Σε μια μικρή βάση περίπου 75 χλμ. έξω από την πόλη του Λας Βέγκας, στη Νεβάδα, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε… εμπόλεμη κατάσταση. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται η έδρα της βάσης του Κριτς (Creech Air Force Base), όπου οι χειριστές- πιλότοι των μη επανδρωμένων σκαφών (drones) έχουν πραγματοποιήσει, ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, περισσότερες από 3,300 στρατιωτικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η ρίψη βομβών, η εκτόξευση πυραύλων, η καθοδήγηση drones, καθώς και η παρακολούθηση και παροχή πληροφοριών των ξένων στόνων είναι μόνο μερικές από τις δράσεις των χειριστών, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Έμφυτη Αποφασιστικότητα» (Operation Inherent Resolve) κατά των τζιχαντιστών.
Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, τέσσερις στους δέκα πιλότους έρχονται αντιμέτωποι με τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες, ποσοστό, που είναι μικρότερο από το αντίστοιχο εκείνων που γυρίσουν από το πραγματικό πεδίο της μάχης (4-18%).
Tο ποσοστό αυτό εξηγείται λόγω του δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν διαφορετικές καταστάσεις κατά της διάρκεια της μάχης, καθώς επικρατούν οι συνθήκες του ασύμμετρου πολέμου. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τα μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία είτε παρέχουν υποστηρικτικό ρόλο σε χερσαίες δυνάμεις, είτε χρησιμοποιούνται για να καταρρίψουν εχθρικά αεροσκάφη και, στο τέλος, επιστρέφουν πίσω στη βάση τους.
Οι χειριστές των drones, μπορεί να περιφέρονται τουλάχιστον 6.000 ώρες γύρω από έναν στόχο, προτού επιτεθούν και τον καταστρέψουν. Γεγονός που σημαίνει ότι οι χειριστές αναπτύσσουν μια σουρεαλιστική λογική όσον αφορά την επιχειριασιακή δράση και την επιτήρηση των στόχων, με αποτέλεσμα την (ψυχολογική) εξάντληση τους (burnout).
Πηγή: www.businessinsider.com
Eπιμέλεια/Απόδοση: onalert.gr