Δεκαπέντε μέλη των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι σκοτώθηκαν χθες σε επιθέσεις που εξαπέλυσαν αντάρτες στην ανατολική Υεμένη, λίγες ώρες μετά την έναρξη εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός στις 12:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με στρατιωτικές και ιατρικές πηγές, την ημέρα που άρχισαν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Ελβετία. Την Δευτέρα, 14/12, 15 άμαχοι σκοτώθηκαν από αεροπορικούς βομβαρδισμούς κοντά στα σύνορα με την Σαουδική Αραβία.
Όπως τόνισε μια στρατιωτική πηγή που πρόσκειται στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης στο Γαλλικό Πρακτορείο, σιίτες αντάρτες Χούτι (ΦΩΤΟ) «παραβίασαν την εκεχειρία», εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον θέσεων των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στον Χάντι στο Μας, στην επαρχία Μαρίμπ, με αποτέλεσμα 15 νεκρούς και 20 τραυματίες. Ιατρική πηγή στην Μαρίμπ επιβεβαίωσε τον απολογισμό.
Χθες, σε μυστική τοποθεσία στην Ελβετία, ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών της Υεμένης με στόχο μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και σε μια πολιτική μετάβαση, ανακοίνωσε ο διεθνής οργανισμός.
Πριν η εκεχειρία τεθεί σε ισχύ, κάτοικοι είπαν πως πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το χωριό Μπανί αλ Χαντάντ, στην επαρχία Χάτζα στα βόρεια, στα σύνορα με την Σαουδική Αραβία, σκοτώνοντας 13 αμάχους, τραυματίζοντας άλλους 20. Δύο ακόμη κάτοικοι σκοτώθηκαν, ενώ μέλη των σωστικών συνεργείων επιχειρούσαν να απομακρύνουν τους κατοίκους, ανέφεραν.
Κάτοικοι επίσης ανέφεραν αεροπορικές επιθέσεις στις επαρχίες Ντάμαρ και Χοντάιντα καθώς και συγκρούσεις χερσαίων δυνάμεων στην πόλη Τάιζ, κέντρο μαχών μεταξύ των Χούτι και των υποστηρικτών του Χάντι, καθώς και στην Μαρίμπ, ανατολικά της Σαναά. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για σχόλια.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, αξιωματικοί του στρατού και κάτοικοι υποστήριξαν πως η εκεχειρία φαίνεται να τηρείται ως επί το πλείστον, παρά κάποια μικρά περιστατικά βίας, που αναφέρουν οι δύο πλευρές.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα πως 19 φορτηγά είναι έτοιμα στην πόλη του Άντεν, που βρίσκεται υπό κυβερνητικό έλεγχο, και στην πρωτεύουσα Σαναά, που ελέγχεται από τους Χούτι, να διανείμουν ιατρικό υλικό σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Περίπου 150 μετρικοί τόνοι ιατρικού υλικού στην αποθήκη του ΠΟΥ στο Τζιμπουτί αναμένεται επίσης να μεταφερθούν με πλοία στην Σαναά, στις 21 ή στις 22 Δεκεμβρίου και από εκεί πλοία θα μεταφέρουν τα εφόδια σε άλλα λιμάνια της χώρας, σύμφωνα με τον οργανισμό.
Ο συνασπισμός κυρίως αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας επενέβη στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης στα τέλη του Μαρτίου, με στόχο να αποκαταστήσει στην εξουσία τον πρόεδρο που ανέτρεψαν οι σιίτες αντάρτες Χούτι, οι οποίοι θεωρείται πως πρόσκεινται στο Ιράν. Η ανθρωπιστική κρίση έχει επιδεινωθεί από τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει η σαουδαραβική συμμαχία σε λιμάνια της Υεμένης.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 6.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες, ανάμεσα τους περισσότεροι από 2.600 άμαχοι. Τα δύο τρίτα των απωλειών του άμαχου πληθυσμού θεωρείται πως οφείλονται στις αεροπορικές επιδρομές.