Το ζωηρό ενδιαφέρον και η μεγάλη ζήτηση από τις χώρες του Περσικού Κόλπου για το νέο μαχητικό τζετ F -35 της Lockheed Martin Corp αναγκάζει την Ουάσιγκτον να «ανοίξει» αυτό το ακανθώδες στρατιωτικό ζήτημα σχετικά με την απελευθέρωση της πώλησης του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους στα κράτη της περιοχής νωρίτερα από το αναμενόμενο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
Η Ουάσιγκτον έχει ήδη εγκρίνει την πώληση του νέου μαχητικού τύπου στελθ σε μια σειρά από χώρες-συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και του Ισραήλ, αλλά οι πωλήσεις σε κράτη του Περσικού Κόλπου απαιτεί μια βαθύτερη σκέψη καθώς θα αποτρέψει το Ισραήλ να διατηρήσει ένα ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα στη Μέση Ανατολή. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες του κλάδου της στρατιωτικής βιομηχανίας έχουν δηλώσει ότι δεν αναμένουν την Ουάσιγκτον να επιτρέψει την πώληση του F – 35 σε χώρες του Περσικού Κόλπου μέχρι περίπου το 2020, δηλαδή λίγο λιγότερο από πέντε χρόνια αφότου το Ισραήλ προμηθευτεί το πρώτο F – 35 που αναμένεται να γίνει το 2016.
Η συζήτηση σχετικά με την πώληση του τζετ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο άνοιξε κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επίδειξης στο Ντουμπάι, τον περασμένο μήνα, με τους πιθανούς αγοραστές να «ζυγίζουν» αν πρέπει να προμηθευτούν τα υπάρχοντα αεροπλάνα ή να περιμένουν η κυβέρνηση των ΗΠΑ να κυκλοφορήσει το νέο μαχητικό στελθ F – 35.
Ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι το αυξημένο ενδιαφέρον για το νέο μαχητικό – που είναι το πιο ακριβό πρόγραμμα εξοπλισμών του Πενταγώνου – από τις χώρες του Περσικού Κόλπου ήρθε ως έκπληξη για μερικούς στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Εμείς στο υπουργείο Άμυνας τώρα αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον εκεί», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος σύμφωνα με το Ρόιτερς δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημοσίως και έτσι τηρήθηκε η ανωνυμία του. Οι αποφάσεις για την απελευθέρωση ευαίσθητων τεχνολογιών προς πώληση σε ξένες χώρες λαμβάνονται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε συνεννόηση με το Πεντάγωνο και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες .
Στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και των κατασκευαστών οπλικών συστημάτων δίνουν μεγάλη έμφαση στις πωλήσεις όπλων τα τελευταία χρόνια σε ξένες χώρες ως ένα τρόπο για να αντισταθμίσουν τις μειώσεις των προβλεπόμενων στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια της κυβέρνησης Ομπάμα να οικοδομήσει εταιρικές σχέσεις που θα βοηθήσουν τους συμμάχους των αμερικανών να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους ικανότητες.
Η εταιρεία Lockheed κατασκευάζει τρία μοντέλα F – 35 για το στρατό των ΗΠΑ και οκτώ χωρών που βοήθησαν τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του. Τη Βρετανία, τον Καναδά , την Αυστραλία , την Ιταλία , τη Νορβηγία , την Τουρκία , τη Δανία και τις Κάτω Χώρες. Το αρχικό πρόγραμμα κατασκευής του F – 35 είχε προβλεπόμενο κόστος 392 δισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά ταυτόχρονα αντιμετώπισε επανειλημμένως καθυστερήσεις και μια αύξηση περίπου 70% του κόστους πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά τώρα αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το πρόγραμμα προοδεύει καλά.