Νέο ρεκόρ κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του έτους ο αριθμός των πολιτών που έχασαν την ζωή τους ή τραυματίστηκαν στην σύγκρουση στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, μετά την αναζωπύρωση των μαχών στην χώρα έπειτα από την απόσυρση πέρυσι των περισσότερων ξένων στρατευμάτων.
Μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 30ης Ιουνίου, συνολικά 1.592 πολίτες σκοτώθηκαν και 3.329 τραυματίστηκαν, αναφέρει σήμερα η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) στην εξαμηνιαία έκθεσή της.
Συνολικά ο αριθμός των αμάχων που έπεσαν θύματα της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν (νεκροί και τραυματίες) αυξήθηκε κατά 1% σε σχέση με πέρυσι και ανήλθε συνολικά σε 4.921. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που καταγράφεται από το 2009, όταν άρχισε η συλλογή αυτών των στατιστικών στοιχείων και υπήρξε μια αναζωπύρωση της βίας στο Αφγανιστάν.
Η αποστολή του ΟΗΕ κατέγραψε ωστόσο μια μείωση κατά 6% του αριθμού των πολιτών που έχασαν την ζωή τους σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2014, αλλά και μια αύξηση της τάξης του 4% αυτών που τραυματίστηκαν στις μάχες μεταξύ ενόπλων και των αφγανικών δυνάμεων της τάξης, στις επιθέσεις και τους φόνους.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αυξήθηκε κατά 23% ο αριθμός των γυναικών που έπεσαν θύματα της βίας, όπως και κατά 13% αυτός των παιδιών.
Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι περισσότεροι πολίτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις απ’ό,τι από τους Ταλιμπάν κατά τις ένοπλες συγκρούσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αν και οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να αποτελούν τους κύριους υπευθύνους για την πλειονότητα (το 70%) των απωλειών συνολικά.
«Τα ψυχρά στατιστικά στοιχεία για τους αμάχους που έπεσαν θύματα δεν μεταφέρουν όλη την φρίκη της βίας στο Αφγανιστάν, τα διαμελισμένα πτώματα παιδιών, μητέρων, κοριτσιών, γιων και πατέρων«, σχολιάζει ο επικεφαλής της UNAMA Νίκολας Χέισαμ.
«Αυτές είναι οι πιο πραγματικές συνέπειες της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν», η οποία συνεχίζεται τόσα χρόνια από το 2001 και την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, καταλήγει ο ίδιος στην έκθεση.
Εξάλλου από τον περασμένο Δεκέμβριο που τερματίστηκε η μάχιμη αποστολή του ΝΑΤΟ στη χώρα και ο στρατός και η αστυνομία αντιμετωπίζουν ως επί το πλείστον μόνες τους τους Ταλιμπάν –μόνον 13.000 ξένοι στρατιώτες παραμένουν στην χώρα, αλλά η αποστολή τους περιορίζεται στην εκπαίδευση των Αφγανών και σε αντιτρομοκρατικές αποστολές ακριβείας– οι Ταλιμπάν έχουν γίνει πιο «θρασείς» και «επιτίθενται απευθείας στις αφγανικές δυνάμεις», σημείωσε ο Γκριμ Σμιθ, ειδικός της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων (ICG).