OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τηλεφώνημα Ομπάμα – Ερντογάν για Κύπρο και Ισραήλ – Τι ζητούν οι ΗΠΑ

20/02/2014 - 07:38
Share on FacebookShare on Twitter

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Ερντογάν, στην οποία συζητήθηκε και το Κυπριακό που αυτές τις ημέρες απσχολεί ιδιαίτερα την Ουάσινγκτον. Όπως μεταδίδει από την Ουάσινγκτον ο Μιχάλης Ιγνατίου “μετά από εννέα μήνες κρίσης και «ψυχρού πολέμου», στον οποίο πρωτοστάτησε ο Ταγίπ Ερντογάν υβρίζοντας και εκνευρίζοντας τους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα συνομίλησαν με αφορμή τα γεγονότα της Συρίας και τη διαπίστωση ότι οι τρομοκράτες που έφτασαν στη χώρα από πολλές περιοχές του κόσμου, απειλούν να «αναστήσουν» την αλ Κάιντα ως μία άκρως αντιαμερικανική οργάνωση, που θα στοχεύει αμερικανικούς στόχους σε διεθνές επίπεδο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και το Κυπριακό με αφορμή την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μία «επιτυχία» που πιστώνεται η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία και ανέλαβε ηγετικό ρόλο μετά την αποτυχία των Ηνωμένων Εθνών και του Αλεξάντερ Ντάουνερ να πείσουν τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν επί του κοινού ανακοινωθέντος.
Επίσης, ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τον κ. Ερντογάν να τερματίσει την εχθρική συμπεριφορά του εναντίον του Ισραήλ, και να προχωρήσει σε εξομάλυνση των σχέσεων με το Εβραϊκό Κράτος. Ως γνωστόν ο Τούρκος Πρωθυπουργός έθεσε νέους όρους στο Τελ Αβίβ που αφορούν την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, που απέρριψε ο πρωθυπουργόςτου Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου”.
         
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας www.mignatiou.com η απόφαση για τη τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Ομπάμα με τον Ταγίπ Ερντογάν αποφασίστηκε μετά από μεγάλη σκέψη, καθώς η αμερικανική πλευρά δεν επιθυμούσε να παρουσιαστεί ως ενίσχυση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, ο οποίος έχει αναμειχθεί σε αντιδημοκρατικές ενέργειες στη χώρα του, δίνοντας εντολές στην αστυνομία να διαλύσει φιλειρηνικές εκδηλώσεις του λαού, να απολύσει δικαστές και εισαγγελείς που ερευνούν οικονομικά σκάνδαλα στην Τουρκία, στα οποία έχουν αναμειχθεί μέλη της οικογένειάς του και στενοί του συνεργάτες.
         
Επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερτογάν, για μια σειρά διμερών και περιφερειακών ζητημάτων».

«Ο Πρόεδρος –υπογραμμίζεται εμφαντικά- τόνισε την αξία που έχουν για τον ίδιο οι ισχυρές διμερείς σχέσεις –σχέσεις που διέπονται από αμοιβαίο σεβασμό- με την Δημοκρατία της Τουρκίας, και εξέφρασε την άποψη του, ότι η Τουρκία μπορεί να επιδείξει ηγετικό ρόλο διεθνώς μέσω της θετικής εμπλοκής της. Ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός συμφώνησαν στην σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης τρομοκρατικής παρουσίας στην Συρία και στο κοινό συμφέρον της συνεχιζόμενης προσπάθειας εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην Συρία».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός συζήτησαν την σημασία που έχει η ενθάρρυνση της Βαγδάτης και του Ερμπίλ, να βρουν κοινό τόπο σε ενεργειακά ζητήματα και να εφαρμόσουν την συμφωνία που έχει επιτευχθεί. Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τον εποικοδομητικό ρόλο του στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός μίλησαν για την ανάγκη ταχείας κατάληξης της συμφωνίας ομαλοποίησης (των σχέσεων) με το Ισραήλ» και «συζήτησαν επίσης την ανάγκη, ισχυρής, βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία». Στο σημείο αυτό «ο Πρόεδρος σημείωσε την ανάγκη ύπαρξης  ισχυρών πολιτικών, ριζωμένων στο κράτος δικαίου που θα διασφαλίζουν τις χρηματαγορές, θα δημιουργούν ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, θα ενισχύουν τους διμερείς δεσμούς και θα είναι επωφελείς για το μέλλον της Τουρκίας».

