Για τις 17 Νοεμβρίου προσδιορίζουν την επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα οι τουρκικές εφημερίδες. Η εφημερίδα AKSAM γράφει ότι θα συναντηθεί με τον ΠτΔ, Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου. Το βασικό θέμα της ατζέντας θα είναι το προσφυγικό. Αναμένεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έρθει με ένα πακέτο προτάσεων. Ο κ. Τσίπρας θα αναζητήσει ένα συμβιβασμό προκειμένου να εμποδιστεί η αθρόα άφιξη των προσφύγων στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε χθες θεωρεί υπεύθυνη την Τουρκία για την κρίση των προσφύγων στο Αιγαίο και τόνισε ότι οι Τούρκοι είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν το θέμα των προσφύγων. H εφημερίδα έχει λεζάντα κάτω από τη φωτογραφία του Έλληνα Π/Θ, η οποία γράφει : «Ο κ. Τσίπρας στις συνομιλίες θα συζητήσει και το Κυπριακό»
Θα είναι μια δύσκολη επίσκεψη για τον Τσίπρα, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Από τη μία θα βρει απέναντί του Ερντογάν-Νταβούτογλου οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει αυτή τη περίοδο τη προστασία της Γερμανίας και κατά συνέπεια της ΕΕ. Από την άλλη υπάρχει ήδη μεγάλη καχυποψία στην Αθήνα για το τι μπορεί να συζητήσει και να διαπραγματευθεί με την τουρκική πλευρά.
Ενημέρωσε Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ και για το ταξίδι στη Τουρκία
Ο Πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας είχε σήμερα τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Βασικό αντικείμενο και των τριών επαφών ήταν το Προσφυγικό και τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό Πρόγραμμα.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία. Και οι τρεις, καλωσόρισαν την πρωτοβουλία, και την ενέταξαν στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ευρωπαίων εταίρων για συνεργασία με την γειτονική χώρα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του Προσφυγικού και Μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.
Σε ότι αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.