Οι ελληνο-αυστριακές «σχέσεις στο επίπεδο των υπουργών Άμυνας είναι εξαιρετικές», και τα θέματα τα οποία συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο, οι απόψεις που αντάλλαξε μαζί του και για τις οποίες συμφωνούν σε πάρα πολλά, «θα μεταφερθούν φυσικά και σε άλλα επίπεδα», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Αντώνη Πολυχρονάκη, με αφορμή την προχθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα μετά την ακύρωση της επίσκεψης της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ επειδή δεν προσκάλεσε την Ελλάδα στη διάσκεψη της Βιέννης με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.
«Είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αν πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση,να συνομιλούμεμεταξύ μας, και είμαι βέβαιος ότι και οι δύο εκπρόσωποι των κρατών, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αυστριακός καγκελάριος σίγουρα θα συναντηθούν. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι είναι και οι δύο διατεθειμένοι να συνομιλήσουν και να συναντηθούν», είπε ο Χ-Π Ντόσκοτσιλ.
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός αποστασιοποιείται σαφώς από την χριστιανοδημοκράτη υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και στο θέμα της φύλαξης των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων: «Πρέπει εδώ να υπερασπιστώ την Ελλάδα. Η Ουγγαρία έχει χερσαία σύνορα, κατασκεύασαν ένα φράχτη και καθημερινά περνάνε 200 έως 300 άνθρωποι… Τα ελληνικά σύνορα είναι θαλάσσια, και είναι ακόμα δυσκολότερο να τα προστατεύσει κανείς. Για το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Ελλάδα».
Κατά την επίσκεψή του στον προσφυγικό καταυλισμό του Σχιστού, ο Χ-Π Ντόσκοτσιλ διαπίστωσε ότι οι πρόσφυγες είναι ικανοποιημένοικαι υπογράμμισε«ότι για το θέμα αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσει κανείς την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο επιτελείται και για την Ευρώπη» υπογράμμισε.
Για το αν θα παραμείνουν οι Σύροι πρόσφυγες στην Ελάδα, ο Αυστριακός υπουργός είπε: «Νομίζω πως είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε την κατάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να θέσουμε το ερώτημα ποιος θα πάρει άσυλο ή ποιος δεν θα πάρει… και τότε πρέπει να θέσουμε το ζήτημα της κατανομής. Δεν θα έχουμε μια τέτοια κατάσταση ώστε όλοι όσοι έρχονται από αυτό τον διάδρομο (της Ελλάδας),όλοιαυτοί οι άνθρωποι που παίρνουν δηλαδή στην Ευρώπη άσυλο, να μπορούν να παραμείνουν στην Ελλάδα».
Ο κ. Ντόσκοτσιλ υπεραμύνεται στη συνέντευξή του των μονομερών πρωτοβουλιών της Αυστρίας και αρνείται ότι η χώρα του επιδιώκει ηγετικό ρόλο στην Κεντρική Ευρώπη: «Έχουμε 90.000 αιτήσεις ασύλου… Ανυπολογίσει κανείς αναλογικά με τον πληθυσμό, τότε θα έπρεπε η Γερμανία πέρυσι να είχε υποδεχθεί 900.000 πρόσφυγες, αλλά δεν το έκανε. Έχουμε συμφωνήσει στα επόμενα τέσσερα χρόνια να υποδεχθούμε 37.000 ετησίως, ήτοι συνολικά περίπου 135.000 πρόσφυγες», δηλαδή «το 2,5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Και αν μου δείξετε ένα άλλο κράτος στην Ευρώπη το οποίο να έχει υποδεχθεί τόσο πολλούς αναλογικά με τον πληθυσμό της, τότε δέχομαι ότι έχουμε αναλάβει ένα ηγετικό ρόλο σε αυτά τα θέματα. Όχι μεγάλης δύναμης… Αν κάθε ευρωπαϊκή χώρα υποδεχθεί 2,5% του συνολικού πληθυσμού της, όπως η Αυστρία, τότε δεν θα έχουμε κανένα προσφυγικό πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς τι θα πράξει η Αυστρία αν οι προσφυγικές ροές κατευθυνθούν προς την Ιταλία είναι κατηγορηματικός: «Πρωταρχικός μας στόχος είναι να βρούμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα. Όσο δεν λαμβάνονται μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει η Αυστρία να λάβει εθνικά μέτρα… Αυτό σημαίνει σε σχέση με την Ιταλία ότι θα γίνονται συνοριακοί έλεγχοι».
