“Επιχείρηση ανθρωπιστική κρίση”. Το σχέδιο εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τη παρατεταταμένη λιτότητα και τις συνεχείς περικοπές σε κρίσιμους τομείς του κράτους, φαίνεται να μπαίνει σε εφαρμογή. Τα “πεδία μάχης” που θα κληθούν να συνεισφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δύο: Υγεία και Παιδεία.
Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδη Μπαλτά και τον Γενικό Γραμματέα, Δημήτρη Χασάπη. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε γινόταν λογος “για τα ρέχοντα και δυσεπίλυτα προβλήματα του ΥΠΟΠΑΙΘ” και για την δυνατότητα συνεργασίας των δύο υπουργείων. Πως μπορεί να βοηθήσει το ΥΠΕΘΑ και ο στρατός το υπουργείο Παιδείας; Με την διάθεση στρατευσίμων που είναι δάσκαλοι για παράδειγμα και μπορούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους σε κάποια ακριτική περιοχή να διδάσκουν σε σχολεία που δασκάλους περιμένουν αλλά δασκάλους δεν βλέπουν!
Ένα 24ωρο μετά τις ανακοινώσεις Καμμένου-Μπαλτά είχαμε συνάντηση εργασίας μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχου και του Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν θέματα συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Υπουργείο Υγείας, “σχετικά με τις υποδομές και το προσωπικό, με στόχο την αναζήτηση αμοιβαία επωφελών λύσεων για τα προβλήματα που υπάρχουν και ιδιαίτερα αυτά που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία”. Εδώ το θέμα έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον,αφού η εμπλοκή των ΕΔ στο χώρο της υγείας δεν θα περιοριστεί στην παραχώρηση ιατρικού προσωπικού που έτσι κι αλλιώς εδώ και χρόνια εξυπηρετεί τις ανάγκες πολιτών σε ακριτικές περιοχές. Τώρα αυτό θα γίνει με περισσότερη ένταση και προγραμματισμό. Όμως υπάρχει και η διάσταση των φαρμάκων.
H επίσκεψη του ΑΝΥΕΘΑ Κώστα Ήσυχου στην Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού Υλικού στις αρχές Απριλίου δεν ήταν τυχαία
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος είχε επισκεφθεί την 441 ΑΒΥΥ (Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού Υλικού), για να ενημερωθεί για το έργο της συγκεκριμένης μονάδας και τις δυνατότητες παραπέρα ανάπτυξης των φαρμακευτικών εργαστηρίων που διαθέτει. Τότε είχε δηλώσει ότι “ο μηχανολογικός εξοπλισμός που διαθέτει η Μονάδα προσφέρει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και διεύρυνσης του ρόλου του εργοστασίου” και πρόσθεσε ότι “θα γίνει προσπάθεια, για τη διασφάλιση της πατέντας νέων φαρμάκων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και του δημοσίου συμφέροντος”.
Σημειώνεται πως η 441 ΑΒΥΥ παρασκευάζει 37 είδη φαρμάκων και υγειονομικού υλικού πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Σήμερα το εργοστάσιο εφοδιάζει και τους τρεις κλάδους των ΕΔ με φάρμακα κυρίως πρωτοβάθμιας περίθαλψης και υγειονομικό υλικό.
Ο ΑΝΥΕΘΑ είχε πει ότι θα υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για την αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε να είναι δυνατόν μέσω της παραγωγής του εργοστασίου να στηριχτούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη αναζήτησης τρόπων και σχετικής άδειας από τον ΕΟΦ ώστε τα φάρμακα που πλησιάζουν το όριο ζωής τους να είναι δυνατό να διατίθενται για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών. Ταυτόχρονα θα αναζητηθούν τρόποι για συνεργασίας και με τις Ένοπλες Δυνάμεις άλλων χωρών για την κάλυψη, μέσω της παραγωγής της 441 ΑΒΥΥ, των αναγκών τους σε φάρμακα και υλικό που παράγεται στο εργοστάσιο.
Ο Κώστας Ήσυχος από την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είχε δείξει τις κυβερνητικές προθέσεις για την χρησιμοποίηση των ΕΔ σε “αποστολές αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης”. Είχε τονίσει ότι “αυτή η κυβέρνηση θέτει ως βασική προτεραιότητα τον κοινωνικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα στην ανθρωπιστική κρίση. Στην κατεύθυνση αυτή, θα αξιοποιηθεί κυρίως η υγειονομική υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού”.