Η κατασκευή ενός εγχώριου μαχητικού αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία, όπως αποφασίστηκε σε συμβούλιο κορυφής της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, στο οποίο προέδρευσε ο πρωθυπουργός Νταβούτγολου και παραβρέθηκαν ο υπουργός Άμυνας Γιλμάζ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Οζέλ και ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας.
Αν και οι Τούρκοι αποφάσισαν την αγορά τεσσάρων, ακόμα, μαχητικών F-35, αυτό πους τους απασχόλησε ήταν οι εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμά για εγχώριο τουρκικό μαχητικό, το οποίο πρόγραμμα, όμως, βρίσκεται στα όρια της εγκατάλειψης, καθώς, αν και ονομάζεται εγχώριο, έχουν εμπλοκή κορυφαίες ξένες αεροπορικές βιομηχανίες, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα των κινητήρων. Αποφασίστηκε πάντως το εγχώριο μαχητικό να είναι δικινητήριο!
Οι Τούρκοι δικαιολόγησαν την αγορά τεσσάρων επιπλέον F-35, ως “ψήφο εμπιστοσύνης” προς το νέο μαχητικό, του οποίου, έχουν προγραμματίσει, να αποκτήσουν 100 μονάδες. Η Τουρκία είχε παραγγείλει άλλα δύο F-35, λίγους μήνες πριν.
Παράλληλα αποφάσισαν να αγοράσουν άλλα πέντε μεταφορικά ελικόπτερα Chinooks. Οι Τούρκοι έχουν ήδη αγοράσει άλλα έξι ελικόπτερα του τύπου. Η αγορά αυτή, δε, έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, για εντελώς ευνόητους λόγους.
Επίσης οι Τούρκοι διαπραγματεύονται με τρεις ξένους οίκους, αναζητώντας τεχνογνωσία για την προμήθεια – κατασκευή του τουρκικού αντιπυραυλικού συστήματος, μεγάλου βεληνεκούς.
Η Τουρκία, από το φθινόπωρο του 2013, είχε στραφεί προς την Κίνα, επί του προκειμένου, αντιμετωπίζοντας την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ. Από τότε η Τουρκία παίζει τι δικό της πολιτικό παιχνίδι, εκνευρίζοντας, αφάνταστα, τους Κινέζους.
Πηγή: Defence News
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert