνης, τα μέλη του ΝΑΤΟ που συναντώνται στη Βαρσοβία αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να επιβεβαιώσουν την υποστήριξή τους προς την κυβέρνηση της Καμπούλ, γνωρίζοντας ότι δεν έχουν και πολλές εναλλακτικές αν θέλουν να παραμείνει ενωμένη η χώρα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν τον Μάιο να επεκτείνουν την υποστήριξή τους πέραν του 2016 και κατά την σύνοδο κορυφής που θα γίνει την Παρασκευή και το Σάββατο στην πολωνική πρωτεύουσα οι σύμμαχοι αναμένεται επίσης να συμφωνήσουν να συνεχιστεί η μη μάχιμη αποστολή τους εκπαίδευσης και βοήθειας στο Αφγανιστάν.
Η συνολική οικονομική υποστήριξη αναμένεται να ανέρχεται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο ως το 2020, με τις ΗΠΑ να είναι ο μεγαλύτερος δωρητής, συμβάλλοντας με περίπου 3 δισεκατομμύρια.
«Οι αποφάσεις αυτές αποσκοπούν κυρίως να καταδείξουν τη διαρκή και ακλόνητη δέσμευση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου αυτήν την εβδομάδα ο Ισμαήλ Αραμάζ, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. »Το Αφγανιστάν δεν θα μείνει μόνο του», πρόσθεσε.
Σε επιστολή που απέστειλε στους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ ενόψει της συνόδου τους, το Human Rights Watch καταγγέλλει κυρίως τη χρήση των σχολείων –ορισμένα από τα οποία έχουν κατασκευαστεί με διεθνή βοήθεια– για στρατιωτικούς σκοπούς και τη στρατολόγηση παιδιών από όλες τις εμπόλεμες πλευρές, είτε πρόκειται για την κυβέρνηση, είτε για τους Ταλιμπάν.
Το HRW σημειώνει ότι πρόσφατα εντοπίστηκαν 11 σχολεία «μόνον στην περιοχή της επαρχίας Μπαγλάν» στο βόρειο Αφγανιστάν που χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικές θέσεις, «το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι το πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο».
Η Αποστολή Βοήθειας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν είχε επίσης επισημάνει πέρυσι την ύπαρξη 20 σχολείων τα οποία έχουν καταληφθεί από τον στρατό ή τους Ταλιμπάν.
«Πολύ συχνά, τα σχολεία μετατρέπονται σε πεδία μαχών», επιμένει το HRW και αυτό έχει επιπτώσεις στην εκπαίδευση χιλιάδων παιδιών «ιδιαίτερα σε αυτή των κοριτσιών, οι οικογένειες των οποίων δεν τα αφήνουν να πηγαίνουν σε σχολεία τα οποία χρησιμοποιούνται από στρατιώτες».
Το HRW καταγγέλλει επίσης στην επιστολή του τις επιθέσεις που γίνονται κατά του προσωπικού στον τομέα της υγείας και στα κέντρα περίθαλψης.
Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπενθυμίζει εξάλλου ότι το 2015, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα θύματα μεταξύ των αμάχων αυξήθηκαν κατά 28% (περισσότεροι από 11.000 νεκροί και τραυματίες) και ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2016, ο στρατός ευθυνόταν για 369 θύματα μεταξύ των αμάχων, «σε μια αύξηση της τάξης του 70% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2015».
Το HRW κατηγορεί ταυτοχρόνως τον στρατό και τους Ταλιμπάν ότι καταφεύγουν στην στρατολόγηση παιδιών, η οποία «υπερδιπλασιάστηκε το 2015» με 116 καταγεγραμμένες περιπτώσεις (μεταξύ των οποίων και ένα κορίτσι), σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι Ταλιμπάν μάλιστα ενέτειναν πρόσφατα τη δια της βίας στρατολόγηση παιδιών στον βορρά, προσθέτει η οργάνωση.
Για τον Μπραντ Άνταμς, διευθυντή της HRW για την Ασία, η δήλωση του οποίου αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η σύνοδος κορυφής της Βαρσοβίας είναι μια κρίσιμης σημασίας ευκαιρία για το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στη μείωση των θυμάτων μεταξύ των αμάχων».
Ερωτηθείς σχετικά με τα «συγκεκριμένα μέτρα» που θα μπορούσε να πάρει το ΝΑΤΟ για να αντιταχθεί στην στρατολόγηση παιδιών, τα οποία υφίστανται συχνά σεξουαλική εκμετάλλευση, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ Αραμάζ απάντησε ότι έχει «επιμείνει» προς τους Αφγανούς συνομιλητές του «να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για τέτοιες πράξεις, ιδιαίτερα οι αξιωματικοί».
«Όμως εναπόκειται στους Αφγανούς να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να τιμωρηθούν οι πράξεις αυτές», πρόσθεσε. Για την επιχείρηση Resolute Support στο Αφγανιστάν, το ΝΑΤΟ διαθέτει 12.000 προσωπικό, οι 10.000 εκ των οποίων είναι Αμερικανοί.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