Χιλάδες Αφρικανοί παράνομοι μετανάστες- ίσως 30.000 – , πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ εναντίον νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα στο Ισραήλ και επιτρέπει στις αρχές να συλλαμβάνουν και να κρατούν επ’ αόριστον μετανάστες χωρίς βίζα.Ανάμεσά τους και ισραηλινοί ακτιβιστές που μάχονται για τα δικαιώματα των μεταναστών.
Οι διαδηλωτές - οι οποίοι κατάγονταν κυρίως από την Υεμένη και το Σουδάν - κατήγγειλαν την κράτηση πολλών αφρικανών μεταναστών σε μία νέα «ανοιχτή» εγκατάσταση κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, η οποία εγκαινιάστηκε στο τέλος του περασμένου χρόνου και υποστηρίζοντας πως δίνουν αγώνα επιβίωσης υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, ζήτησαν πολιτικό άσυλο από το Ισραήλ, με συνθήματα όπως «από τη μία φυλακή στην άλλη».
Η μεγαλύτερη διαδήλωση μεταναστών
Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από μία συνοικία στο νότιο Τελ Αβίβ, όπου πολλοί από αυτούς διαμένουν και εργάζονται παράνομα, μέχρι την Πλατεία Ράμπιν, σφυρίζοντας και κρατώντας σημαίες και πλακάτ με το σύνθημα «Ελευθερία ναι, φυλακή όχι».<<Ελευθερία>> κ.α.Οι διαδηλωτές κατέληξαν στην πλατεία Ραμπίν του Τελ Αβίβ , ενώ εξέφρασαν την ενόχλησή τους για την αυστηρή συμπεριφορά της ισραηλινής αστυνομίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, που ανακοίνωσε ότι ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση μεταναστών στη χώρα,συμμετείχαν περίπου 10.000 άτομα, .ενώ οι διοργανωτές μιλούν για τριπλάσιο αριθμό.
Ο εν λόγω νόμος ψηφίστηκε πριν από τρεις εβδομάδες στην Κνεσέτ και σύμφωνα με οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής σε τουλάχιστον 300 περιπτώσεις μεταναστών χωρίς χαρτιά.
Ο «φράχτης» που πρόσφατα ολοκλήρωσε το Ισραήλ στα ΝΔ σύνορα έχει ανακόψει το ρεύμα εισόδου από χώρες όπως η Ερυθραία. Όσοι μετανάστες είχαν προλάβει να περάσουν, στέλνονται σε εγκατάσταση στη νότια έρημο της χώρας την οποία η ίδια η κυβέρνηση περιγράφει ως «ανοικτή φυλακή», όπως αναφέρει το Reuters.
»Εξοδούχοι» λίγων ωρών
Οι συλληφθέντες υποχρεούνται να μείνουν στην εγκατάσταση την ημέρα και μπορούν να φεύγουν για μερικές ώρες το απόγευμα πριν επιστρέψουν τη νύχτα. Η κράτησή τους εκεί δεν έχει χρονικό όριο και λήγει είτε με τον οικειοθελή επαναπατρισμό τους, την απέλασή τους ή την επίλυση των αιτήσεών τους για παροχή ασύλου.
Οργανώσεις υποστήριξης μεταναστών έχουν στραφεί δικαστικά εναντίον του νέου νόμου.