Οι έρευνες για το αεροπλάνο της εταιρείας Malaysia Airlines επεκτάθηκαν σήμερα στον Ινδικό Ωκεανό, έπειτα από «νέες πληροφορίες» που επικαλείται ο Λευκός Οίκος και οι οποίες δείχνουν πως το αεροπλάνο συνέχισε να πετάει για πολλές ώρες μετά την εξαφάνισή του από τις οθόνες των ραντάρ, πριν από έξι ημέρες.
«Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, βάσει νέων πληροφοριών, όχι απαραιτήτως αδιαμφισβήτητων, αλλά νέων, η ζώνη των ερευνών διευρύνθηκε στον Ινδικό Ωκεανό«, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.
Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε πως έστειλε τρία πλοία και τρία αεροσκάφη για να βοηθήσουν στις έρευνες. Αναπτύσσονται στη Θάλασσα του Ανταμάν στον Ινδικό Ωκεανό, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα υψηλόβαθμους αξιωματούχους, υποστηρίζουν πως το Μπόινγκ 777 συνέχισε να μεταδίδει ένα αυτόματο σήμα επί ώρες αφότου εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ. Τα συστήματα μετάδοσης προσπαθούσαν κατά τακτά διαστήματα να συνδεθούν με έναν ή περισσότερους αναμεταδότες δορυφόρους, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.
Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έστειλε ένα πλοίο και ένα αεροπλάνο στη ζώνη αυτή, δήλωσε ένας αξιωματούχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ζητώντας να μην κατονομαστεί.
«Το USS Kidd διαπλέει τα στενά της Μαλάκας καθ’ οδόν για τον Ινδικό Ωκεανό», δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο αξιωματούχος αυτός, αναφερόμενος στο ένα από τα δύο αμερικανικά αντιτορπιλλικά που συμμετέχουν στις έρευνες, μαζί με το USS Pinckney. Τα δύο πλοία ήταν μέχρι τώρα ανεπτυγμένα στον κόλπο της Ταϊλάνδης.
Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την εξαφάνισή του, το μυστήριο παραμένει γύρω από την τύχη της πτήσης MH370 που εκτελούσε δρομολόγιο από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο με 239 επιβαίνοντες.
Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα πως κινέζοι επιστήμονες εντόπισαν ένα «γεγονός στο θαλάσσιο βυθό» που μπορεί να συνδέεται με πρόσκρουση του αγνούμενου αεροπλάνου.
Το γεγονός καταγράφηκε στις 2:55 π.μ. του Σαββάτου στα ύδατα ανάμεσα στη Μαλαισία και το Βιετάμ, δήλωσαν σεισμολόγοι και φυσικοι στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Αυτό σημαίνει πως η καταγραφή έγινε μιάμιση ώρα μετά την εξαφάνιση του αεροπλάνου από το ραντάρ. Η περιοχή βρίσκεται 116 χλμ. βορειοανατολικά από την τελευταία επιβεβαιωμένη θέση του αεροπλάνου, δήλωσαν οι επιστήμονες.
«Δεν θυμάμαι άλλη υπόθεση αυτού του τύπου, στην οποία να διαθέταμε τόσο λίγες ενδείξεις για το τι συνέβη», δήλωσε ο Ραβικουμάρ Μανταβαράμ, ειδικός στην αεροδιαστημική του γραφείου συμβούλων Frost & Sullivan Asia Pacific.
Οι έρευνες είχαν επικεντρωθεί αρχικά στη Νότια Σινική Θάλασσα, ανατολικά της Μαλαισίας, κατά μήκος της διαδρομής που επρόκειτο να ακολουθήσει το Μπόινγκ 777. Η τελευταία γνωστή θέση του ήταν στα μισά της απόστασης ανάμεσα στις ακτές της Μαλαισίας και εκείνες του Βιετνάμ.
Με την επέκταση των ερευνών στον Ινδικό Ωκεανό, τον τρίτο μεγαλύτερο του κόσμου με μέσο βάθος σχεδόν 3.900 μέτρα, η ζώνη που πρέπει να ερευνηθεί είναι τεράστια.
Είναι σαν περνάμε «από μια σκακιέρα σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο», δήλωσε στο CNN ο διοικητής Ουίλιαμ Μαρκς του 7ου Στόλου των ΗΠΑ. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει να επιχειρεί υπό το συντονισμό της Μαλαισίας, πρόσθεσε ο στρατιωτικός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tο Μπόινγκ πετούσε 4 ώρες πριν χαθεί
Συνεχίζονται οι έρευνες για το χαμένο Μπόινγκ των Malaysia Airlines
Μαλαισία: Οι Ουιγούροι και γιατί κατηγορούνται για τρομοκρατία