Η αίσθηση που άφησαν οι χθεσινές δηλώσεις Πούτιν – Ερντογάν είναι ότι ο αγωγός South Stream δεν θα κατασκευαστεί ποτέ.
Με απλά λόγια τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Πρέπει να “γελάμε ή να κλαίμε”;
•Πρώτα απ΄ όλα η δήλωση Πούτιν βάζει στο παιχνίδι την Ευρώπη. Είπε ότι αν εκείνη δεν θέλει τον South Stream τότε αυτός δεν θα γίνει.
•Ο λόγος που ο Πούτιν βάζει στην άκρη τον συγκεκριμένο αγωγό έχει να κάνει πρωτίστως με τα οικονομικά της Ρωσίας. Η οικονομία της έχει να αντιμετωπίσει θέματα μετά και από τις δυτικές κυρώσεις. Κι αυτά δεν επιτρέπουν πια μεγαλεπήβολα και πολυέξοδα σχέδια και έργα ,ειδικά όταν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Το κόστος του South Stream υπολογίζεται πια στα 30 δις δολάρια.
•Η Ελλάδα συμμετέχει στον αγωγό TAP ο οποίος είναι ανταγωνιστικός στα ρωσικά σχέδια. Θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν σε Βουλγαρία,Ελλάδα και Ιταλία. Ο δεύτερος αγωγός που μας απασχολεί είναι ο ο East Med. Από το 2021 θα μεταφέρει αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο, θα περνά στην Κρήτη και στη συνέχεια διασχίζοντας την Πελοπόννησο και την Ήπειρο θα φτάνει μέσω του ελληνοϊταλικού αγωγού (IGI) στην Ιταλία.
Συνεπώς λόγος προβληματισμού υπάρχει περισσότερο για τις προθέσεις της Ρωσίας να “παίξει” περισσότερο και με μεγαλύτερη ένταση με την Τουρκία . Κι αυτό δεν προκύπτει μόνο από τις ενεργειακές της συμφωνίες οι οποιες δεν είναι μεγάλου μεγέθους. Προκύπτει από την “λεπτομέρεια” στην οποία τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ δεν έδωσαν και τόση σημασία. Κι αυτή έχει να κάνει με την κατασκευή από τους Ρώσους πυρηνικού σταθμού στην κεντρική Τουρκία. Η Μόσχα παίρνει από το “χεράκι” τον Ερντογάν και τον βάζει εκεί που καιρό τώρα θέλει να μπει: στο…δωμάτιο με την πυρηνική τεχνολογία. Για ειρηνικούς σκοπούς στην αρχή . Οι οποίοι όμως κι αυτοί έχουν τους κινδύνους τους.