Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
Με την κατηγορία ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου μεταξύ 1998 και 1999 σε αμάχους στο κέντρο φυλάκισης του λεγόμενου <<Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσσοβου>> (UCK) έχουν συλληφθεί από την αποστολή των ευρωπαϊκών δυνάμεων ασφαλείας Eurolex πέντε πρώην διοικητές του UCK με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει αντιδράσεις από Κοσσοβάρους που πρόσκεινται στην οργάνωση αυτή.
Οι πρώην διοικητές του πρώην <<Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσσοβου>> είχαν τεθεί από το Δικαστήριο της Πρίστινα σε κατ’οίκον κράτηση για ένα μήνα διότι φέρονται να έκαναν βασανιστήρια στα χρόνια του πολέμου στο χωριό Λικόβκ που υπάγεται στο δήμο Σκεντεράι. Ένας από τους υπόπτους κατηγορείται για τον φόνο ενός αμάχου, έχει ανακοινώσει η Eulex χωρίς να αποκαλύπτει τις ταυτότητες των συλληφθέντων.Οι συλληφθέντες φέρεται να ήταν μέλη της Ομάδας του σημερινού πρέσβη του Κοσσυφοπεδίου στην Αλβανία, Σουλεϊμάν Σελίμι στον οποίο επίσης φέρεται ότι ασκήθηκε δίωξη κατόπιν καταγγελίας στο Εφετείο από εκπρόσωπο της EULEX του Κοσόβου. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και ο Σάμι Λουστάκου, δήμαρχος της Σρέμπιτσα και υψηλόβαθμο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσόβου (PDK) του Πρωθυπουργού Χακίμ Θάτσι, του οποίου θεωρείτο στενός συνεργάτης ήδη από πριν τον πόλεμο.
Διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις που πρόσκεινται στην UCK και φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πρίστινας,διοργάνωσαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα του Κοσσόβου και φώναξαν συνθήματα όπως «Ελευθερία στους Απελευθερωτές».Οι διαμαρτυρόμενοι ισχυρίστηκαν ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου ο UCK έδωσε έναν καθαρό αγώνα και ότι προώθησε τον αγώνα ελευθερίας των Αλβανών και για το λόγο αυτό, υποστηρίζουν, οι πρώην διοικητές πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.
Στελέχη του UCK έχουν κατηγορηθεί και για άλλα εγκλήματα και αγριότητες – ακόμα και εμπόριο οργάνων απαχθέντων .Η πρώην εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα Ντελ Πόντε, πρώην διώκτης των Σέρβων του Κοσόβου, αποκάλυψε σε βιβλίο της ότι ο Χακίμ Θάτσι έχει εμπλακεί τότε σε μαζικό εμπόριο οργάνων αιχμαλώτων κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Επίσης προ διετίας σε συνολική ποινή φυλάκισης 101 ετών επέβαλε το Ειδικό Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου, τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σερβίας, σε 9 πρώην μέλη του λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK). Οι καταδικασθέντες ήταν όλοι μέλη της «ομάδας του Γκνίλαν» που δρούσε στο νοτιοανατολικό Κόσσοβο.