Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Τόμας Σιμόνιακ εκτίμησε ότι οι προοπτικές μιας ειρηνικής επίλυσης στην ουκρανική κρίση μειώνονται ολοένα και περισσότερο, ενώ πρόσθεσε ότι η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας αποτελεί μια μακροπρόθεσμη απειλή για την Ευρώπη.
«Οι προοπτικές μιας ειρηνικής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης μειώνονται ολοένα και περισσότερο. Ο στόχος της Ρωσίας, τον οποίο δεν κρύβει, είναι να κλείσει τον δρόμο προς την Ευρώπη για την Ουκρανία», είπε ο Σιμόνιακ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα την εθνική ασφάλεια της Πολωνίας.
«Εκτιμώ ότι έχουμε μπροστά μας μήνες και χρόνια πολύ δύσκολα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η χρήση από τη Ρωσία στρατιωτικών μέσων και αυτό «με πολύ ανοικτό τρόπο» δημιουργεί «μια μακροπρόθεσμη απειλή για την Ευρώπη».
Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Γκρεγκόρζ Σέτινα είχε δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν σε έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες την στάση που θα τηρήσουν απέναντι στη Ρωσία έπειτα από την αναζωπύρωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία και τον βομβαρδισμό της Μαριούπολης.
Στο μεταξύ στην Ουκρανία, συνολικά 11 άνθρωποι, πέντε Ουκρανοί στρατιωτικοί και έξι πολίτες, σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες,.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ουκρανικού στρατού, οι αυτονομιστές βομβάρδισαν με πυροβολικό θέσεις των ενόπλων δυνάμεων πραγματοποιώντας πάνω από 100 επιθέσεις.
Ένας έφηβος και δύο ακόμη πολίτες σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών στην Ντεμπάλτσεβε, μια πόλη στρατηγικής σημασίας η οποία συνδέει τις πρωτεύουσες των δύο «Λαϊκών Δημοκρατιών» των φιλορώσων αυτονομιστών, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, και αποτελεί θέατρο σφοδρών μαχών, ανακοίνωσε εξάλλου η αστυνομία στην περιοχή, η οποία παραμένει πιστή στην κυβέρνηση στο Κίεβο.
Στο Ντονέτσκ, προπύργιο των αυτονομιστών, τρεις πολίτες σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν κατά τη χθεσινή νύχτα.
Στην ανατολική Ουκρανία, όπου η σύρραξη που ξέσπασε πριν από εννέα μήνες και συνεχίζεται έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 5.000 ανθρώπους, καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες αναζωπύρωση των συγκρούσεων, η πιο εκτεταμένη μετά τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός που είχε συναφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο ανάμεσα στο Κίεβο και στους αυτονομιστές στο Μινσκ.
Στο μεταξύ στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι εξετάζουν την επιβολή «σθεναρών» κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την εμπλοκή της στη σύγκρουση στη χώρα του.
«Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ είναι έτοιμοι να δημοσιοποιήσουν μια ισχυρή δήλωση… και σχεδιάζουν να επιβάλουν νέες, σθεναρές κυρώσεις», είπε ο Κλίμκιν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ. «Μίλησα με όλους τους υπουργούς κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών», και μάλιστα «δύο φορές, με μερικούς εξ αυτών. Μου δημιουργήθηκε σαφώς η εντύπωση ότι έχουμε μια μεγάλη υποστήριξη για την Ουκρανία», δήλωσε ο Κλίμκιν.
Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου, η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι αποφάσισε να προσθέσει κι άλλα ονόματα στη μαύρη λίστα της με τα πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις για την εμπλοκή τους στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ακόμη, οι 28 θα ανακοινώσουν ότι παρατείνεται η ισχύς των στοχευμένων κυρώσεων εναντίον Ουκρανών αυτονομιστών και Ρώσων αξιωματούχων —που εκπνέει τον Μάρτιο— έως τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο ή ως τα τέλη του 2015.
Επιπλέον, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα ζητήσουν να αρχίσουν «νέες προπαρασκευαστικές εργασίες για τις προσήκουσες ενέργειες, ιδίως για νέες κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας, οι οποίες αναμένεται ότι θα είναι βαρύτερες.
Ωστόσο το ζήτημα αυτό συνεχίζει να προκαλεί διαφωνίες, με τη Γερμανία και την Ισπανία μεταξύ άλλων να διστάζουν να προχωρήσουν στη σκλήρυνση των κυρώσεων. Στόχος των νέων μέτρων είναι να πιεστεί η Ρωσία ώστε να προωθήσει την «ταχεία και πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών» που είχαν υπογραφεί στο Μινσκ τον Σεπτέμβριο, υπογραμμίζεται στο κείμενο.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση της Ελλάδας να ασκήσει βέτο στην απόφαση ο Κλίμκιν είπε εξάλλου πως σχεδιάζει να εξηγήσει την κατάσταση και τις προσπάθειες που καταβάλλει το Κίεβο για να επιτύχει «μια ειρηνική διευθέτηση» της σύγκρουσης στον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, με τον οποίο είχε συνάντηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