Ένας απόστρατος στρατιωτικός με γνώσεις στην εκκαθάριση περιοχών από πυρομαχικά έστειλε στο Onalert.gr ένα κείμενο με μία σειρά ερωτημάτων για το στρατόπεδο της Μαλακάσας. Στρατόπεδο-αποθήκες πυρομαχικών που είχε τιναχτεί στον αέρα πριν από 25 χρόνια. Η περιοχή υποτίθεται ότι είχε ελεγχθεί και καθαριστεί. Άρα είναι και ασφαλής; Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 17 Ιουλίου στη Μαλακάσα προκάλεσε τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν στο κείμενο που ακολουθεί:
Τη 17-7-2015 όλοι θυμόμαστε την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Μαλακάσα πλησίον του παλαιού Στρατοπέδου πυρομαχικών της Μαλακάσας, η οποία, λόγω των δυνατών ανέμων, επεκτάθηκε γρήγορα και στο χώρο εντός του πρώην Στρατοπέδου πυρομαχικών. Περί ώρα 16.15΄, έσπευσαν για κατάσβεση οι πρώτες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίες εισήλθαν και εντός του Στρατοπέδου.
Από καταγγελίες αναφέρεται ότι, επίσημη ενημέρωση η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν είχε από κανέναν υπέυθυνο για το τι είχε προηγηθεί στο εν λόγω Στρατόπεδο. Ενημέρωση υπήρξε από άτομα που άκουσαν για το συμβάν και έσπευσαν να ενημερώσουν για το τι είχε προηγηθεί στο εν λόγω Στρατόπεδο προ 25ετίας και πλέον. Είχε καταστραφεί το Στρατόπεδο από εκρήξεις που έγιναν σε πυρομαχικά που ήταν εναποθηκευμένα εντός του χώρου του και είχαν εκσφενδονισθεί σε μεγάλη ακτίνα γύρω από αυτό. Επίσης τα αρμόδια πυροσβεστικά όργανα που ενεπλάκησαν στην κατάσβεση της φωτιάς ενημερώθηκαν «πως καλό θα ήταν να μην προωθήσουν δυνάμεις κατάσβεσης εκτός των χωμάτινων και ασφάλτινων δρόμων γιατί υπήρχε μεγάλος κίνδυνος εκρήξεων», παρόλο που ο χώρος του Στρατοπέδου αλλά και πέριξ αυτού είχε καθαρισθεί και αποδοθεί ασφαλής από τις αρμόδιες προς τούτο δυνάμεις του Στρατού, όπως τους είπαν.
Στην συνέχεια και όσο η φωτιά περνούσε μέσα από το Στρατόπεδο άρχισαν να ακούγονται μικρής και μεγάλης εντάσεως εκρήξεις από πυρομαχικά, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός προσωπικού, αλλά ούτε και φθορές σε χρησιμοποιούμενα μέσα.
Περί την 23.00΄ ώρα τα πυροσβεστικά όργανα ενημερώνονται μέσω ασυρμάτου ότι κάποιος Αξκός του Στρατού ήθελε να μιλήσει στον υπεύθυνο των δυνάμεων κατάσβεσης και να του μεταφέρει την πληροφορία ότι οι δυνάμεις κατάσβεσης δεν έπρεπε να προσεγγίσουν την περιοχή γιατί υπήρχε κίνδυνος εκρήξεων. Προσήλθε στο χώρο και μετέφερε την παραπάνω πληροφορία σχεδόν μετά από 10 ώρες ενεργειών των πυροσβεστικών δυνάμεών, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται κυρίως για το έμψυχο δυναμικό, αλλά και στα αλλεπάλληλα ερωτήματα των πυροσβεστών για οριοθέτηση του που θα πρέπει να ενεργούν οι δυνάμεις μας με ασφάλεια, σαφή απάντηση δεν πήραν.
Από πληροφορίες των πυροσβεστιικών δυνάμεων ελέγχθη ότι ο χώρος είχε αποδοθεί ασφαλείς για χρήση μέχρι βάθους 35 έως 40 εκατοστών, οπότε και δεν θα υπήρχαν εκρήξεις από το πέρασμα της φωτιάς επιφανειακά, καθότι τα θαμμένα πυρομαχικά δεν επηρεάζονται σε τέτοιο βάθος από επιφανειακή περαστική φωτιά.
Μετά τα παραπάνω για το περιστατικό αυτό η Πυροσβεστική Υπηρεσία ζήτησε να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι του Στρατού που δεν ενημέρωσαν έγκαιρα για το αν ήταν ασφαλής ο χώρος όπου θα ενεργούσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις ή εγκυμονούσε κινδύνους από εκρήξεις πυρομαχικών, αλλά και προκειμένου στο μέλλον να αποφευχθούν παρόμοια συμβάντα, να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση από τους αρμόδιους πριν ενεργήσουν οι δυνάμεις κατάσβεσης, αν όχι εκ των προτέρων για τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις που Στρατιωτικές εγκαταστάσεις εγκυμονούν κινδύνους ατυχημάτων κυρίως για το πυροσβεστικό προσωπικό και δευτερεύοντος για το υλικό (οχήματα, ελικόπτερα κλπ).
Μετα τα ανωτέρω ευλόγως γεννιούνται πολλά ερωτήματα, τα οποία καλούνται να διερευνήσουν και να απαντήσουν τόσο η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας όσο και η Εισαγγελία Στρατοδικείου Αθηνών:
1 Ο χώρος του Στρατοπέδου είχε εκκαθαρισθεί και αποδοθεί για χρήση από τις αρμόδιες Στρατιωτικές Αρχές μετά τις καταστροφικές εκρήξεις της 25ης προς 26η Δεκ 1987; Σε τι βάθος γίνεται η έρευνα και εντοπισμός των πυρομαχικών από τους ειδικούς για αυτή την εργασία;
2 Αν είχε εκκαθαρισθεί και αποδοθεί σε βάθος 35-40 εκατοστών όπως προβλέπεται να γίνεται η εκκαθάριση με βάση τις δυνατότητες των μηχανημάτων ανίχνευσης, για χρήση το Στρατόπεδο 3-4 χρόνια (1991-92) μετά τις καταστροφικές εκρήξεις του 1987, τότε πώς έγιναν εκρήξεις με το επιφανειακό πέρασμα της φωτιάς από τον χώρο στην πυρκαγιά της 17 Ιουλ 2015; Κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να συμβεί σύμφωνα με τους ειδικούς, διότι δεν προλαβαίνει να θερμανθεί το έδαφος σε τέτοιο βάθος (35-40 εκατοστά).
3 Είχαν ενημερωθεί αρμοδίως οι πυροσβεστικές δυνάμεις που ενήργησαν την ημέρα της πυρκαγιάς στο Στρατόπεδο ή από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα ή φθορά υλικού;
4 Αφού είχε γίνει εκκαθάριση και ασφαλής απόδοση του Στρατοπέδου, τότε αληθεύει ότι γίνεται εκκαθάριση στο Στρατόπεδο εδώ και σχεδόν 2 χρόνια από τις αρμόδιες για αυτό Στρατιωτικές Υπηρεσίες; Αν αληθεύει ότι εργάζονται μέχρι και σήμερα στο Στρατόπεδο, τι ποσά πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο για την επανεκκαθάριση της περιοχής, αλλά για ποιόν λόγο αφού είχε εκκαθαρισθεί το Στρατόπεδο τότε που έγινε το συμβάν και είχε αποδοθεί για ασφαλή χρήση, γιατί επαναεκκαθαρίζεται; Τηρούνται αρχεία γι αυτό τον λόγο από τις αρμόδιες Στρατιωτικές Αρχές; Αναζητήθηκαν ποτέ ευθύνες για τους υπευθύνους;
5 Εκτός των παραπάνω, προκύπτει και ένα άλλο επίσης πολύ σοβαρό θέμα. Είναι αυτό της ασφάλειας των υπηρετούντων Στρατιωτικών τόσα χρόνια σε αυτό το Στρατόπεδο, οι οποίοι κυκλοφορούσαν υποτίθεται σε ασφαλές περιβάλλον, αλλά εκ των γεγονότων αποδείχθηκε το αντίθετο.
6 Η εκτός Στρατοπέδου ευρύτερη περιοχή της Μαλακάσας έχει εκκαθαρισθεί και αποδοθεί ασφαλής για χρήση στο κοινό ή κάποια μέρα όταν «θα οργώνει κάποιος το χωράφι του θα βρεθεί με ένα πόδι ή χέρι λιγότερο ή ακόμη και στον άλλο κόσμο»;
7 Γιατί τα πυρομαχικά που ανευρίσκονται σε διάφορους χώρους αντί να καταστρέφονται επιτόπου, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διαταγλες, μεταφέρονται και παραμένουν στοιβαγμένα, εγκαταλελειμμένα και άκρως επικίνδυνα στον δεσμευμένο από το ΤΕΝΞ Χώρο εντός Στρατοπέδου.