Για το αν η Αυστρία τορπιλίζει με τις πρωτοβουλίες την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό, καλώντας και χώρες οι οποίες αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες, ο αυστριακός υπουργός Άμυνας απαντά: «Όχι δεν το νομίζω, πρέπει κανείς νααποδεχθεί το γεγονός, ότι αν κάποιος είναι προσανατολισμένος σε λύσεις,πρέπει να κάνει τα πρώτα βήματα… Αν θέλω ένα αποτέλεσμα πρέπει να δω ποιοι είναι οι μικρότεροι κοινοί παρονομαστές, πού μπορούν να βρίσκονται οι συμβιβασμοί ώστε να προχωρήσουμε παρακάτω… Ανη Κομισιόν κάνει συμφωνίες επαναπροώθησης…,τότε πιστεύω ότι αυτές οι χώρες θα είναι διατεθειμένες να συζητήσουν για πώς μπορεί να γίνει κατανομή (των προσφύγων)».
Η πλήρης συνέντευξη του Αυστριακού υπουργού Άμυνας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
– Κύριε υπουργέ η επίσκεψη της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ τον Φεβρουάριο, ακυρώθηκε από την Ελλάδα. Εξομαλύνθηκαν οι ελληνο-αυστριακές σχέσεις μετά τη συνάντηση σας με τον Ελληνα Υπουργό Άμυνας;
Είχα σήμερα στην Αθήνα πραγματικά μια πολύ ευχάριστη μέρα, ήταν μια εξαίρετη επίσκεψη και οι συνομιλίες πραγματικά πολύ καλές. Ήταν μια πολύ φιλική επαφή, μια πολύ φιλική συνάντηση και μπορώ να πω ότι οι σχέσεις στο επίπεδο των υπουργών Άμυνας είναι εξαιρετικές.
– Σε γενικότερο επίπεδο;
Θα έλεγα ότι αυτά τα θέματα τα οποία συζητήσαμε σήμερα, αυτές οι απόψεις που ανταλλάξαμε και για τις οποίες συμφωνούμε σε πάρα πολλά θα μεταφερθούν φυσικά και σε άλλα επίπεδα.
– Ποια είναι συνοπτικά τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης;
Νομίζω καταρχάς πως θα πρέπει κανείς να δει και να εκτιμήσει την κατάσταση εδώ, να ακούσει, να ανταλλάξει απόψεις, να συνεκτιμήσει συνολικά τα προβλήματα και τα εκατέρωθεν, διότι έχουμε κι εμείς στην Αυστρία προβλήματα με τη μετανάστευση, και ως περαιτέρω συνέπεια να δημιουργήσει μια προοπτική για το πώς θα μπορούσαμε με μικρά βήματα, διότι άλλα δεν είναι δυνατά στην Ευρώπη, να προσεγγίσουμε μια λύση. Και επ΄ αυτού συζητήσαμε πολύ εκτενώς τι έγινε την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Κεντρικής Ευρώπης, τι θα πρέπει να γίνει ως επακόλουθο αυτής της συνάντησης στη συνάντηση (των υπουργών Άμυνας της ΕΕ) του Λουξεμβούργου και σε ποιο βαθμό η Ελλάδα μπορεί να συζητήσει αυτά τα θέματα και να υποστηρίξει την πρωτοβουλία μας.
– Επισκεφθήκατε τον καταυλισμό των προσφύγων στο Σχιστό. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;
Γνωρίζω μια ανάλογη κατάσταση και από την Αυστρία. Είχαμε την προηγούμενη χρονιά 700, 800, 900 χιλιάδες ανθρώπους, ως επί το πλείστον στο πλαίσιο της λαθαραίαςδιέλευσης μέσω της Αυστρίας. Είχαμε 90.000 σε διαδικασία ασύλου και είχαμε όμοιες περιοχές παραμονής μεγάλων διαστάσεων όπου διέμεναν αυτοί οι άνθρωποι. Εγώ προσωπικά επισκέφθηκα το Νίκελσντορφ. Γνωρίζω τέτοιεςκαταστάσεις. Η κατάσταση της πίεσης δεν ήταν για μένα ξένη. Νομίζω ότι οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται εκεί, έχουν μια συγκεκριμένη ελπίδα, θέλουν νασυνεχίσουν προς την Ευρώπη. Ένα πράγμα μου ήταν ξεκάθαρο και κατά τις συζητήσεις. Είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση στους καταυλισμούς, είναι ικανοποιημένοι με την εφοδιασμό σε τρόφιμα. Νομίζω ότι για το θέμα θα πρέπει να ευχαριστήσει κανείς την Ελλάδα, η οποία έχει δώσει αυτή τη δυνατότητα, δημιουργεί αυτή τη δυνατότητα υποδοχής. Πρέπει κανείς να πει, επίσης, ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο επιτελείται και για την Ευρώπη, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα.
