Η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι επιχειρήσεις του στρατού σε πολλές περιοχές τις χώρας τις τελευταίες ημέρες ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την μονομερή εκεχειρία που κήρυξε την 20ή Δεκεμβρίου.
«Θα θέλαμε να γνωρίζουμε (…) εάν οι ενέργειες αυτές απειλούν την επιθυμία μας να σιγήσουν τα όπλα», ανέφερε η οργάνωση των Κολομβιανών ανταρτών σε μια ανακοίνωση την οποία δημοσιοποίησε στην Αβάνα, την πρωτεύουσα της Κούβας, όπου διεξάγονται από τα τέλη του 2012 οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Κολομβίας.
Σύμφωνα με τους αντάρτες, την 24η Δεκεμβρίου, λίγο μετά την απελευθέρωση ενός στρατιώτη ο οποίος είχε αιχμαλωτιστεί από μαχητές των FARC, οι ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν «έρευνες» στην περιοχή όπου κρατείτο, στο νότιο τμήμα της χώρας, καθώς και στην επαρχία Αντιόκια, στο βορειοανατολικό τμήμα της Κολομβίας.
Επίσης την ίδια ημέρα καταγράφηκαν «πτήσεις ελικοπτέρων» του στρατού στην ίδια επαρχία, τις οποίες ακολούθησαν «βομβαρδισμοί» και «ανάπτυξη στρατευμάτων», σημείωσε η οργάνωση των ανταρτών στην ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο περί «άμεσου κινδύνου σύγκρουσης» των FARC με τον στρατό.
Η οργάνωση των ανταρτών ανέφερε επίσης ότι οι ενέργειες αυτές του στρατού μοιάζουν να έχουν «τον στόχο να δημιουργήσουν καταστάσεις που θα οδηγήσουν σε συγκρούσεις ώστε κατόπιν να κατηγορηθούν οι FARC πως παραβίασαν» την κατάπαυση του πυρός την οποία κήρυξαν μονομερώς.
Η χειρονομία αυτή δεν έχει προηγούμενη από την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας τον Νοέμβριο του 2012, αν και η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει καμιά πρόθεση να συναινέσει στην κήρυξη εκεχειρίας πριν υπάρξει οριστική συμφωνία.
Οι συνεχιζόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Κούβα στόχο έχουν να τερματιστεί η πιο μακροχρόνια ένοπλη σύγκρουση στη Λατινική Αμερική. Από το 1964 ο πόλεμος αυτός, στον οποίο ενεπλάκησαν ο στρατός, αριστερές ένοπλες οργανώσεις ανταρτών, ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις αλλά και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 220.000 ανθρώπους κι έχει εκτοπίσει 5,3 εκατ. άλλους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.