Προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση 40.000 εφέδρων ενέκρινε σήμερα το ουκρανικό Κοινοβούλιο όπως αναφέρει το NBC η απόφαση ελήφθη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανάμιξη της Ρωσίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας και να αυξηθεί η στρατιωτική δύναμη της χώρας ενώπιον της ανάληψης του ελέγχου της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία,.
Σύμφωνα με το Reuters ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Αντρέι Παρούμπι, δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι 20.000 έφεδροι θα αναπτυχθούν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και οι άλλοι 20.000 θα ενισχύσουν τη νεοσυσταθείσα Εθνική Φρουρά.
Επιπλέον ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ιγκορ Τενιούκ δήλωσε νωρίτερα οτι οι ουκρανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην Κριμαία, την χερσόνησο που ψήφισε χθες υπέρ της ένωσής της με τη Ρωσία.
«Οι στρατιώτες που αναπτύχθηκαν στην Κριμαία θα παραμείνουν εκεί», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.
Αξίζει να σημειώσουμε οτι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου στην Κριμαία είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι όλες οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν τις βάσεις τους στην Κριμαία θα διαλυθούν
Νωρίτερα σήμερα η Μόσχα πρότεινε τη συγκρότηση διεθνούς «ομάδας επαφής», που θα αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά έθεσε όρους οι οποίοι-σύμφωνα με το Ρόιτερς-είναι σχεδόν απίθανο να γίνουν αποδεκτοί από τη Δύση.
Σε απάντηση στις δυτικές εκκλήσεις για το σχηματισμό μίας «ομάδας επαφής», το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η προταθείσα διεθνής «ομάδα επαφής» θα ασκήσει πιέσεις για την αναγνώριση από την Ουκρανία του δημοψηφίσματος στην Κριμαία και θα καλέσει το Κίεβο να εφαρμόσει κάποια άρθρα της ειρηνευτικής συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου μεταξύ του Γιανουκόβιτς και των ητετών της τότε αντιπολίτευσης, η οποία προέβλεπε–μεταξύ άλλων– τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τη διερεύνηση των θανάτων των διαδηλωτών στο Κίεβο.
Η «ομάδα επαφής» θα καλέσει ακόμη την Ουκρανία να υιοθετήσει ένα νέο σύνταγμα παραχωρώντας ευρείες εξουσίες στις περιφέρειες της χώρας, ενώ θα ζητήσει από το Κίεβο να τηρήσει στρατιωτική και πολιτική ουδετερότητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