– Λειτουργεί πραγματικά η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία; Διότι οι Σύροι δεν θέλουν να πάνε στην Τουρκία, υποβάλλουν αίτηση ασύλου και παραμένουν στην Ελλάδα. Τι γνώμη έχετε εσείς επ΄ αυτού;
Δεν ξέρω αν οι Σύροι θα παραμείνουν εδώ στην Ελλάδα. Νομίζω πως πρέπει να παρατηρήσει κανείς ένα πράγμα εκ των προτέρων για τη συμφωνία. Νομίζω πως είναι σημαντικό, αν κάποιος έρθει στην Ευρώπη, είτε στην Ελλάδα, την Ιταλία ή στις Βαλτικές χώρες, δεδομένου ότι και προς τα εκεί δημιουργούνται (προσφυγικοί) διάδρομοι, ότι πρέπει να εκτιμήσουμε την κατάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να θέσουμε το ερώτημα ποιος θα πάρει άσυλο ή ποιος δεν θα πάρει…
– Αλλά παραμένουν τελικά εδώ…
…Αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Το αν θα πάρει κάποιος άσυλο, αυτή η απόφαση πρέπει να ληφθεί. Και όταν πάρει κάποιος άσυλο, τότε πρέπει να θέσουμε το ζήτημα της κατανομής. Δεν θα έχουμε μια τέτοια κατάσταση ώστε όλοι όσοι έρχονται από αυτό τον διάδρομο (της Ελλάδας),όλοιαυτοί οι άνθρωποι που παίρνουν δηλαδή στην Ευρώπη άσυλο, όλοι αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να παραμείνουν στην Ελλάδα. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο το θέμα της κατανομής. Και πρέπει -αυτό είναι το κομβικό σημείο, το σημαντικότερο σημείο στον τομέα του ασύλου-πρέπει νααποσαφηνίσουμε το θέμα της επαναπροώθησης. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε πώς μπορούμε ανθρώπους για τους οποίους τα δικαστήρια, οι διοικητικές αρχές λένε πως δεν μπορεί να τους δοθεί άσυλο, να τους στείλουμε όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο να τους προωθήσουμε στις πατρίδες τους.
– Χρησιμοποιήσατε τη λέξη ευρωπαϊκά, αλλά πόσο ευρωπαϊκή είναι η στάση της Αυστρίας απέναντι στην Ευρώπη και ιδίως την Ελλάδα; Συγκαλέσατε και σεις ο ίδιος μια διάσκεψη των υπουργών Άμυνας της Κεντρικής Ευρώπης και δεν καλέσατε πάλι την Ελλάδα…
Δεν είναι ακριβώς έτσι. Προσκαλέσαμε εκείνες τις χώρες, τους υπουργούς Άμυναςτης Κεντρικής Ευρώπης- πρόκειται για ένα φόρουμ το οποίο υπάρχει από μακρού, και διευρύναμε τη διάσκεψη συμπεριλαμβάνοντας χώρες οι οποίες βρίσκονται κατά μήκος της βαλκανικής οδού και προσκαλέσαμε και τον Έλληναυπουργό Άμυνας σε αυτήν. Δεν υπήρξε άρνηση, αλλά υπήρξε συμφωνία με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας σε πνεύμα συνεργασίας να μην λάβει μέρος σε αυτή τη διάσκεψη, διότι μια βδομάδα αργότερα θα γινόταν αυτή διμερήςσυνάντηση εδώ, οπότε και θα συζητούντο τα συμπεράσματα αυτής της διάσκεψης.
