Στη Μόσχα βρίσκεται ο αντιπρόεδρος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (ΗDP) των Κούρδων της Τουρκίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος θα πραγματοποιήσει πενθήμερη επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση της ρωσικής κυβέρνησης. Ο Κούρδος πολιτικός θα έχει συναντήσεις με Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους, μέλη της ρωσικής Δούμα και διαφόρων οργανώσεων.
Το βασικό αντικείμενο των επαφών πάντως θα είναι, όπως ανακοινώθηκε, τα περιφερειακά ζητήματα και κυρίως ο πόλεμος κατά των τζιχανστιστών. Πάντως θα είναι απίθανο να μη συζητηθούν θέματα που αφορούν την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και Κούρδων της Τουρκίας.
Ο Ντεμιρτάς συνοδεύεται από τον υπεύθυνο εξωτερικών υποθέσεων του κόμματος, Ναζμί Γκουρ, γεγονός καθόλου τυχαίο. Γενικά η επίσημη επίσκεψη Ντεμιρτάς στη Μόσχα πρέπει να θεωρηθεί ως μια συμβολική κίνηση, μεγάλη πολιτικής σημασίας. Η Μόσχα, με τον τρόπο αυτό, προφανώς επιδεικνύει την στήριξή της στην ειρηνευτική διαδικασία Τουρκίας – Κούρδων. Ένα ζήτημα αγκάθι πάντως της διαδικασίας είναι το αίτημα των Κούρδων για αυτονομία, το οποίο, φυσικά, δεν αποδέχεται η Άγκυρα.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχει η επίσκεψη του Ντεμιρτάς και της συνοδείας του στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κουρδική πλευρά, στόχος της είναι να κερδίσει την υποστήριξη της Μόσχας στα αιτήματά της, περιλαμβανομένου, πιθανώς, και αυτού περί αυτονομίας.
Ένα άλλο σημείο επαφής Κούρδων και Ρώσων είναι η κοινή τους στάση έναντι του καθεστώτος της Συρίας, το οποίο όμως αποτελεί κόκκινο πανί για την Άγκυρα. Οι Κούρδοι της Τουρκίας, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, υποστηρίζουν τον Άσαντ και κατηγορούν την Τουρκία για την αδράνειά της έναντι των Κούρδων του Κομπάνι.
Η τουρκική ηγεσία έχει, πολλάκις, εκφραστεί ιδιαίτερα σκληρά έναντι του HDP. Αλλά και ο Ντεμιρτάς, μια μόλις ημέρα πριν το ταξίδι του στη Μόσχα, κατηγόρησε τον Ερντογάν πως θέλει να γίνει “χαλίφης”.
Το παράδοξο είναι υπό ποίο σκεπτικό, η Μόσχα, η οποία συνδέεται πλέον στενά με το καθεστώς Ερντογάν, βρίσκει κοινά σημεία με τους Κούρδους. Αν η Ρωσία επιθυμούσε να διαδραματίσει αποκλειστικά τον ρόλο του μεσολαβητή, θα μπορούσε να το πράξει με πολύ περισσότερο τακτ και όχι προσκαλώντας τον Ντεμιρτάς στη Μόσχα για συνομιλίες.
Μήπως, τελικά, η σύμπραξή της με την Τουρκία του Ερντογάν, με την οποία έχει εκ διαμέτρου αντίθετα συμφέροντα στη Μέση Ανατολή είναι απλώς ευκαιριακή;
Πηγή: Hurriyet
Μετάφραση-επιμέλεια: On Alert