Σε δίκη με μοναδικό κατηγορούμενο, αρχικά τουλάχιστον, το Γερμανό καθηγητή Ιστορίας Χάιτνς Ρίχτερ παραπέμπει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνου την πολύκροτη υπόθεση που εξελίχθηκε σε «ιωβηλαίο της ντροπής» για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με τον τρόπο και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την αναγόρευση του κ. Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της neaskrItis.gr “ο εισαγγελέας Ρεθύμνου κ. Πατεράκης, μετά την παραγγελία προκαταρκτικής έρευνας και την προανάκριση για αυτήν που ολοκλήρωσε η ανακρίτρια κ. Πατεράκη, παραπέμπει σε δίκη στις 2 Σεπτεμβρίου το Γερμανό καθηγητή και μάλιστα με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2014. Σε πολλές διατάξεις του, ιδίως για «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα του ναζισμού…», πρωτοστατεί επί το σκληρότερο στη διατύπωσή τους η νυν πρόεδρος της Βουλής και τότε βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ο εισαγγελέας Ρεθύμνου σε πρώτη φάση ασκεί δίωξη και παραπέμπει σε δίκη τον καθηγητή Ρίχτερ, αποκλειστικά για συγκεκριμένες αναφορές στο βιβλίο του «Η Μάχη της Κρήτης», στο πρωτότυπο γερμανικό «Η Κατάκτηση της Κρήτης», με σκεπτικό ότι οι αναφορές αυτές στο βιβλίο του συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο» και αφορά την περίοδο που κυκλοφορεί το βιβλίο μετά την ισχύ του τελευταίου «αντιρατσιστικού νόμου» που ψηφίστηκε στις 28 Αυγούστου. Προφανώς και προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο εισαγγελέας Ρεθύμνου επιλέγει ένα πεδίο (συγγραφικό έργο-βιβλίο) επιστημονικής υφής περισσότερο για να ασκήσει δίωξη και να οδηγήσει σε δίκη το Γερμανό ακαδημαϊκό, αποφεύγοντας αρχικά την υπόθεση των διαδικασιών αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα και των όσων διαδραματίστηκαν από τους οργανωτές της απονομής του τίτλου «εν κρύπτω και παραβύστω» στις 20 Νοεμβρίου του 2014 και μάλιστα σε χώρους του Πανεπιστημίου που τελούσαν και υπό κατάληψη την περίοδο εκείνη.
Όμως, ως φαίνεται, ο εισαγγελέας, μετά την περαίωση της ανάκρισης, θεμελίωσε την άποψη πως αρχικά συγκεκριμένα αποσπάσματα του βιβλίου του κ. Ρίχτερ εμπίπτουν πλέον στο νέο αυστηρότερο πλαίσιο του νέου αντιρατσιστικού νόμου που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2014. Ο κ. Ρίχτερ φαίνεται να διώκεται βάσει του άρθρου ΙΙ του νόμου 4285/2014 για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου (Ι. 328), σύμφωνα με το οποίο «όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή διά του Τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται την ύπαρξη ή τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, του ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού που έχουν αποφασιστεί με βάση τις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων… τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών έως τριών ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων ευρώ».