– Εντούτοις τέτοιου είδους μονομερείς πρωτοβουλίες της Αυστρίας θυμίζουν την παλιά Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία. Ορισμένοι υποψιάζονται ότι η Αυστρία προσπαθεί να εισαγάγει μια εθνική πολιτική, η οποία οδηγεί σε ένα είδος ηγετικού ρόλου της Αυστρίας στην Κεντρική Ευρώπη. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Νομίζω πως πρέπει να δει κανείς την κατάσταση των τελευταίων εβδομάδων και των τελευταίων μηνών, να κοιτάξει πίσω στον τελευταίο χρόνο. Πρέπει να δει κανείς ποιος έφερε τα μεγαλύτερα βάρη την περασμένη χρονιά. Τα μεγαλύτεραβάρη τον τελευταίο χρόνο στο ζήτημα του εφοδιασμού σε τρόφιμα των προσφύγων, στη διαδικασία απονομής ασύλου έφερε ασφαλώς η Αυστρία. Έχουμε 90.000 αιτήσεις ασύλου. Αυτό σημαίνει ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν στην Αυστρία. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να ενσωματωθούν σε ένα κοινωνικό και εργασιακό πλαίσιο. Θέλουν να βρουν εργασία, να ενταχθούν στην Αυστρία, θέλουν να μείνουν στην Αυστρία.
– Δεν πρόκειται δηλαδή για μια (γενική) ξεχωριστή εθνική πολιτική…
…Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία μας επιβαρύνει πολύ. Συμφωνήσαμε με τους αντιπροσώπους των περιφερειών, των δήμων, ότι στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα υποδεχθούμε εκ νέου και άλλους 135.000 ανθρώπους. Και αν μου δείξετε ένα άλλο, έναδεύτερο κράτος στην Ευρώπη το οποίο να έχει υποδεχθεί τόσο πολλούς ανθρώπους αναλογικά με τον πληθυσμό του, όπου υπάρχουν τόσες πολλές αιτήσεις για άσυλο όσες στην Αυστρία -ούτε καν η Γερμανία το κάνει σε σχέση με τον πληθυσμό της-, τότε συμφωνώ μαζί σας και δέχομαι ότι έχουμε αναλάβει ένα ηγετικό ρόλο σε αυτά τα θέματα, όταν πρόκειται δηλαδή για την φροντίδα αυτών των ανθρώπων…
– Όχι δηλαδή μια πολιτική μεγάλης δύναμης…
…Όχι μιας μεγάλης δύναμης. Αλλά πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα, ότι πρέπει να φτάσουμε σε ευρωπαϊκές λύσεις.
– Για την πλούσια Αυστρία οι 37.000 πρόσφυγες ετησίως θεωρούνται ως δυσανάλογα μεγάλος αριθμός. Για την Ελλάδα, υπό τις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ποιο θα έπρεπε να είναι το ανώτατο όριο;
Το επαναλαμβάνω, δεν επιτρέπεται να πάρει κανείςαυτόν τον αριθμό των 37.000 για φέτος και να τον εξετάσει απομονωμένα. Έχουμε υποδεχθεί τον προηγούμενο χρόνο 90.000. Αν το υπολογίσει κανείς αναλογικά με τον πληθυσμό, τότε θα έπρεπε η Γερμανία πέρυσι να είχε υποδεχθεί 900.000 πρόσφυγες, αλλά δεν το έκανε. Η Γερμανία δεν υποδέχθηκε τόσο πολλούς ανθρώπους. Εμείς έχουμε συμφωνήσει στα επόμενα τέσσερα χρόνια να υποδεχθούμε 37.000 ετησίως δηλαδή περίπου 135.000 πρόσφυγες. Για ένα διάστημα πέντε ετών είναι το 2,5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Για τους ανθρώπους αυτούς πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, εκπαίδευσης, κατοικίας, κοινωνικά συστήματα, πρέπει να ενταχθούν στα κοινωνικά συστήματα. Αν κάθε ευρωπαϊκή χώρα υποδεχθεί 2,5% του συνολικού πληθυσμού της, τότε δεν θα έχουμε κανένα προσφυγικό πρόβλημα.
– Κύριε υπουργέ, η Ελλάδα επικρίθηκε πάρα πολύ διότι υποτίθεται πως δεν προστατεύει επαρκώς τα σύνορά της, τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα. Τι θα είχατε κάνει καλύτερα εσείς;
Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πρέπει εδώ να υπερασπιστώ την Ελλάδα. Το βλέπει κανείς στην κατάσταση της Ουγγαρίας. Η Ουγγαρία έχει χερσαία σύνορα. και κατασκεύασαν έναν φράχτη και έχουμε την κατάσταση ότι καθημερινά 200 έως 300 άνθρωποι περνάνε τους φράχτες…
– Ενώ τα ελληνικά σύνορα είναι θαλάσσια…
…Τα χερσαία ουγγρικά σύνορα είναι δύσκολο να ελεγχθούν παρά την ύπαρξη του φράχτη. Είναι σωστό αυτό που λέτε, τα ελληνικά σύνορα είναι θαλάσσια, και είναι ακόμα δυσκολότερο να προστατεύσει κανείς αυτά τα σύνορα. Έχω απόλυτη επίγνωση του θέματος, και νομίζω ότι όταν πρόκειται για το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Ελλάδα. Και η πρώτη πρωτοβουλία την οποία θέλουμε να πάρουμε, είναι αυτά τα σύνορα να τα προστατεύσουμε από κοινού.
– Δεν το αποδεικνύει αυτό και το γεγονός ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως πιστευόταν ή θα επιθυμούσεκανείς; Δεν ήταν τόσο απλό όσο…
Αυτό ακριβώς λέω. Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Ελλάδα. Θέλω με αυτό το παράδειγμα να πω, ότι ούτε τα χερσαία σύνορα δεν είναι δυνατόν να προστατευθούν στον βαθμό που θα ευχόμασταν και ακόμα δυσκολότερο είναι να προστατευθούν τα θαλάσσια σύνορα.
– Εσείς κλείσατε τα (βαλκανικά) σύνορα. Ας υποθέσουμε ότι και τα θαλάσσια ελληνικά σύνορα μαζί με το ΝΑΤΟ ελέγχονται επαρκώς. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι διάδρομοι, όπως για παράδειγμα από την Ιταλία, ή την Βουλγαρία. Ειδικοί του ΟΗΕ λένε, μάλιστα, πως 200.000 άνθρωποι περιμένουν στη Λιβύη. Τι θα κάνει σε αυτήν περίπτωση η Αυστρία; Θα κλείσει και τα σύνορά της με την Ιταλία;
Ύψιστη προτεραιότητά μας, ο πρωταρχικός μας στόχος,είναι να βρούμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα. Θέλω εν συντομία να αναφέρω ότι ευρωπαϊκό σύστημα σημαίνει, πρώτον ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, ευρωπαϊκά κριτήρια για την απονομή ασύλου, πότε να λέμε ναι και πότε όχι, σημαίνει κατανομή στην Ευρώπη, και σημαίνει ότι όταν η απάντηση είναι αρνητική επαναπροώθηση. Όσο αυτά τα μέτρα δεν εφαρμόζονται, όσο δεν λαμβάνονται μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να κατευθυνόμαστε πανευρωπαϊκά προς τα κει, πρέπει η Αυστρία να λάβει εθνικά μέτρα…
– Δηλαδή;
Αυτό σημαίνει σε σχέση με τηνΙταλία ότι θα γίνονται συνοριακοί έλεγχοι κι πιο συγκεκριμένα έλεγχος στη διάβαση Μπρένερ…
– Έχετε προτείνει και πολιτικο-στρατιωτικά μέτρα. Μπορείτε να το διευκρινίσετε λίγο;
Ακριβώς για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, για να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, συντάξαμε στα πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Άμυνας της Κεντρικής Ευρώπης ένα προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο θέλουμε να φέρουμε στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο. Ένα προσχέδιο, με το οποίο ζητούμε ξεκάθαρα από την Κομισιόν να συνάψει μια σύμβαση επαναπροώθησης. Δεν είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρειάζεται 16 χρόνια για να υπογράψει μια τέτοια σύμβαση με το Μαρόκο, την οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει, ενώ η Γερμανία και η Σουηδία το καταφέρνουν σε πολύ σύντομο χρόνο.
Ουσιαστικό σημείο είναι επίσης αυτή η πολιτικο-στρατιωτική-αστυνομική συνεργασία, την οποία επιδιώκουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο στους τομείς της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, της καταγραφής, της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπου είναι αναγκαία. Επιδιώκουμε να καλυφθούν αυτοί οι τομείς ευρωπαϊκά, δηλαδή εκεί όπου ένα κράτος λέει ότι χρειάζεται σε αυτόν ή τον άλλον τομέα βοήθεια και υποστήριξη, εκεί οι ευρωπαϊκές χώρες να μπορούν να παρεμβαίνουν επί τη βάσει μιας ευρωπαϊκής αποστολής εν ονόματι αυτής της χώρας για την ίδια τηχώρα. Να βρίσκεται, δηλαδή, η διοίκηση στα χέρια της χώρας η οποία επιζητά τη βοήθεια.
– Επιτρέψτε μου μια προκλητική ερώτηση. Η Αυστρία κάνει συμφωνίες με χώρες, ή συγκαλεί διασκέψεις με συγκεκριμένες χώρες οι οποίες αντιτίθενται στην υποδοχή προσφύγων. Δεν τορπιλίζει έτσι την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική;
Όχι δεν το νομίζω, πρέπει να δει κανείς και πρέπει να το αποδεχθεί το γεγονός ότι αν κάποιος είναι προσανατολισμένος σε λύσεις, αν έχει ένα στόχο μπροστά του, πρέπει να κάνει τα πρώτα βήματα, έτσι ώστε τα πρώτα βήματα να είναι εφικτά. Πρέπει να δει κανείς ποια βήματα είναι εφικτά. Όταν συγκαλεί κανείς μια διάσκεψη των υπουργών Άμυνας χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και αυτό το φόρουμ υφίσταται εδώ και χρόνια, όχι από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης, και θέτει αυτή τη θεματική των προσφύγων, δεν μπορεί να απαιτήσει από αυτές την ισομερή κατανομήπροσφύγων. Αν θέλω ένα αποτέλεσμα από αυτή διάσκεψη πρέπει να δω ποιοι είναι οι μικρότεροι κοινοί παρονομαστές, που μπορούν να βρίσκονται οι συμβιβασμοί ώστε να προχωρήσουμε παρακάτω. Αυτό τον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε, και όταν έχουμε προχωρήσει αρκετά και έχουμε αρχίσει να αποκτούμε την εμπιστοσύνη αυτών των χωρών, τότε μπορούμε να τεκμηριώσουμε ότι είναι δυνατή η κοινήφύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ότιπιθανόν να έχει νόημα. Αν δούμε ότι η Κομισιόν κάνει συμφωνίες επαναπροώθησης, και μπορούμε να κάνουμε επαναπροωθήσεις, όταν δηλαδήαρχίσει αυτό το σύστημα να δημιουργείται,τότε πιστεύω ότι αυτές οι χώρες θα είναι διατεθειμένες να συζητήσουν για πώς μπορεί να γίνει κατανομή. Δεν μπορεί κανείς να απαιτήσει το μέγιστο αν δε έχει επιτύχει κανείς αυτό προηγουμένως.
– Και ένα ερώτημα που μας αφορά όλους. Ο ΟΗΕ επικρίνει το γεγονός ότι μόνο Σύροι γίνονται δεκτοί στην Ευρώπη. Δεν έρχονται όμως και οι Ιρακινοί, ή οι Αφγανοί από περιοχές που υπάρχει κρίση, δεν προσπαθούν να ξεφύγουν από πολέμους; Δεν παραβιάζονται έτσι τα ανθρώπινα δικαιώματα ανεπαναπροωθούνται;
Στο δικό μας, το αυστριακό εθνικό σύστημα για το άσυλο στην παρούσα φάση, ο καθένας, ανεξάρτητα από το από που έρχεται, από τη Συρία, το Πακιστάν, το Ιράκ, το Ιράν ή από αφρικανικές χώρες, ο καθένας ο οποίος υποβάλλει αίτηση ασύλου, έχει το δικαίωμα να εξετασθεί το αίτημά του.
– Ανοίξατε με την επίσκεψή σας τον δρόμο να έρθει και ο Αυστριακός καγκελάριος στην Αθήνα; Μιλήσατε γι αυτό;
Είμαστε σε μια συγκυρία στην οποία είναι σημαντικό στην Ευρώπη να συνεργαζόμαστε ως χώρες. Είναι σημαντικό, όπως είπα στην αρχή, είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αν πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν σκεφτόμαστε ευρωπαϊκά, αν επιδιώκουμε ευρωπαϊκές λύσεις, είναι σημαντικό να συνομιλούμεμεταξύ μας, και είμαι βέβαιος ότι και οι δύο εκπρόσωποι των κρατών, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αυστριακός καγκελάριος σίγουρα θα συναντηθούν. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι είναι και οι δύο διατεθειμένοι να συνομιλήσουν και να συναντηθούν.
– Η Ελληνίδα πρέσβης θα επιστρέψει σύντομα στη Βιέννη;
Δεν ήταν σήμερα θέμα συζήτησης. Διαπίστωσα στην συνέντευξη Τύπου (σ.σ. στο υπουργείο Άμυνας) ότι η πρέσβης ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις. Δεν ήταν σήμερα θέμα προς εξέταση.