Αναφορικά με το Κυπριακό, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η αμερικανική πλευρά κάνει δεύτερες σκέψεις καθώς αντιλαμβάνεται πως είναι αδύνατον να επισπευθούν οι εξελίξεις και να υπάρξει λύση του Κυπριακού τους επόμενους ολίγους μήνες. Γίνονται σκέψεις για υποβοήθηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με επισκέψεις ανωτέρων αξιωματούχων, όπως η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ και ο βοηθός υφυπουργός Ρούμπιν, και να κρατηθούν ως «χρυσές εφεδρείες» ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν. Βεβαίως, σύμφωνα με τις πηγές, ο κ. Κέρι «είναι ένας απρόβλεπτος υπουργός» κι ουδείς μπορεί να αποκλείσει να κάνει ένα σταθμό στη Λάρνακα ανά πάσα στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νερό και Φυσικό αέριο η «προίκα» της συμφωνίας για το Κυπριακό


Κυπριακό: ο καταλυτικός ρόλος της ενέργειας

Tags: ΕΡΝΤΟΓΑΝΚΥΠΡΟΣΟΜΠΑΜΑΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ

Related Posts

F-16 - Τουρκικό ΥΠΑΜ - Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Οπλισμένα τουρκικά F-16 πέταξαν στο κεντρικό Αιγαίο – Έκαναν τέσσερις παραβιάσεις

12/12/2025 - 18:10
Γκιουλέρ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Γιασάρ Γκιουλέρ: «Δεν θα ανεχθούμε καμία προσπάθεια μονομερών τετελεσμένων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο»

11/12/2025 - 19:37
Φιντάν
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Αθήνα απαντά στις δηλώσεις Φιντάν: «Αναθεωρητικές θέσεις και προτάσεις είναι καθολικά απορριπτέες»

09/12/2025 - 21:08

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1803 γίνεται το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Κούγκι

Ουκρανία: Ευρωπαίοι και Ουκρανοί ζητούν εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για το εδαφικό

MH-60 Romeo: Εγκαινιάστηκε το νέο υπόστεγο υποστήριξης των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού [pics]

Η αντίδραση της Τουρκίας στην ρωσική επίθεση με πύραυλο Iskander σε τουρκικό φορτηγό πλοίο στην Ουκρανία [vids]

BBC: Οι απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία έφθασαν τους 155.368 νεκρούς στρατιωτικούς

Έξαλλος ο πρωθυπουργός του Πακιστάν με τον Ρώσο πρόεδρο που τον έστησε 40 λεπτά: Έκανε «ντου» στη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν

ΓΕΣ: Εντυπωσιακά πλάνα από τις βολές Μονάδων Πυροβολικού στο πεδίο της Κομοτηνής

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε το ρωσικό πλήγμα σε τουρκικό πλοίο στο λιμάνι της Οδησσού [vid]

Top News

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι παράνομες επιδοτήσεις 1,7 εκατ. ευρώ και οι 15 συλλήψεις - Ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος δήλωνε χωράφια ακόμα και νεκρών

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: «Για ένα ποτήρι κρασί, δε θα οδηγήσω το μηχανάκι μου για τις επόμενες 30 ημέρες»

Ο Γιώργος Τσαλίκης διέκοψε συναυλία του γιατί νόμιζε ότι τον σημαδεύουν με όπλο: «Λέω "μ@λ@@α έτσι θα πεθάνω"»

Δανός δότης σπέρματος με μεταλλαγμένο γονίδιο: «Μεταξύ 5-10 χρονών» το παιδί πέθανε από καρκίνο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert