Με χειροπέδες στα χέρια έφυγε, τα ξημερώματα της Πέμπτης, από τα δικαστήρια της Ευελπίδων ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, μετά την απολογία του στους ανακριτές και τους εισαγγελείς. Το δρόμο για τα δικαστήρια θα πάρει σήμερα, στις 10:00 και ο φερόμενος ως υπαρχηγός του Νίκου Μιχαλολιάκου στη Χρυσή Αυγή, Νίκος Παππάς. Κι εκείνος θα μιλήσει για πολιτική δίωξη και θα αρνηθεί τα πάντα. Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής πήρε το δρόμο της επιστροφής στη ΓΑΔΑ μετά τις 04:00 τα ξημερώματα και αφού είχαν προηγηθεί η ομόφωνη απόφαση ανακριτών και εισαγγελέων να κριθεί προφυλακιστέος.
Σήμερα θα αποφασιστεί που θα κρατηθεί ο Νίκος Μιχαλολιάκος και πότε θα μεταφερθεί στη φυλακή
Η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου ήταν μαραθώνια, όπως κι εκείνες των Κασιδιάρη, Παναγιώταρου, Λαγού και Μίχου. Το τέλος είχε την ίδια κατάληξη με εκείνη του Γιάννη Λαγού: ο «φύρερ» (σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα) κρίθηκε προφυλακιστέος.
Φαίνεται πως μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε και ο Γιώργος Πατέλης, ο «πυρηνάρχης» της Νίκαιας και πρόσωπο «κλειδί» στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.
Ο Πατέλης απολογήθηκε μετά τον Μιχαλολιάκο και οι ανακριτικές αρχές έκριναν τα όσα είχε να πει σημαντικά για να αποφασίσουν αν ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής θα αφηνόταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ή θα προφυλακιζόταν.
Η απολογία
Με καθυστέρηση τεσσάρων ωρών, στις 19:30 περίπου, έφτασε στα δικαστήρια της Ευελπίδων ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Εκεί τον… περίμεναν περίπου 200 οπαδοί του κόμματός του, βουλευτές (Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Ματθαιόπουλος, Γερμενής) και η σύζυγος με την κόρη του.
Η απολογία του άρχισε μετά από λίγο και τελείωσε λίγο πριν από τις 02:00 τα ξημερώματα.
Ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής ακολούθησε την τακτική και των υπολοίπων πρωτοκλασάτων μελών του κόμματός του. Αρνήθηκε τα πάντα και χαρακτήρισε τη δίωξή του πολιτική, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Παράλληλα, φέρεται να δήλωσε πως δεν είναι οπαδός των ναζί και πως καταδικάζει τη βία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής υποστήριξε ότι οι καταγεγραμμένες τηλεφωνικές κλήσεις, από τον πυρηνάρχη της τοπικής οργάνωσης σε σταθερά τηλέφωνα, που έγιναν μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, αφορούσαν αριθμούς που ο ίδιος (ο Μιχαλολιάκος) έχει παραχωρήσει στα γραφεία του κόμματος και επομένως, σύμφωνα με την υπεράσπισή του, δεν αποδεικνύεται ότι ο κατηγορούμενος πυρηνάρχης συνομίλησε με τον Γενικό Γραμματέα της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Μιχαλολιάκος έχει τον ηγετικό ρόλο της οργάνωσης τόσο στο πολιτικό όσο στο στρατιωτικό κομμάτι της Χρυσής Αυγής. Ήταν συντονιστής των παράνομων δράσεων της οργάνωσης, ενώ τις γνώριζε όλες αφού ήταν προγραμματισμένες!
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής φέρεται να ζήτησε από την ανάκριση να προχωρήσει σε άρση του «ουσιαστικού απόρρητου» ώστε να παραδοθούν εφόσον υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας «κατά το χρονικό διάστημα από την 10:13 π.μ., της 18/9/ 12013 (το πρωί μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα) έως και την 12 :37 μ.μ. σταθερή τηλεφωνική σύνδεση που ανήκει στον κ. Μιχαλολιάκο, λαμβάνει πλήθος εισερχόμενων κλήσεων από τηλέφωνο που ανήκει στον πυρηνάρχη.
Όταν τελείωσε η απολογία Μιχαλολιάκου, ξεκίνησε εκείνη του Γιώργο Πατέλη, την οποία ανακριτές και εισαγγελείς θεώρησαν κρίσιμη για το μέλλον του ηγέτη της Χρυσής Αυγής. Για το αν θα αφηνόταν ελεύθερος ή θα προφυλακιζόταν δηλαδή.
Τελικά, περίπου στις 04:00 τα ξημερώματα αποφασίστηκε να κριθούν και οι δυο προσωρινά κρατούμενοι και να μεταφερθούν στη ΓΑΔΑ, μέχρι να γίνει γνωστό σε ποια φυλακή θα τους οδηγήσουν.
«Θα τους νικήσουμε τους π….»
Ώρα 04:00 τα ξημερώματα. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, με χειροπέδες στα χέρια, βγαίνει συνοδευόμενος από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Έξω από το κτίριο τον περιμένουν η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια, η κόρη τους Ουρανία, οι βουλευτές Γερμενής, Ματθαιόπουλος και Αρβανίτης καθώς και λίγοι οπαδοί του κόμματος.
Διαβάστε ακόμη:
Συλλήψεις μελών του Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων
Η αποφυλάκιση των χρυσαυγιτων δεν ειναι το τέλος της διασρομής