Οι Γερμανοί μέσω των ΜΜΕ τους “παίζουν” με τις σκληρές ιστορικές μνήμες αλλά ταυτόχρονα εκφράζουν και μια αγωνία για το θέμα που κατόρθωσαν μόνοι τους να “αναστήσουν” . Ταυτόχρονα με τον σχεδόν πανευρωπαϊκό “αντιγερμανισμό” που αναπτύσσεται ταχύτητα με αποκλειστική ευθύνη της ηγεσίας του Βερολίνου.
Το Spiegel λοιπόν κυκλοφορεί με το εξώφυλλο που βλέπετε στη φωτογραφία.
Μια ασπρόμαυρη φωτογραφία με αξιωματικούς Ναζί στην Ακρόπολη, από την περίοδο της γερμανικής Κατοχής, και ανάμεσά τους η Άνγκελα Μέρκελ.
Η καγκελάριος της Γερμανίας εμφανίζεται… έγχρωμη, για να ξεχωρίζει, φορώντας κίτρινο παντελόνι και πράσινο σακάκι.
Τίτλος του κεντρικού θέματος: “Πώς οι Ευρωπαίοι βλέπουν τους Γερμανούς: Η γερμανική υπερδύναμη”.
«To τέταρτο Ράιχ» αναφέρεται στο άρθρο, ενώ στην εισαγωγή υπάρχει ένα γκράφιτι που παρουσιάζει την Μέρκελ να φέρει μουστάκι. «Η Άνγκελα Μέρκελ με χιτλερικό μουστάκι στο δρόμο για την Αθήνα. Σε ορισμένες χώρες-μέλη ανθούν οι συγκρίσεις με τους ναζί. Οι Γερμανοί επέστρεψαν ως δύναμη, αλλά είναι μια περισσότερο αδύναμη δύναμη, παρα ένας ισχυρός ηγεμόνας στην ευρωπαϊκή ήπειρο», αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο.
Στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel όμως υπάρχει και μια συνέντευξη του καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν . Μια συνέντευξη στην οποία με …αγωνία ο κ.καθηγητής προσπαθεί να πείσει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα πολεμικών αποζημιώσεων και αποπληρωμής κατοχικού δανείου προς την Ελλάδα! Φθάνει στο σημείο ο κ.καθηγητής να συνδέει ξεδιάντροπα τα όποια χρήματα αναλογούσαν στην Ελλάδα από την είσοδό της στην ΕΟΚ ακόμη ως ..αποζημιώσεις! Οι Γερμανοί -ακόμη και οι …καθηγητές- φαίνεται ότι έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.
Ο Γερμανός καθηγητής ακροβατεί επικίνδυνα θεωρώντας την Ευρώπη και την ΕΕ αποκλειστικά γερμανική υπόθεση . Είναι προφανές ότι τέτοιους είδους ακροβαταισμοί και παραλογισμοί δείχνουν ότι υπάρχει πλέον προβληματισμός για την δημόσια απαίτηση που εκφράζεται -κι όχι μόνο από την Ελλάδα- για να ανοίξει σοβαρά πλέον η συζήτηση για όσα η Γερμανία οφείλει να πληρώσει στα κράτη που κατέστρεψε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Απ΄ αυτή τη άποψη το εξώφυλλο του Spiegel είναι μάλλον χρήσιμο για όλους τους άλλους πλην των Γερμανών.