Μια είδηση που προκάλεσε αίσθηση, δηλαδή ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις ξεκινούν ένα «μεγάλο κυνήγι» για προγραμματιστές, «έβγαλε» ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας. Στη συνέχεια πάντως, ο κ.Σοϊγκού έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, εξηγώντας ότι ο όρος «κυνήγι» πρέπει να εκληφθεί με τη θετική έννοια της λέξης. Τι σημαίνει αυτό; Οτι τα προσεχή πέντε χρόνια οι διοικητές του στρατού θα χρειαστούν έναν μεγάλο αριθμό από ταλέντα στην Πληροφορική για να επανδρώσουν τους λόχους επιστημονικού προσωπικού. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σχετίζεται και με το γεγονός ότι οι ΕΔ έχουν να φέρουν εις πέρας έναν τεράστιο αριθμό αποστολών, οι οποίες πρέπει να εκτελούνται άμεσα.

Ο υπουργός Άμυνας επέλεξε την πιο κατάλληλη στιγμή για να εκφράσει τις ιδέες του. Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η επιλογή των φοιτητών-εθελοντών για υπηρεσία στον επιστημονικό λόχο της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας «Ν.Ε.Ζουκόφσκι και Γ.Α.Γκαγκάριν». Ο διαγωνισμός για τους υποψηφίους ήταν πολύ μεγάλος, αφού η καθεμιά θέση διεκδικήθηκε από τρία άτομα. Από τους 90 υποψηφίους, ο στρατός έστειλε στο Βαρόνιεζ 35 κληρωτούς, οι μελέτες των οποίων έχουν ζήτηση για τη διεκπεραίωση επιστημονικών προβλημάτων για αμυντικούς σκοπούς. Οι προσωπικοί τους φάκελοι εξετάστηκαν σε εννέα περιφερειακά και εθνικά στρατολογικά γραφεία. Όπως είπε ο Σοϊγκού, στο λόχο επιστημόνων δεν υπάρχουν, αλλά ούτε και θα υπάρξουν, νέοι που βρέθηκαν εκεί τυχαία. Όσοι δεν συμπεριλήφθηκαν στην αρχική λίστα, καταχωρήθηκαν στην εφεδρεία. Αυτή, θα φανεί απαραίτητη όταν οι στρατηγοί ξεκινήσουν τον σχηματισμό επιστημονικών λόχων για το Πολεμικό Ναυτικό και τις Δυνάμεις Αεροδιαστημικής Άμυνας.
Ο Σοϊγκού επίσης, μιλώντας στους πρυτάνεις των ΑΕΙ, ανέφερε ότι η δομή των επιστημονικών λόχων και το προσωπικό που θα τις στελεχώνει, έχουν ήδη εγκριθεί. Όπως είναι φυσικό, οι στρατιώτες που θα υπηρετούν σε αυτές τις υπηρεσίες, θα περάσουν τη βασική εκπαίδευση που περνούν όλοι οι στρατιώτες, θα μάθουν να πυροβολούν, και θα διδαχθούν τις απόλυτα βασικές αρχές του πολέμου. Ωστόσο, τα κυρίως υπηρεσιακά τους καθήκοντα θα αφορούν την επιστημονική-ερευνητική εργασία. Η αυστηρή καθημερινή ρουτίνα του στρατού, δεν θα εμποδίσει τους «επιστήμονες» στρατιώτες από τα κύρια καθήκοντά τους. Εφόσον τα παιδιά αυτά θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν μεγάλες πνευματικές δυνάμεις κατά την ώρα υπηρεσίας αλλά και μετά από αυτή, οι νεοσύλλεκτοι θα έχουν στην Ακαδημία κάποιες σχετικές ανέσεις, καθώς θα τοποθετηθούν ανά τέσσερα άτομα σε κάθε θάλαμο. Καθένα από αυτά τα δωμάτια θα διαθέτει ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ενώ, αντί για τα συνηθισμένα μαθήματα, θα απασχολούνται στα εργαστήρια της Ακαδημίας.
Ο κ.Σοϊγκού ανέφερε στους πρυτάνεις ότι το πρώτο εξάμηνο θα αποτελέσει το πειραματικό στάδιο, και στη συνέχεια -παράλληλα με την επιλογή φοιτητών για τους λόχους επιστημόνων- θα πραγματοποιούνται και συγκεκριμένες παραγγελίες έρευνας, ανάπτυξης και σχεδιασμού.
Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