Το επάγγελμα του στρατιωτικού στη Ρωσία δεν έχει χάσει την αίγλη του. Η αύξηση των μισθών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, κάνει σήμερα τη στρατιωτική καριέρα πιο ελκυστική και πολλοί ρώσοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται την υπηρεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις, σαν μια καλά αμειβόμενη εργασία με κύρος και προοπτικές για επαγγελματική σταδιοδρομία.
Περισσότεροι από τους μισούς ρώσους θα ήθελαν οι κοντινοί τους συγγενείς να έχουν υπηρετήσει στο στρατό. Αυτό, είναι το συμπέρασμα κοινωνιολογικής έρευνας που διενέργησε το Πανρωσικό Κέντρο Έρευνας Κοινής Γνώμης (VTsIOM). Σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση η οποία διεξήχθη το 2010, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 50%! Οι ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν, ότι πολλοί ρώσοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται τη θητεία στις Ένοπλες Δυνάμεις, σαν μια καλά αμειβόμενη εργασία με κύρος και προοπτικές για επαγγελματική σταδιοδρομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της VTsIOM, ένας στους δύο Ρώσους (53%) θα ήθελε κάποιοι από την οικογένειά του να έχουν υπηρετήσει στο Στρατό. Το 2010, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 36%. Ωστόσο, στη νεολαία, η οποία κατά πρώτο λόγο βρίσκεται σε ηλικία που μπορεί να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία, η άποψη αυτή είναι λιγότερο διαδεδομένη. Την μοιράζεται, μόνο το 32% των νέων. Αντίθετα, οι πολίτες άνω των 60 ετών στην πλειοψηφία τους πιστεύουν ότι η εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένα θέμα τιμής για κάθε πραγματικό άνδρα.
Η έρευνα, δείχνει μια μικρή μείωση στον αριθμό εκείνων που πιστεύουν ότι η θητεία στο Στρατό είναι μια «άσκοπη ενασχόληση που θα πρέπει να την αποφύγουμε» (από 18% το 2010, σε 16% το 2014).
Η κρυφή «γοητεία» του Στρατού
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Βλαντίμιρ Ντβόρκιν, αμφισβητεί την αντικειμενικότητα της δημοσκόπησης, αλλά ταυτόχρονα, δεν αποκλείει ότι πραγματικά ένα μέρος των ρώσων, που ζουν στις περιφέρειες της ενδοχώρας, βλέπουν στο Στρατό μια ευκαιρία για μια καλή επαγγελματική αποκατάσταση. «Στην επαρχία, τα ποσοστά της ανεργίας είναι αρκετά υψηλά και οι νέοι είναι έτοιμοι να πάνε (σαν επαγγελματίες οπλίτες) στο Στρατό», εξηγεί ο εμπειρογνώμονας. «Στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη, δύσκολα θα βρεις νέους που θέλουν να φορέσουν τα χακί. Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε, ότι τα στοιχεία της κοινωνιολογικής έρευνας είναι πολύ γενικά».
Μόνο για επαγγελματίες
Η γραμματέας της οργάνωσης «Επιτροπή των μητέρων των στρατιωτών» Βαλεντίνα Μέλνικοβα, συμφωνεί εν μέρει, με το Ντβόρκιν. Η ίδια, επισημαίνει, ότι ο λόγος για την αύξηση του γοήτρου του Στρατού στην κοινή γνώμη σήμερα, είναι οι καλές αμοιβές των συμβολαίων των επαγγελματιών στρατιωτών και των αξιωματικών. «Ο Στρατός, αρέσει σε όσους υπηρετούν με συμβόλαιο. Έχουν έναν υψηλό συγκριτικά με άλλες δουλειές μισθό, άδειες και ρεπό. Όσον αφορά στους έφεδρους, η κατάσταση δεν είναι και τόσο καλή. Ίσως, οι κοινωνιολόγοι είχαν πολύ γενικές ερωτήσεις στην έρευνά τους. Ο Στρατός, δεν είναι για όλους ίδιος. Είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να συγκρίνουμε αντικειμενικά τους ανομοιογενείς όρους της θητείας των στρατιωτών και της υπηρεσίας των αξιωματικών στις ΕΔ», λέει η ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Μέλνικοβα εξήγησε, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά προβλήματα στους νέους που υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία. «Βλέπω, ότι τώρα τόσο οι γονείς, όσο και οι ίδιοι οι νέοι που περνούν την πόρτα τη στρατολογίας, αντιμετωπίσουν με ελαφρότητα τη θητεία στο στρατό. Λίγοι είναι αυτοί που αναφέρουν τις χρόνιες παθήσεις, οι περισσότεροι έφεδροι βλέπουν τις ιατρικές εξετάσεις σαν μια πράξη ρουτίνας της στρατιωτικής τους θητεία. Σαν αποτέλεσμα, οι νεοσύλλεκτοι θεωρούνται ότι είναι υγιείς και κατά συνέπεια στην πρώτη σοβαρή σωματική άσκηση και ψυχολογική πίεση δεν μπορούν να ανταποκριθούν, δεν αντέχουν», διηγείται η ίδια. «Για τους επαγγελματίες οπλίτες, τα πράγματα είναι ευκολότερα. Αυτοί, μπορούν να απευθυνθούν όποτε θέλουν σε γιατρό και να λύσουν τα ανάλογα προβλήματα».
ΠΗΓΗ: Η Ρωσία Τώρα