Το θέμα της ελληοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι.
Και αμυντική συνεργασία δεν σημαίνει μόνο “παραχώρηση” ή “πώληση” ολπικών συστημάτων. Σημαίνει και χρήση ακόμη περισσότερων υποδομών που μπορεί να διαθέσει η Ελλάδα στις ΗΠΑ , οι οποίες φαίνεται ότι τις έχουν ανάγκη μετά από την μετατροπή της αραβικής άνοιξης σε εφιάλτη και με την Μέση Ανατολή στις φλόγες.
Οι στρατιωτικές λύσεις πάντα είναι στο τραπέζι των αμερικανών επιτελών έστω κι αν προσπαθούν να τις αποφύγουν . Και απ΄ αυτά τα σχέδια προκύπτει η ανάγκη χρήσης υποδομών πέρα από τη Σούδα για την οποία ο αμερικανός υπουργός Άμυνας είχε ευχαριστήσει την Ελλάδα μετά απο την συνάντησή του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Πεντάγωνο.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες που καταβάλει, ενώ φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό: «Σε θαυμάζω εσένα και τους Έλληνες για τις προσπάθειες που κάνετε». Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, τόνισε ότι η συνάντηση ήταν «παραγωγική» και «επαναβεβαίωσε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις». Όπως ανέφερε η κ. Ψάκι μετά τη συνάντηση Σαμαρά – Κέρι, ο Αμερικανός υπουργός «αναγνώρισε τις δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις τις οποίες υλοποιεί η Ελλάδα, προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να πυροδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη. Σημείωσε δε την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος πραγματοποιεί αυτές τις σημαντικές αλλαγές». Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «συζήτησε τρόπους προώθησης της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τη σημασία (για τις ΗΠΑ) να έχει έναν ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ στην περιοχή».
Τέλος, όπως ανακοίνωσε η κ. Ψάκι, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση και αρκέστηκε σε ένα σύντομο σχόλιο: «Το κλίμα ήταν πολύ καλό, πολύ θετικό». Τα θέματα της συνάντησης των δυο ανδρών ήταν το κυπριακό, την ονομασία των Σκοπίων, καθώς και τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ενώ αναμενόταν να τεθεί και το θέμα του ΑΟΖ. Το ραντεβού με τον Κέρι προστέθηκε εκτάκτως στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, καθώς προτιμήθηκε να γίνει μια ξεχωριστή συνάντηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής και στη συνάντηση με τον Ομπάμα (21.55 ώρα Ελλάδας) να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και της ενέργειας.