Αξιωματούχοι από το Αφγανιστάν και τις ΗΠΑ υπέγραψαν σήμερα την διμερή συμφωνία για την ασφάλεια, η οποία θα ορίζει το πλαίσιο για την παραμονή κάποιων αμερικανών στρατιωτών στη χώρα μετά το 2014.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αφγανιστάν Χάνιφ Άτμαρ και ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέιμς Κάνιγχαμ υπέγραψαν τη διμερή συμφωνία για την ασφάλεια (Bilateral Security Agreement, BSA) στο προεδρικό μέγαρο, μία ημέρα αφού ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος της χώρας Άσραφ Γάνι. Η υπογραφή της BSA αναβαλλόταν συνεχώς, γεγονός που προκαλούσε δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ και τους εταίρους τους, εξαιτίας της άρνησης του απερχόμενου προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι να την υπογράψει.
Βάσει της συμφωνίας, στο Αφγανιστάν αναμένεται να παραμείνουν περίπου 12.500 ξένοι στρατιώτες, εκ των οποίων 9.800 Αμερικανοί, για να εκπαιδεύσουν και να συνδράμουν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας μετά την αποχώρηση της δύναμης του ΝΑΤΟ από τη χώρα στο τέλος του έτους.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε σήμερα, κάνοντας λόγο περί μιας «ιστορικής» ημέρας, την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας για την ασφάλεια (Bilateral Security Agreement, BSA) η οποία θα επιτρέψει να παραμείνει μια —πολύ μικρότερη από τη σημερινή— αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν μετά το 2014.
«Αυτή η συμφωνία είναι μια πρόσκληση από μέρους της αφγανικής κυβέρνησης να ενισχύσουμε τη σχέση την οποία έχουμε οικοδομήσει κατά τη διάρκεια των 13 τελευταίων ετών», είπε ο Ομπάμα σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, κρίνοντας ότι θα προσφέρει στους Αμερικανούς στρατιωτικούς το «απαραίτητο νομικό πλαίσιο» για να εκτελούν την αποστολή τους στο αφγανικό έδαφος μετά το 2014.
«Η BSA αντανακλά τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε τη νέα αφγανική κυβέρνηση ενότητας», προσέθεσε ο Ομπάμα, τονίζοντας ότι η «εταιρική» σχέση την αποκατάσταση της οποίας σηματοδοτεί η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει «την εθνική κυριαρχία και τη σταθερότητα» του Αφγανιστάν και θα συμβάλλει να επιτευχθεί ένας κοινός σκοπός, η «νίκη επί της αλ Κάιντα και των εξτρεμιστών συμμάχων της».
Η υπογραφή της συμφωνίας, η οποία θεωρείται υπόδειγμα και προοίμιο για αρκετές παρόμοιες με κράτη μέλη του NATO, είχε αναβληθεί πολλές φορές λόγω των ενστάσεων στις διατάξεις της που πρόβαλε ο τέως πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι.
Αντιδράσεις στο Αφγανιστάν
Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης της επαρχίας Παντσίρ Άμπντουλ Ραχμάν Καμπίρι διεμήνυσε ότι οι κάτοικοί της θα εξεγερθούν εάν ο νέος πρόεδρος Ασράφ Γάνι, ο οποίος ανήκει στη φυλή Παστούν, δεν τηρήσει τη συμφωνία με τον ηγέτη που προκρίνουν οι ίδιοι, τον Αμπντουλά Αμπντουλά.
Βάσει της συμφωνίας για την οποία διαμεσολάβησαν οι ΗΠΑ, ο Αμπντουλά θα αναλάβει ρόλο παρόμοιο με αυτόν του πρωθυπουργού στη Δύση και ο πρόεδρος Γάνι και ο Αμπντουλά θα μοιράζονται την εξουσία και θα λαμβάνουν από κοινού τις πιο κρίσιμες αποφάσεις.
Ωστόσο ο Καμπίρι εξέφρασε φόβους πως ενδέχεται να επιχειρηθεί να εκδιωχθεί από τον θώκο αυτό ο Αμπντουλά. «Οι κάτοικοι της Παντσίρ παρακολουθούν την κατάσταση. Εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία, ο κόσμος θα βγει στους δρόμους», διεμήνυσε. Ένας πρώην αξιωματικός του στρατού, ο οποίος απέφυγε να πει το όνομά του, δήλωσε πως ο ίδιος και πολλοί άλλοι δεν θα διστάσουν να πάρουν τα όπλα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με φόντο αιματηρές επιθέσεις, το Αφγανιστάν απέκτησε νέο πρόεδρο