Ο πρόεδρος της Ρωσίας μπορεί να αξιοποιήσει κάθε συνταγματικό του δικαίωμα, συμπεριλαμβανομένης και της αίτησης χρήσης των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στις δύσκολες ωστόσο συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα νοτιοανατολικά εδάφη της χώρας αυτής, είναι σημαντικό να αποφευχθεί κάθε προκλητική ενέργεια.
Τα παραπάνω δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς εάν ο Β.Πούτιν μπορεί να ζητήσει εκ νέου από τη ρωσική Άνω Βουλή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, άδεια χρήσης του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, όπως είχε πράξει την περασμένη άνοιξη.
Ο κ. Πεσκόφ κάλεσε να αποφευχθούν οποιαδήποτε “βήματα, τα οποία προκαλούν κλιμάκωση της έντασης και θα σταθούν δίπλα στις προβοκατόρικες ενέργειες, έλλειψη των οποίων δεν παρατηρούμε δυστυχώς απ’ την πλευρά του Κιέβου”, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες κυρίως πρέπει να επικεντρωθούν τώρα στην υλοποίηση των “συμφωνιών του Μινσκ”. “Αυτό ακριβώς”, είπε ο Ντ.Πεσκόφ, “είναι που περιμένουν περισσότερο από οτιδήποτε στη Μόσχα”, η οποία επικρίνεται από το Κίεβο και δυτικές πρωτεύουσες, ότι παροτρύνει τους ρωσόφωνους αντάρτες να επιτεθούν στις ουκρανικές δυνάμεις και δεν συμβάλλει στην τήρηση της εκεχειρίας του Μινσκ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου ερωτήθηκε για τις πιθανές αποφάσεις του προέδρου Πούτιν, έπειτα από την απόφαση της ουκρανικής Βουλής να εγκρίνει τροποποιήσεις στο σχετικό νόμο και να επιτρέψει την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της χώρας, με σκοπό την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στη χώρα.
«Πώς σχετίζονται αυτά τα δύο;» αναρωτήθηκε ο κ. Πεσκόφ, πριν απαντήσει όπως παραπάνω – ενώ Ρώσοι κοινοβουλευτικοί, όπως ο Λεονίντ Σλούτσκι, σχολίασαν ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν προέβλεπαν παρουσία ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία και ο νέος ουκρανικός νόμος “μπορεί να προκαλέσει μόνο την αύξηση του αριθμού των ξένων μισθοφόρων του καθεστώτος του Κιέβου για την κατάπνιξη της αντίστασης των (σ.σ. φιλορώσων) πολιτοφυλάκων και την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης”.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ποροσένκο έχει επανειλημμένως καταγγείλει την παρουσία χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος και έχει δηλώσει ότι το Κίεβο δικαιούται να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να ζητήσει την αποστολή κυανοκράνων στη χώρα του.