Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Σερβίας, στρατηγός Λιούμπισα Ντίκοβιτς (Ljubisa Dikovic) απέρριψε τις κατηγορίες που διατύπωσε εναντίον του η μη κυβερνητική οργάνωση Κέντρο Ανθρωπιστικού Δικαίου, υποστηρίζοντας ότι ούτε ως στρατιώτης ούτε ως διοικητής συμμετείχε σε εγκλήματα πολέμου.
«Δεν έχω καμία σχέση με τις κατηγορίες του Κέντρου Ανθρωπιστικού Δικαίου, που προσβάλλουν το κύρος και την αξιοπρέπεια του θεσμού, του οποίου είμαι επικεφαλής» τόνισε ο στρατηγός Ντίκοβιτς.
Το Κέντρο Ανθρωπιστικού Δικαίου, την περασμένη Πέμπτη, παρουσίασε στοιχεία και έγγραφα που, όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποί του, δείχνουν ότι ο στρατηγός Ντίκοβιτς είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Σερβίας είπε ότι πριν από μερικά χρόνια διεξήχθη βρώμικη εκστρατεία εναντίον του και της συμμετοχής του στις ένοπλες συγκρούσεις, ως διοικητής ταξιαρχίας στο Κόσοβο του 1999, αλλά και ως διοικητής του τάγματος στα σύνορα στη Μπάινα Μπάστα έως το 1994.
«Ποτέ και πουθενά, ούτε ως στρατιώτης ούτε ως διοικητής δεν σχεδίασα, οργάνωσα, ούτε συμμετείχα, ούτε με οποιοδήποτε τρόπο παρότρυνα τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου» ανέφερε ο στρατηγός Ντίκοβιτς και σημείωσε πως έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο έγκλημα. «Όλα τα εγκλήματα, για τα οποία ενημερώθηκα, εκδικάστηκαν» τόνισε και επισήμανε ότι στην ταξιαρχία του, το 1999, 15 στρατιώτες συνελήφθησαν και παραδόθηκαν στην αρμοδιότητα των εισαγγελέων για τα εγκλήματα πολέμου.
Ο στρατηγός Ντίκοβιτς υπενθύμισε ότι το Κέντρο Ανθρωπιστικού Δικαίου, στις αρχές του 2012, «διατύπωσε τις πρώτες ψευδείς κατηγορίες εναντίον του», ότι το 1995 συμμετείχε σε εγκλήματα σε βάρος των Μουσουλμάνων που πέρασαν στη Σερβία, μετά τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα, όταν ο ίδιος δεν βρισκόταν στην Μπάινα Μπάστα.
«Παρέδωσα καθήκοντα το 1994, στο τέλος Αυγούστου και μετατέθηκα στο επιτελείο στρατού στο Βελιγράδι, οπότε το 1995 δεν μπορούσα να βρίσκομαι στην Μπάινα Μπάστα» είπε.Τόνισε ότι τον Νοέμβριο του 1998 έγινε διοικητής της 37ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας, η οποία εκείνη τη χρονιά δεν βρισκόταν στο Κόσοβο, σημείωσε και πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα στοιχεία τεκμηριώθηκαν και έχουν παραδοθεί στο δικαστήριο.
Ο στρατηγός Ντίκοβιτς δήλωσε ότι έχει καταθέσει ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY)και ότι το δικαστήριο έκρινε αξιόπιστη την κατάθεσή του και δεν βρήκε ούτε μία λεπτομέρεια, ώστε να τον κατηγορήσει για εγκλήματα πολέμου.
Απαντώντας στην ερώτηση, γιατί διατυπώνονται κατηγορίες εναντίον του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Σερβίας είπε ότι «δεν είναι τυχαίο».
Το Κέντρο Ανθρωπιστικού Δικαίου πρέπει να δικαιολογήσει τις δαπάνες του. Στην αρχή του έτους, αν δεν γράψουν για εγκλήματα πολέμου Σέρβων, δεν λαμβάνουν χρηματοδότηση, οπότε δεν υπάρχει και το ίδρυμα» υποστήριξε ο στρατηγός Ντίκοβιτς. Σημείωσε ότι οι κατηγορίες σε βάρος του δεν μπορούν να διαχωριστούν από τις επιθέσεις στο κράτος.
«Τότε προκύπτουν ερωτήματα, τι είδους κράτους είναι αυτό, πώς είναι ο πρόεδρος του κράτους, ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση… των οποίων… ο επικεφαλής του στρατού είναι αναμεμειγμένος σε εγκλήματα πολέμου;» ανέφερε.
Τόνισε ακόμη ότι, μέχρι τώρα, δεν απαντούσε σε κατηγορίες, επειδή θεωρούσε ότι οι δίκες και οι έρευνες δεν μπορούν να διεξάγονται στα ΜΜΕ, αλλά σε νόμιμους θεσμούς και γι αυτό κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Κέντρου Ανθρωπιστικού Δικαίου.
«Η δίκη είναι σε εξέλιξη, η ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για τις 18 Φεβρουαρίου και το Κέντρο Ανθρωπιστικού Δίκαιου πρότεινε στον δικηγόρο μου συμβιβασμό για να παραιτηθούμε από την αγωγή, αλλά εμείς δεν συμφωνήσαμε. Τα πράγματα βγήκαν εκτός ελέγχου. Τώρα δεν έχω δικαίωμα να σωπαίνω, κυρίως λόγω εκείνων που δεν μπορούν πλέον να μιλήσουν και εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας το 1999. Γι αυτό λέω την αλήθεια» υπογράμμισε ο στρατηγός Ντίκοβιτς.