Οι απειλές στον Βλαντίμιρ Πούτιν για την επέμβαση στην Κριμαία, συνεχίζονται τόσο από την Αμερική, όσο και από την Ευρώπη, ωστόσο το αυτί του Ρώσου προέδρου φαίνεται ότι δεν θα ιδρώσει ούτε αυτή τη φορά…
Στην έκτακτη συνεδρίασή του στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να τιμωρήσει τη Ρωσία μόνο με το πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την κατάργηση της βίζας, ενώ στην περίπτωση που δεν… συμμορφωθεί, θα ακολουθήσουν κλιμακωτές πολιτικές κυρώσεις.
Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι 28 ευρωπαίοι ηγέτες, καλούν τη Ρωσία να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της στις βάσεις τους. Επιπλέον, οι «28» ζητούν από τη Ρωσία να επιτρέψει την πρόσβαση διεθνών παρατηρητών και προσθέτουν: «Η λύση στην ουκρανική κρίση θα πρέπει να βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Θεωρούμε ότι η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Κριμαίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε ό,τι αφορά το μελλοντικό της καθεστώς αντιτίθεται στο σύνταγμα της Ουκρανίας και ως εκ τούτου είναι παράνομη».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μετά τη λήξη της Συνόδου, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα λάβει κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε τρία στάδια.
Από σήμερα η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία αποσύρονται από τις προετοιμασίες της G8 στο Σότσι της Ρωσίας και διακόπτονται οι συνομιλίες για τις θεωρήσεις διαβατηρίων Ρώσων πολιτών. Παράλληλα, οι «28» ζητούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εντός των προσεχών ημερών και να καταλήξουν σύντομα σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Εάν δε βρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού η ΕΕ θα προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως περιορισμοί στις μετακινήσεις, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και αναστολή των Συνόδων Κορυφής ΕΕ- Ρωσίας. Προβλέπεται, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ θα προετοιμάσουν αυτά τα μέτρα.
Εάν η Ρωσία συνεχίσει να μη συμμορφώνεται, οι «28» στην κοινή τους δήλωση, ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να λάβουν και οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Τέλος, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία πριν από τις ουκρανικές εκλογές της 25ης Μαΐου.
«Παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία»
Μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα στην Κριμαία, τονίζοντας ότι είναι «παράνομο και ασύμβατο με το σύνταγμα της Ουκρανίας» και πρόσθεσε ότι «καταδικάζουμε την παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας στην Κριμαία και θεωρούμε ζωτικής σημασίας την εδαφική της ακεραιότητα».
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επισήμανε: «Αν η Ρωσία (. . .) λάβει μέτρα που θα αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία, αν αμφισβητήσει την εδαφική της ακεραιότητα, θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα αφορούν τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας σε αρκετούς οικονομικούς τομείς».
Click4more:Ένταξη στη Ρωσία ψήφισε η βουλή της Κριμαίας
Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον: «Όσα συνέβησαν στην Κριμαία είναι απαράδεκτα και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε φυσιολογικές σχέσεις με τη Ρωσία». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα προχωρήσει «σχετικά γρήγορα» στο πάγωμα πόρων και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, αν η Ρωσία δεν σημειώσει προόδους στις συνομιλίες της με την Ουκρανία. «Αν οι συνομιλίες δεν ξεκινήσουν και αν δεν σημειώσουν γρήγορη πρόοδο, τότε θα προχωρήσουμε στο δεύτερο στάδιο το οποίο είναι το πάγωμα πόρων και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και αυτό θα μπορούσε να συμβεί σχετικά γρήγορα», υπογράμμισε.
Ο πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε ότι οι αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία ενδέχεται να μην πάνε τόσο μακριά όσο θα ήθελαν κάποιοι. «Οι συζητήσεις ήταν θυελλώδεις», δήλωσε ο Τουσκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες. «Ίσως να μην ικανοποιηθούν όλοι, αλλά καταφέραμε περισσότερα απ’ όσα θα περιμέναμε λίγες ώρες νωρίτερα», πρόσθεσε.
Ο Τουσκ σημείωσε επίσης ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τις προετοιμασίες για τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη σύνοδο της Ομάδας των 8 (G8) που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι.
Οικονομική βοήθεια από Αμερική
Την ίδια ώρα, ο Μπάρακ Ομπάμα επανέλαβε ότι η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τονίζοντας στη συνέχεια ότι «έχουμε κάνει βήματα για να στηρίξουμε το λαό της Ουκρανίας. Καλώ το Κογκρέσο να διαθέσει κεφάλαια και να δώσουμε βοήθεια στην Ουκρανία».
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, επισήμανε ότι: «Για να είμαστε ξεκάθαροι, η πρόταση η Κριμαία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ένα τοπικό δημοψήφισμα ή μια ψηφοφορία στο τοπικό κοινοβούλιο για να αποσχιστεί από την Ουκρανία και να ενταχθεί στη Ρωσία είναι εντελώς παράνομη βάσει του συντάγματος της Ουκρανίας».