Η Κίνα ξεπέρασε τη Γερμανία και τη Γαλλία για να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).
Τα στοιχεία, που αφορούν περίοδο πέντε ετών (2010-2014) για να αντανακλούν τις γενικές τάσεις, δείχνουν ότι στην αγορά όπλων «οι ΗΠΑ έχουν σαφώς την πρωτιά» (31% των εξαγωγών) και ακολουθεί η Ρωσία (27%), με τις δύο χώρες να έχουν καταγράψει αύξηση των πωλήσεων κατά 23% και 37% αντίστοιχα.
Σε μεγάλη απόσταση ακολουθούν το Πεκίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι, με περίπου 5% των εξαγωγών το καθένα. Σύμφωνα με το SIPRI, «η Γαλλία θα ήταν τρίτη» αν είχε παραδώσει στα τέλη του 2014 ένα πολεμικό πλοίο Mistral το οποίο η Ρωσία δεν έλαβε εξαιτίας της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.
Τρεις ασιατικές χώρες παραλαμβάνουν πάνω από τα δύο τρίτα των εξαγωγών κινεζικών όπλων: το Πακιστάν (41%), το Μπανγκλαντές και η Μιανμάρ. Το Πεκίνο είχε επίσης πελάτες 18 αφρικανικές χώρες την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τη μελέτη η οποία τονίζει ότι τα στοιχεία δείχνουν τον όγκο των παραδόσεων όπλων και όχι το οικονομικό ύψος των συμβολαίων.
Η Ρωσία από την πλευρά της είναι ο πρώτος προμηθευτής όπλων στην Ινδία, που είναι πρώτος εισαγωγέας παγκοσμίως, με το 70% των εισαγωγών όπλων να είναι από τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ έχουν την πιο ποικιλόμορφη πελατεία: ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αμερικανικών όπλων, η Νότια Κορέα, παραλαμβάνει μόλις το 9% του συνόλου.
Όσον αφορά τη Γαλλία, πωλεί αρχικά στο Μαρόκο (18%) και στην Κίνα (14%). Το SIPRI επισήμανε ότι «οι (γαλλικές) προσπάθειες για αύξηση των εξαγωγών όπλων της» στέφθηκε με επιτυχία με το συμβόλαιο που υπογράφηκε με την Αίγυπτο τον Φεβρουάριο.
Ανάμεσα στους δέκα μεγαλύτερους εξαγωγείς παγκοσμίως, η Κίνα (που παρουσίασε αύξηση 143% αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια σε σύγκριση με τα προηγούμενα πέντε), η Ουκρανία και η Ρωσία είναι οι χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση, ενώ οι πωλήσεις όπλων από τη Γερμανία και Γαλλία μειώθηκαν.
Στον τομέα των εισαγωγών, η Ινδία, με το 15% της αγοράς, προηγείται μακράν από τη Σαουδική Αραβία και την Κίνα (5% η καθεμιά) που βρίσκονται στη δεύτερη και την τρίτη θέση.
Το SIPRI υπογράμμισε ότι ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου όπλων αυξήθηκε κατά 16% την πενταετία αυτή σε σχέση με την περίοδο 2005-2009.