Τι συμφώνησαν και τι υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας Αντώνης Σαμαράς και Αχμέτ Νταβούτογλου, περιλαμβάνεται στο αναλυτικό κείμενο της κοινής τους δήλωσης.
Σύμφωνα μ΄ αυτή οι δύο Πρωθυπουργοί επεσήμαναν ότι:
– Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι τον βασικό ρόλο του αμοιβαίου σεβασμού, της εμπιστοσύνης, του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας για το διαμορφωμένο πλαίσιο της συνεργασίας τους, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την περιφερειακή ειρήνη, την σταθερότητα και ευημερία και θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Δεσμεύονται να προωθήσουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να διανοίξουν πρόσθετους τομείς συνεργασίας μεταξύ τους.
– Υπό το φως της αύξησης του όγκου του διμερούς εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας τους, οι δύο χώρες συμφώνησαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας τους.
– Η Ελλάδα και η Τουρκία στοχεύουν στην περαιτέρω προώθηση της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας, ιδιαιτέρως σε σχέση με αγωγούς φυσικού αερίου και διασυνδεόμενα δίκτυα ηλεκτρισμού. Σε ο,τι αφορά την μεταφορά φυσικού αερίου, το επιτυχές προηγούμενο του αγωγού TGI, ο οποίος λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2007, άνοιξε τον δρόμο για μία ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών πριν το τέλος αυτής της δεκαετίας. Οι αγωγοί TAP και TANAP, συνδεόμενοι μεταξύ τους, αποτελούν σαφώς την πλέον αποδοτική –από πλευράς κόστους– οδό για την μεταφορά του αερίου της Κασπίας στην Δυτική Ευρώπη (από το 2020), όπως επαληθεύεται από την απόφαση της Κοινοπραξίας Shah Deniz.
– Η συνεργασία στον τομέα του τουρισμού είναι μεγάλης σημασίας και για τις δύο χώρες. Η εκπόνηση κοινών σχεδίων, που θα στοχεύουν σε σημαντικές υπερπόντιες αγορές, πρέπει να ενθαρρυνθεί ιδιαιτέρως. Οι δύο χώρες επίσης χαιρετίζουν τα αποτελέσματα του Ελληνο–Τουρκικού Προγράμματος (1 Απριλίου 2014 – 31 Οκτωβρίου 2014) που έχει ως στόχο να διευκολύνει τις τουριστικές επισκέψεις σύντομης διάρκειας από ορισμένες περιοχές των Τουρκικών παραλίων προς επτά (7) Ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο, με απλοποιημένες διαδικασίες εισόδου.
– Επαναλαμβάνουν την συμφωνία τους να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση που δημιουργεί σοβαρά και σύνθετα προβλήματα και να αυξήσουν τις προσπάθειες για την αποτελεσματική, λειτουργική και ταχεία εφαρμογή του διμερούς Ελληνο–Τουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής. Οι δύο χώρες συμφωνούν, επίσης, να βελτιώσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και του οργανωμένου εγκλήματος, ενισχύοντας την συνεργασία μεταξύ των εκατέρωθεν αρμοδίων Αρχών τους.
– Οι δύο πλευρές χαιρετίζουν την υπογραφή (16 Δεκεμβρίου 2013) και την έναρξη ισχύος (1 Οκτωβρίου 2014) της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ε.Ε.–Τουρκίας, καθώς και την έναρξη του Διαλόγου για την Απελευθέρωση των Θεωρήσεων, που θα έχει θετική επίδραση στις Ελληνο–Τουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις Ε.Ε.–Τουρκίας.
– Η διεθνής συνεργασία είναι θεμελιώδης για την καταπολέμηση της μάστιγας της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της: προς τον σκοπό αυτό, οι δύο χώρες επαναλαμβάνουν την αποφασιστικότητά τους να συνεργασθούν περαιτέρω για την αντιμετώπιση της μείζονος αυτής πρόκλησης κατά της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου της παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής που προέρχεται από την κατάσταση στη Συρία και Ιράκ.
– Η συνεργασία στους τομείς της δικαιοσύνης, του πολιτισμού, των μεταφορών, των υποδομών, της αγροτικής ανάπτυξης και της παραγωγής τροφίμων αποτελεί θέμα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν τρόπους για την περαιτέρω προώθησή της.
Οι δύο Πρωθυπουργοί είχαν, επίσης, μία σφαιρική ανταλλαγή απόψεων επί διμερών θεμάτων, περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων.
Επιπροσθέτως, αντάλλαξαν απόψεις επί των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και της Ε.Ε. στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας, καθώς και της ενεργειακής πολιτικής. Οι δύο χώρες προσβλέπουν στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., σύμφωνα με τα κριτήρια και τις αρχές της Ε.Ε.
– Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να διατηρήσουν την δυναμική στις Διερευνητικές Επαφές και στις συζητήσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
– Οι δύο Πρωθυπουργοί, επίσης, χαιρέτισαν το Επιχειρηματικό Φόρουμ που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
– H Α.Ε. ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κ. Ahmet Davutoǧlu, έγινε δεκτός από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.