Όσο εμείς συζητάμε και σκεφτόμαστε αν πρέπει να αναδιοργανώσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις στις άλλες χώρες ασχολούνται πραγματικά σοβαρά με τα θέματα του στρατεύματος ,κάνοντας μελέτες που δεν έχουν να κάνουν με την χρησιμότητα στρατοπέδων στην …Άνω και Κάτω Ραχούλα.
Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να συγκρίνουμε ΗΠΑ και Ελλάδα σε επίπεδο σοβαρότητας και προβληματισμού για το μέλλον των ΕΔ. Εδώ ασχολούμαστε ακόμη με τις ενδυματολογικές ανησυχίες για τις στολές και τα παράσημα που εφευρίσκουν κάθε λίγο και λιγάκι και στις ΗΠΑ κάνουν έρευνες και μελέτες για το επίπεδο των αξιωματικών. Πόσο έχει επηρεαστεί αρνητικά τις τελευταίες δεκαετίες και τι πρέπει να γίνει για να ανέβει. Δεν χρειάζονται απαραίτητα λεφτά για να προβληματιστείς και να μελετησεις. Σχέδιο κα σοβαρότητα χρειάζεται αλλά εδώ μας λείπει.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ λοιπόν το 1977,το 27,1% όσων επέλεγαν να ενταχθούν στο στράτευμα χαρακτηρίζονταν «υψηλής ποιότητας”. Που σημαίνει ότι διέθεταν τουλάχιστον δίπλωμα γυμνασίου και ήταν πάνω από το μέσο όρο νοημοσύνης σε σχέση με τον πληθυσμό των ΗΠΑ στο σύνολό του.
Αλλά τι γίνεται με αξιωματικούς του στρατού;
Στην έρευνα, του Πανεπιστημίου Tufts μετά από την ανάλυση των αποτελεσμάτων τεστ 46.000 αξιωματικών από το Σώμα των Πεζοναυτών προέκυψε ότι διαπιστώσετε ότι η ποιότητα των αξιωματικών στην πεζοναύτες, , παρουσιάζει σταθερή και σημαντική μείωση κατά τα τελευταία 34 χρόνια.
Η ερευνητές χρησιμοποίησαν επί της ουσίας τα τεστ που ο αμερικανικός στρατός ,κάποια από τα οποία χρησιμοποιούνται από το τέλος του Β΄Παγκσομίου πολέμου.
Μελετώντας λοιπόν τις βαθμολογίες 46.000 από το 1980 ως το 2014 διαπίστωσαν τα εξής:
•Το 85% των αξιωματικών που συμπλήρωσαν το τεστ το 1980 ξεπέρασαν το σκορ 120 που ήταν το όριο για την επιλογή αξιωματικών στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 2014, μόνο το 59% ξεπέρασε
αυτό το σκορ.
Τι προκαλεί αυτή την σταθερή πτώση ;
Τα συμπεράσματα της έρευνας αποδίδουν την πτώση στο γεγονός ότι πολλοί αξιωματικοί σπουδάζουν και σε κολλέγια ,κάτι που είναι εις βάρος της στρατιωτικής εκπαίδευσης αλλά και στο “άνοιγμα” της επιλογής αξιωματικών από κοινωνικές ομάδες που παλαιότερα δεν αποτελούσαν “δεξαμενή” επιλογής.