Πήγε στο Νταχάου ήπιε και τις μπύρες της η Μέρκελ. Τίποτα το μεμπτό . Οι μνήμες από την φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τα όσα οι Γερμανοί έκαναν είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να αποτελούν ιστορικά γεγονότα προς διδαχή.
Όχι όμως επιλεκτικά. Δίδαγμα αποτελεί και το γεγονός ότι όσα έκανε το χιτλερικό καθεστώς που οι Γερμανοί έφεραν στην εξουσία με την θέλησή τους ήταν σε γνώση της πλειοψηφίας των πολιτών. Δεν πρόκειται για απλή εκτίμηση
Το έγκλημα της τελικής λύσης που είχε σχεδιάσει και εκτελέσει το ναζιστικό καθεστώς ,ήταν γνωστό στους πάντες σ΄ όλη τη Γερμανία. Και στους πολίτες της που είχαν φέρει στην εξουσία τον Χίτλερ. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης που έζησε ο ίδιος τη θηριωδία των ναζί και των στρατοπέδων εξόντωσης είχε απαντήσει στην ερώτηση αν οι Γερμανοί γνώριζαν:
«Γνώριζαν οι πάντες. Να τι μου είπε ένας γερμανός πολιτικός κρατούμενος, ο Βίλχελμ Γιόχαν Σνάϊντερ, που είχε περάσει τουλάχιστον τρία χρόνια στο στρατόπεδο και που πριν είχε ζήσει τρία χρόνια στην Αθήνα με την ιδιότητα του γενικού αντιπροσώπου μίας γερμανικής βιομηχανίας ηλεκτροεργαλείων:
«Όλοι τα ξέρανε… Ολόκληρη η Γερμανία απ’ άκρου εις άκρον και θα σου το αποδείξω αμέσως… Κοίταξε καλά αυτό το χάρτη της Γερμανίας πριν την πάρει ο διάβολος! Βλέπεις όλους αυτούς τους κύκλους; Έχω μαρκάρει τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως! Ο κάθε κύκλος καλύπτει έκταση ακτίνας πενήντα χιλιομέτρων. Τι αποδεικνύεται; Πως η μισή Γερμανία είναι μέσα στους κύκλους. Άρα, οι μισοί Γερμανοί ξέρανε οπωσδήποτε για τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως και τα στρατόπεδα εξοντώσεως! Ύστερα απ’ αυτό, αγαπητέ μου, μου είναι δύσκολο να πιστέψω πως ο μισός γερμανικός λαός ήξερε κι ο άλλος μισός δεν είχε ιδέα».
Το 2001 ο ερευνητής Robert Gellately παρουσίασε στο βιλίο του Backing Hitler αδιάψευστα στοιχεία για τις πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες εκείνη την εποχή στην γερμανική κοινή γνώμη.
Μέχρι το τέλος του 1933 οι κρατούμενοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης εφτασαν τις 45.000. Οταν έληξε ο Β ‘Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε ένα δίκτυο 40.000 εγκαταστάσεων στη Γερμανία.
Υπολογίζεται ότι έξι εκατομμύρια Εβραίοι και εκατομμύρια Πολωνοί, Ρώσοι στρατιώτες, τσιγγάνοι, ομοφυλόφιλοι και άλλοι «ανεπιθύμητοι», έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα.