Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στον ρ/φ σταθμό REAL FM και στην δημοσιογράφο Κάτια Μακρή, ανάμεσα στα άλλα ανέφερθηκε στις πολλές και μεγάλες αντιδράσεις για το ασφαλιστικό αλλά και για τα όσα είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ.
Για τις κινητοποιήσεις σχετικά με το ασφαλιστικό είπε:
«Υπάρχει μια αναταραχή, με μια έννοια ο καθένας υπερασπίζεται αυτά που θεωρεί ως δικαιώματά του. Βλέπω ωστόσο, στις κινητοποιήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης μια υπεράσπιση του ισχύοντος συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Βλέπω συγχρόνως ότι στα προγράμματα αυτών των κομμάτων ανέφεραν ότι ‘’όλα θέλουν αλλαγές’’».
Στη συνέχεια ανέφερε:
«Σαν κυβέρνηση προσπαθούμε να συνδυάσουμε τρία πράγματα: Το ένα αφορά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και τις συμφωνίες που έχουν γίνει. Το δεύτερο μια εξομάλυνση του ασφαλιστικού συστήματος με προοπτική. Το τρίτο είναι ότι αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τους εργαζόμενους, από τους έχοντες εξαρτημένη σχέση εργασίας. Αυτό που εισάγει – με διορθώσεις που γίνονται και θα γίνουν στο επόμενο διάστημα – είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα ποσοστό επί του εισοδήματος. Στους εργαζόμενους με μισθωτή εργασία σαν τέτοιο ποσοστό παίρνουμε το 20%, το οποίο λαμβάνουμε και ως βάση για το εργασιακό εισόδημα όλων.
Μιλάω για διαδικασίες που πρέπει να εξορθολογήσουμε σε μια μεταβατική διαδικασία. Βλέπω ότι υπάρχει ένας φόβος σε σχέση με το γεγονός ότι θα υπάρχουν ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες θα παίρνουν υπόψη το εργασιακό εισόδημα. Το γεγονός ότι προκύπτουν αδικίες σε σχέση με τα χαμηλότερα εισοδήματα και όχι με τα μεγάλα εισοδήματα που μερικές φορές κρύβονται κιόλας είναι ζητήματα που η κυβέρνηση τα βλέπει. Επίσης εκεί που θα έπρεπε να γίνεται αφαίρεση γίνεται πρόσθεση. Δεν μπορεί να προσθέσεις το φορολογικό με το ασφαλιστικό, όταν ξέρεις ότι για να βγει το φορολογικό αφαιρείται το ασφαλιστικό».
Για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ανέφερε:
«Έχουμε καταθέσει την πρότασή μας και συγχρόνως προσπαθούμε να υπερασπιστούμε βασικά δικαιώματα των πιο φτωχών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή θέλουμε να είναι η βάση της διαπραγμάτευσης.
Νομίζουμε ότι η βασική αντίληψη της πρότασής μας είναι σωστή και δίνει και λύσεις στο ασφαλιστικό ζήτημα. Από ‘κει και πέρα επιδέχεται και διορθώσεις, επί τα βελτίω. Σε σχέση και με το γεγονός ότι πάμε να ανατρέψουμε και την κατάσταση της οικονομίας ξεκινώντας πρώτα και κύρια από τις ανάγκες των πιο φτωχών στρωμάτων.
Υπάρχει μια τακτική του τρεναρίσματος ώσπου να φθάσουμε σε κάποιες κομβικές ημερομηνίες. Για αυτό στο Νταβός και αλλού, τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός θα βάλει το ζήτημα ότι πρέπει σύντομα να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, γιατί εμφανίζονται μεν ότι είναι ανεκτικοί ενώ στην ουσία τρενάρουν.
Τον Μάρτιο είναι μια κομβική ημερομηνία, λήγει το προηγούμενο κομμάτι της συμμετοχής του ΔΝΤ. Παράλληλα πρέπει να ξεκινήσει και να τελειώσει γρήγορα η συζήτηση για την απομείωση του δημόσιου χρέους, αυτό είναι τωρινή ανάγκη, όσο πηγαίνεις πιο μακριά τόσο το ζήτημα αυτό δυσκολεύει».
Σχετικά με την κυβερνητική πολιτική σημείωσε:
«Έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις, που τις κοινοποιήσαμε στον ελληνικό λαό πριν τις εκλογές του Σεπτέμβρη. Αυτές είναι ότι θα έχουμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα, που από τη μια μεριά θα έχει τη συμφωνία την οποία έχουμε υπογράψει και από την άλλη θα παίρνει πρόνοιες ανακούφισης της κοινωνίας αλλά και παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας και ανασυγκρότησης της Δημόσιας Διοίκησης . Όλη αυτή η προσπάθεια που έχει καταβάλει η κυβέρνηση έχει τουλάχιστον σταματήσει ορισμένα σχέδια που εξυφαίνονταν το προηγούμενο διάστημα» .
Για τον Γιάννη Βαρουφάκη ανέφερε:
«Είναι διαφορετικό πράγμα το τι λέει ή τι σκέφτεται κάποιος, από το τι είναι κυβερνητική απόφαση. Αν προσέξετε πιο λεπτομερώς και τις τοποθετήσεις του Γιάννη Βαρουφάκη θα δείτε ότι αρκετές φορές βάζει τον εαυτό του στη θέση της μειοψηφίας, άρα η κυβερνητική απόφαση ήταν διαφορετική. Από κει και πέρα το ‘’μου πες’’, ‘’ σου πα’’, μάλλον είναι σούπα».