Ενόψει της κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, αντιπροσωπείες των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας, πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλο, όπου συζήτησαν το πλαίσιο του νομοσχεδίου και κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα με τις θέσεις – προτάσεις τους.
Αντίστοιχη συνάντηση δεν έχει ανακοινωθεί με τους στρατιωτικούς, παρά το γεγονός ότι πλήττονται το ίδιο από το νομοσχέδιο.
Δείτε την ανάλυση του Προέδρου των Αποφοίτων ΣΣΑΣ που δημοσίευσε το Onalert.gr
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα των Λιμενικών, οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών που συναντήθηκαν με τον κ. Κατρούγκαλο, αφού επισήμαναν κατά κόρον τις πληγές που έχουν αφήσει τα προηγούμενα μνημόνια στα Σώματα Ασφαλείας και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, τόνισαν ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν είναι Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης και συνεπώς δεν πρέπει ενταχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (νυν ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), υπενθυμίζοντας ότι, ήδη, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ν.3865/2010, περί υπαγωγής στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ των δημοσίων λειτουργών (στρατιωτικών & πολιτικών) που κατατάσσονται – διορίζονται στο Δημόσιο από 01-01-2011 και εντεύθεν. Ακολούθως, αναφέρθηκαν στη διατήρηση, με οιοδήποτε τρόπο, της αυτοτέλειας των Ταμείων (ΤΕΑΠΑΣΑ & ΤΑΛΣ), προκειμένου να χορηγούν ανεμπόδιστα και εξασφαλισμένα τις παροχές τους (επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ βοηθήματα κ.λπ.).
Επίσης, ζήτησαν την απεμπλοκή των ως άνω Ταμείων από τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 220 του ν.4281/2014, περί εφαρμογής της επαχθούς Φ.80000/1093/26 από 10-02-2014 Υ.Α. και την εφαρμογή των οικείων καταστατικών διατάξεών τους για τη χορήγηση εφάπαξ παροχών ή την τροποποίηση της εν λόγω παραγράφου, με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται, μέσω αναλογιστικών μελετών, αρχικώς η βιωσιμότητά τους και εν συνεχεία η καταβολή των αξιοπρεπών εφάπαξ βοηθημάτων που δύνανται να χορηγούν. Τέλος, επισήμαναν ότι πρέπει να αναγνωριστεί το λειτούργημα που επιτελούν ως επικίνδυνο, να επιστραφούν στα ασφαλιστικά Ταμεία τα 360.000.000 € που λεηλατήθηκαν αγρίως με το PSI (ν.4050/2010) και να μην υπάρξουν νέες μειώσεις σε νέες και παλαιές συντάξεις εξαιτίας του νέου τρόπου υπολογισμού τους.
Από πλευράς του, ο κ. Υπουργός, αφού ενημέρωσε για το πλαίσιο που θα διέπει το νέο ασφαλιστικό, ήτοι τους νέους ενιαίους κανόνες που θα ισχύουν για όλους, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις, μίλησε για τις επιμέρους διατάξεις των ένστολων (θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αναγνώριση υπηρεσιών – προϋπηρεσιών κ.λπ.), όπως αυτές διαμορφώθηκαν με το ν.3865/2010 και ισχύουν σήμερα, οι οποίες, όπως γνώρισε, θα μεταφερθούν, ως έχουν, στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και δε θα υπάρξει καμία τροποποίηση αυτών, – τονίζοντας όμως, ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα είναι καθολικός και όμοιος για όλους τους ασφαλισμένους, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, βάζοντας το πλαφόν αυτών στα 1.300 € μεικτά, αφαιρουμένων των κρατήσεων για υγειονομική περίθαλψη και ΑΚΑΓΕ.
Προς τούτο, ενημέρωσε ότι, ήδη, έχει στείλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να γνωμοδοτήσει τις προωθούμενες αλλαγές των Δημοσίων Λειτουργών, προβλέποντας εξαιρέσεις μόνο για τις ειδικές περιπτώσεις, όπως αυτές της τρομοκρατίας, του βίαιου συμβάντος, των βουλευτικών, πολεμικών και ειδικών – προσωπικών συντάξεων, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αναφορικά με τα Ταμεία, ΤΕΑΠΑΣΑ & ΤΑΛΣ, επισήμανε ότι, ο στόχος του είναι κοινός με τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, ήτοι η αυτοτέλεια των Ταμείων και συνεπώς η μη ένταξή τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, στόχο για τον οποίο θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με τους δανειστές έως τη ψήφιση του νομοσχεδίου, αποφεύγοντας όμως να μιλήσει με λεπτομέρειες για τον τρόπο υπολογισμού των παροχών αυτών.
Για την επικινδυνότητα του επαγγέλματος και τα αντίμετρα που θα μπορούσαν να προκριθούν από αυτή, επεσήμανε ότι ο χαρακτηρισμός του λειτουργήματος, ως επικίνδυνου, είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί – αποφασιστεί μαζί με τους αρμόδιους Υπουργούς και αφορά αποκλειστικά τους εν ενεργεία, ως μια επιπλέον αμοιβή, δεδομένων των υπηρεσιών που προσφέρουν τα Σώματα στην κοινωνία, ακόμα περισσότερο αυτές τις δύσκολες ώρες που ένα παγκόσμιο πρόβλημα, αυτό του μεταναστευτικού, το έχουν επωμιστεί εξ ολοκλήρου και από την αρχή στις πλάτες τους.
Οι Ομοσπονδίες, προκειμένου να μην ανατραπεί το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί με τις αλλαγές που έλαβαν χώρα πέρυσι το καλοκαίρι, συγκαλούν αύριο, Τετάρτη (20-4-2016), την επιτροπή αγώνα για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους απέναντι στο πρόβλημα, το οποίο αγγίζει όλη την ελληνική κοινωνία, καθώς και τις δράσεις που θα αναπτύξουν κατά την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Οι Πρόεδροι
Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Π.Ο.ΑΞΙ.Α.
Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.
Ε.Α.Π.Σ.
Π.Ε.Α.Λ.Σ.