Μια ασυνήθιστα ογκώδης διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στην Καμπούλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία με θύματα Χαζάρους, μέλη μιας σιιτικής μειονότητας που καταγγέλλει πως υφίσταται διωγμό από τους Ταλιμπάν κι έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της από την κυβέρνηση.
Άνδρες των αφγανικών υπηρεσιών ασφαλείας έκαναν χρήση προειδοποιητικών πυρών όταν ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στην πορεία—οι διαδηλωτές ήταν πολλές χιλιάδες, ανάμεσά τους πολλοί Χαζάροι—πλησίασαν το προεδρικό μέγαρο.
Η διαδήλωση είχε αρχίσει σε ήρεμο κλίμα, έχοντας στην κεφαλή της άνδρες που μετέφεραν τα φέρετρα επτά Χαζάρων που αποκεφαλίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν. Οι δολοφονίες τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, θα μπορούσαν να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου.
Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση φώναξαν συνθήματα εναντίον των Ταλιμπάν, αλλά επίσης κι εναντίον του προέδρου Άσραφ Γάνι και του επικεφαλής της κυβέρνησης του, του Αμπντουλά Αμπντουλά, κατηγορώντας τους ότι δεν πράττουν αρκετά για να προστατεύσουν τους Χαζάρους. «Γάνι παραιτήσου! Αμπντουλά παραιτήσου!», επαναλάμβαναν.
Έπειτα από πύρινες ομιλίες, ορισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν σε ένα προστατευτικό τείχος, όπως καταγράφηκε σε οπτικό υλικό που μεταδόθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα και αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Η αστυνομία πυροβόλησε προειδοποιητικά και «οι διαδηλωτές διασκορπίστηκαν. Κανείς δεν τραυματίστηκε», δήλωσε ο Σάγεντ Γκιουλ Αγά Ροχανί, ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας της Καμπούλ. Όμως σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, ορισμένοι εξ αυτών «από σφαίρες».
Μια ομάδα διαδηλωτών εξάλλου παρέμενε το απόγευμα μπροστά στο προεδρικό μέγαρο.
Οι Χαζάροι, που αντιμετώπισαν διωγμό επί των ημερών του καθεστώτος των Ταλιμπάν (1996-2001), αποτελούν το 10% του πληθυσμού. Είναι όλο και πιο ευάλωτοι έναντι των Ταλιμπάν, που συνεχίζουν την δράση τους στα προπύργιά τους, στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ εξαπολύουν παράλληλα επιθέσεις και στον βορρά, που συγκριτικά φάνταζε μια περιοχή πολύ πιο σταθερή ως πρόσφατα.
Εκπρόσωποι της μειονότητας προβάλλουν ως απόδειξη του γεγονότος πως οι Ταλιμπάν τους έχουν βάλει ξανά στο στόχαστρο την απαγωγή 31 Χαζάρων στο νότιο Αφγανιστάν, οι 24 εκ των οποίων αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς και τον αποκεφαλισμό των επτά ομοθρήσκων τους—τεσσάρων ανδρών, δύο γυναικών και ενός παιδιού. Οι σοροί τους ανακαλύφθηκαν στην Ζαμπούλ, μια επαρχία στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου δύο αντίπαλες φράξιες των Ταλιμπάν έχουν εμπλακεί σε αιματηρές συγκρούσεις από το Σάββατο.
Η σφαγή των επτά ήταν η αιτία για τη σημερινή διαδήλωση στην Καμπούλ.
«Εκδίκηση!», «Σήμερα μας σκοτώνουν, αύριο θα είναι η σειρά σας», έγραφαν πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές, κάνοντας μια σαφή αναφορά στους Ταλιμπάν και στους τζιχαντιστές που δηλώνουν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Είναι αυτοί οι τελευταίοι που κατηγορούνται για τους αποκεφαλισμούς των επτά Χαζάρων.
«Θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Χάντι, ένας 42χρονος Χαζάρος που συμμετείχε στην κινητοποίηση.
«Θέλουμε να μάθουμε γιατί η κυβέρνηση αδιαφορεί. Απαιτούμε τις παραιτήσεις των ηγετών διότι είναι αναποτελεσματικοί και διεφθαρμένοι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Τζαουάντ Σουλτάνι, καθηγητής πανεπιστημίου.
Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά απόψε ο Γάνι ανέφερε ότι «όλη η χώρα μοιράζεται» την οδύνη που προκάλεσαν οι αποκεφαλισμοί, ενώ κατηγόρησε τις οργανώσεις των ανταρτών ότι επιδιώκουν να σπείρουν διχόνοια στο Αφγανιστάν, μια χώρα ο πληθυσμός της οποίας αποτελεί ένα μωσαϊκό εθνοτήτων και θρησκειών.
«Το καταστροφικό τους έργο έχει στόχο να προκαλέσει διχασμούς», επέμεινε και τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα φεισθεί προσπαθειών προκειμένου να υπάρξει «εκδίκηση» για τις αποτρόπαιες δολοφονίες.
Ο Γάνι και ο Αμπντουλά έκαναν εξάλλου δεκτή μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από μέλη των οικογενειών των θυμάτων και εκπροσώπους των διαδηλωτών, με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν να τους παρέχει διαβεβαιώσεις για την υποστήριξή του.
«Είναι πιθανό οι δολοφονίες αυτές να αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Οι δράστες τους πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», σχολίασε ο Νίκολας Χέισομ, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.
Οι περιστάσεις του εγκλήματος, σε μια περιοχή την οποία η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει, βρίσκονται ακόμη στο σκοτάδι. Δύο φράξιες των Ταλιμπάν συγκρούονται στη Ζαμπούλ εδώ και μέρες. Η μία δηλώνει πίστη στον μουλά Αχτάρ Μανσούρ, τον διάδοχο του μουλά Όμαρ· η δεύτερη δηλώνει πίστη στον μουλά Μοχάμεντ Ρασούλ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ορίστηκε επικεφαλής μιας φράξιας που εναντιώνεται στον νέο ηγέτη των Αφγανών Ταλιμπάν.