Στις πρώτες θέσεις στη λίστα των μεγαλύτερων εξαγωγέων φορητών όπλων στον κόσμο βρίσκεται η Τουρκία μαζί με την Κίνα και την Τσεχία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
Πρόκειται για στοιχεία του έτους 2011 από τη βάση δεδομένων των Ηνωμένων Εθνών που αποδεσμεύτηκαν στις 17 Ιουνίου την οργάνωση Small Arms Survey. Σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΗΕ, η αξία του παγκόσμιου εμπορίου μικρών όπλων και ελαφρού οπλισμού σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ του 2001 και του 2011 – από 2.380.000.000 δολ. σε 4,630,000,000 δολ.
Οι 14 πρώτες
Ο κατάλογος των εξαγωγέων έχει επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και ακολουθούν η Ιταλία, η Γερμανία, η Βραζιλία, η Αυστρία, η Ελβετία, το Ισραήλ, η Ρωσία , η Νότια Κορέα, το Βέλγιο, η Κίνα, η Τουρκία, η Ισπανία και η Τσεχική Δημοκρατία.Η Σουηδία έπεσε πιο κάτω στον κατάλογο, επειδή οι εξαγωγές της μειώθηκαν από 132 εκατομμύρια δολάρια το 2010 σε 44 εκατομμύρια δολάρια το 2011.
Το διεθνές εμπόριο μικρών όπλων και πυρομαχικών είδε τη μεγαλύτερη αύξηση να οφείλεται σε πιστόλια και περίστροφα, αθλητικά τουφέκια και αθλητικές καραμπίνες αναφερεται σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέτ.
Η Επιθεώρηση Φορητών Όπλων των ΗΠΑ εξέτασε επίσης τα αρχεία για πάνω από 140.000 φορητά όπλα, ελαφρού οπλισμού και πυρομαχικών που πιάστηκαν από την αστυνομία σε οκτώ πόλεις των ΗΠΑ
Η κατανομή
Η έρευνα αναφέρει ότι τα περίστροφα αντιπροσώπευαν το 77% των πυροβόλων όπλων που κατασχέθηκαν από τους εγκληματίες, τους εμπόρους ναρκωτικών και τα μέλη συμμοριών, και τουλάχιστον το 70%των περίστροφων ήταν ημι-αυτόματα πιστόλια. Τα τουφέκια αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 12% των όπλων που κατασχέθηκαν, και μόνο τα μισά περίπου ήταν ημι-αυτόματα, συμπεριλαμβανομένων τουφέκιών επιθεσης.
Η Small Arms είναι ένα ανεξάρτητο ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Διεθνών και Αναπτυξιακών Μελετών στη Γενεύη. Η προσπάθεια αυτή υποστηρίζεται από την ελβετική Υπουργείο Εξωτερικών και συνεισφορές από 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.