Μια βόμβα έριξε ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος κ. Τομά Πικετί με την εκτίμησή του σε γερμανική εφημερίδα ότι το πρόβλημα του χρέους αφορά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα.
«Χρειαζόμαστε μια διάσκεψη για το σύνολο των χρεών της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο κ. Πικετί σε συνέντευξή του στη Die Zeit. «Μια αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι αναπόφευκτη μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε.
Ακόμα ο Γάλλος οικονομολόγος επέκρινε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα.
«Είναι μεγάλο λάθος η υπονόμευση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, όπως κάνει τώρα η Γερμανία προκειμένου να επιβάλλονται κανόνες προερχόμενοι κυρίως από το Βερολίνο σχετικά με τα χρέη των κρατών», είπε ο κ Πικετί.
Μάλιστα προχώρησε ένα ακόμα βήμα λέγοντας ότι η Γερμανία είναι η χώρα που δεν έχει πληρώσει ποτέ τα χρέη της. «Δεν μπορεί να δίνει μαθήματα για το θέμα αυτό σε άλλες χώρες», ειπε και συνέχισε με την εκτίμηση ότι η Ευρώπη χρειάζεται έναν νέο δημοκρατικό θεσμό, ο οποίος θα αποφασίσει για το επιτρεπτό όριο χρέους ώστε να αποφευχθεί μια νέα αύξησή τους. «Θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», πρότεινε ο κ. Πικετί δίνοντας δυνάμει οντότητα στην πρόταση του.
Να σημειωθεί ότι τις προάλλες η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung στην πρώτη σελίδα του ιστότοπού της ανέφερε ότι «Η Γερμανία ξεχνά την ιστορικής της ευθύνη»,
Η γερμανική κυβέρνηση στην περίπτωση της διαμάχης για την κρίση στην Ελλάδα ξεχνά την ίδια της την ιστορία, επισήμαινε η εφημερίδα. Και εξηγούσε : Το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας κατέστη εφικτό μόνο επειδή άλλες χώρες διέγραψαν τα χρέη της. Μεταξύ άλλων στο σκληρό για την Γερμανική στάση άρθρο αναφερόταν ότι »νομικά λοιπόν, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η σκληρή στάση της γερμανικής κυβέρνησης δεν είναι πλέον πειστική: ούτε για τις επανορθώσεις, ούτε για το κούρεμα του χρέους. Αντίθετα, πρόσθετε η Suddeutsche Zeitung, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε θα πρέπει αυτές τις ημέρες να θυμηθούν τη στάση των πιστωτών της Γερμανίας πριν 62 χρόνια.Ο Γερμανός τραπεζίτης Χέρμαν Γιόζεφ Αμπς που εκπροσωπούσε τη γερμανική κυβέρνηση είχε δηλώσει μετά τη Συμφωνία του Λονδίνου: «Με τη διευθέτηση του χρέους της η γερμανική κυβέρνηση κέρδισε όχι μόνο την οικονομική της αξιοπιστία, αλλά ο κόσμος άρχισε να εμπιστεύεται ξανά τη χώρα αυτή» κατέληγε.